Budowa domowego serwera pod ESX 5.1 5.5 Temat rozwiązany

VIRL, Dynamips, Boson NetSim, Packet Tracert, Olive, UNL, EVE-NG

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
horac

Budowa domowego serwera pod ESX 5.1 5.5

#1

#1 Post autor: horac »

Hej

Chcialem podzielic sie swoim doswiadczeniem z budowy domowego serwera ktory moze smialo konkurowac z UCS :P serwerami IBM czy HP. Pomysl przyszedl do glowy w zwiazku ze zblizajacym sie VIRL oraz z tym ze coraz wiecej produktow Cisco dostepnych jest jako maszyny wirtualne. Moze komus sie przyda

Moj zestaw

MBD-X9DRL-3F 2 lata GW PLN 1,899.00
2x RAM 16GB ECC REG PC3-10600 2 lata GW PLN 1,198.00
ZASILACZ CHIEFTEC 600W CFT-600-14C PLN 219.00
Chłodzenie CPU SuperMicro SNK-P0048AP4 PLN 165.00
Dysk WD RED 1T 3,5 1 PLN 340.00
Procesor Intel Xeon E5-2603 PLN 786.00

W sumie PLN 4,607.00 nie liczac obudowy ? nie tak zle prawda ?

Co zyskujemy

- Mozliwosc rozbudowy pamieci do 512GB LRDIMM lub 256 RDIMM, wspierana tez jest opcja
8x16 = 128GB RDIMM oraz 64GB UDIMM
- 8 portow SAS pod macierz dyskowa
- Mozliwosc dodania drugiego CPU
- 3x LAN 10/100/1000 w tym dedykowany port 1x Realtek RTL8201N PHY IMPI
- wsparcie procesorow 2600 IVY BRIDGE v2 (potrzebny BIOS 3.0)

Za kwote 4607 mamy 32GB pamieci z mozliwoscia rozbudowy, kazde kolejne 16GB to okolo 600 zl

O samej plycie TUTAJ

Awatar użytkownika
peper
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Posty: 4931
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Lokalizacja: Warsaw, PL
Kontakt:

#2

#2 Post autor: peper »

I szumi jak cholera :) Ja wirtualizuje na dekstopie jak potrzebuje i jedyne co rozbuduje to RAM do 32GB chyba
Szkoła DevNet: https://szkoladevnet.pl


Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: https://www.twitter.com/PiotrW_CCIE

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"

horac

#3

#3 Post autor: horac »

peper pisze:I szumi jak cholera :) Ja wirtualizuje na dekstopie jak potrzebuje i jedyne co rozbuduje to RAM do 32GB chyba
Warto darmowa licencja ESX 5.5 lamie schematy :) Nie ma juz ograniczenia 32GB, nie wiem tylko czy wlaczyli juz opcje na 5.5 z Serial via network (Mialem z tym niezla jazde na ESX 5.1, wlaczylem licencje free, otworzylem w Policy Serial via network porty.. i nie dziala. Doszlo juz do tego ze wyedytowalem VI ustawienia FW i recznie policy pododawalem na porty dodatkowe.. nie dziala. Postanowilem wylaczyc Free license i wlaczyc trial 60 dni... ku.. DZIALA :)

Awatar użytkownika
peper
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Posty: 4931
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Lokalizacja: Warsaw, PL
Kontakt:

#4

#4 Post autor: peper »

horac pisze:
peper pisze:I szumi jak cholera :) Ja wirtualizuje na dekstopie jak potrzebuje i jedyne co rozbuduje to RAM do 32GB chyba
Warto darmowa licencja ESX 5.5 lamie schematy :) Nie ma juz ograniczenia 32GB, nie wiem tylko czy wlaczyli juz opcje na 5.5 z Serial via network (Mialem z tym niezla jazde na ESX 5.1, wlaczylem licencje free, otworzylem w Policy Serial via network porty.. i nie dziala. Doszlo juz do tego ze wyedytowalem VI ustawienia FW i recznie policy pododawalem na porty dodatkowe.. nie dziala. Postanowilem wylaczyc Free license i wlaczyc trial 60 dni... ku.. DZIALA :)
A jak się ma Twoja odpowiedź do mojego komentarza?
Szkoła DevNet: https://szkoladevnet.pl


Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: https://www.twitter.com/PiotrW_CCIE

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"

horac

#5

#5 Post autor: horac »

peper pisze:A jak się ma Twoja odpowiedź do mojego komentarza?
Mowisz o rozbudowie RAM do 32GB, ESX 5.1 mial takie ograniczenie, wspomnialem ze mozna wiecej na ESX 5.5. A co do glosnosci nie jest tak zle. Jak mi mocno zacznie przeszkadzac zainwestuje w bardziej cichy zasilacz.

MiKel
wannabe
wannabe
Posty: 74
Rejestracja: 25 kwie 2006, 20:26

#6

#6 Post autor: MiKel »

horac pisze:
peper pisze:I szumi jak cholera :) Ja wirtualizuje na dekstopie jak potrzebuje i jedyne co rozbuduje to RAM do 32GB chyba
Warto darmowa licencja ESX 5.5 lamie schematy :)
A licencja na Virtual Center to się sama kupi ? Bo to będzie główny problem przy przejściu z 5.1 na 5.5.

Poza tym szału nie ma - za połowę tej kwoty da się zrobić whiteboxa z domowym NAS i HTPC. No chyba że celem jest konkurowanie z UCS - jak tak to spoko.

horac

#7

#7 Post autor: horac »

MiKel pisze:
Poza tym szału nie ma - za połowę tej kwoty da się zrobić whiteboxa z domowym NAS i HTPC. No chyba że celem jest konkurowanie z UCS - jak tak to spoko.
Celem jest posiadanie platformy pod LABa, a to wymaga duzo ramu i procka.

co do HTPC, ponoc niektorzy probowali przez maszyne wirtualna na ESX, moze sie da :)

Awatar użytkownika
PatrykW
wannabe
wannabe
Posty: 1711
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

#8

#8 Post autor: PatrykW »

Gratulejszyn :)

Może i ja też się pochwalę małym labem pod ogólnie VMware, Cisco.

Intel Xeon E3-1270 v3 (8M Cache, do 3.90 GHz) BOX
Supermicro X10SLH-F

6 x dyski do NAS'a Western Digital Red, 3.5'', 3TB, SATA/600, 64MB cache
LSI MegaRAID SAS 9271-8i KIT
2 x 8GB GOODRAM ECC UNBUFFERED DDR3 1600MHz PC3-12800E UDIMM | W-MEM1600E38G
Zasilacz Be Quiet! Dark Power PRO 10 650W 80PLUS Gold, 12.8 dB, 4/1 (OCK) 12V (BN201)
Obudowa Fractal Design Define XL USB 3.0 Titanium
Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis HE1225 (SPC043)

i do tego UPSik 1000W/1500VA skonfigurowany z VMware. Zanik pradu - wygaszanie maszyn, ESXi :)

Główny psikus polega na tym że na przykład chcąc zbudować NASa np synlogy trzeba wydać okolice 6.000 zl na opcje z dyskami :)
A tutaj ?
Oprócz NASa mam srodowisko VMware + Cisco + domowy NAS :)

@ Horac ile czasu spędziłes na składaniu, zbieraniu informacji dot. kompatybilności, oraz czy dwa procki wsadziłeś czy na razie jeden ?
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Jedyne rozwiązania Ubiquiti Networks w Polsce!
https://ubiquitipolska.pl
https://www.facebook.com/groups/Ubiquiti.Polska

Wolf
wannabe
wannabe
Posty: 297
Rejestracja: 20 cze 2005, 09:44
Lokalizacja: Warszawa

#9

#9 Post autor: Wolf »

Zamiast 6 dysków, weź ich mniej a doładuj RAM. 16GB to dzisiaj trochę mało pod lab.

Awatar użytkownika
vrankom
wannabe
wannabe
Posty: 1075
Rejestracja: 21 lis 2006, 10:27
Lokalizacja: Warsaw
Kontakt:

#10

#10 Post autor: vrankom »

:) to ja sie tez pochwale a co ;p

pod wirtualizacje mam zwyklego PCta i7 3.6, 64GB RAM na plycie Asus SABERTOOTH X79 i cichutkim wentylatorem, a w przerwach na relaks GTX690 (chociaz teraz bardziej jako grzejnik dziala)

OS na SSD a storage na QNAP TS 879Pro (8 HDD 2TB WD RED) po iSCSI
do tego routery 1841/1921 i switche 2950/2960/3550/3750, CT2504 z APkami 2600, nie mam szafy rack (bo po co)

na VMkach (ACS,ISE,Prime, CSR, ASA, Nexus 1000V, WCS, NCS, WAAS) i takie tam

noi oczywiscie dynamips zeby wiecej routerow upchac ;p


/F.

lukaszbw
CCIE
CCIE
Posty: 505
Rejestracja: 23 mar 2008, 11:41

#11

#11 Post autor: lukaszbw »

Według mnie najlepiej albo zainwestować w gotowy serwer albo rozbudować stacje roboczą i na nią dać vmware workstation. Jest z tym znacznie mniej roboty niż składanie dodatkowego kompa.

Serwer typu dell 2950/2970 z 2 procesorami QC albo HC, 32GB RAM, PERC6 oraz DRAC można spokojnie złożyć za 3tyś PLN. Do tego dyski najlepiej SATA 3.5 cala (do 6 dysków).
Dzięki DRAC możemy łatwo zdalnie sterować serwerem więc może on być gdziekolwiek.
Jeżeli chodzi o ESXi to tutaj też wtedy jest mniej problemów. Instalujemy zmodyfikowaną dystrybucje della (można ze strony ściągnąć) do której już są wgrane wszystkie sterowniki. Mamy wtedy cały monitoring serwera z poziomu ESXi (temperatury, wiatraki, pamięci, zasilacze, napięcia, etc.)
Jak dla mnie oszczędność czasu oraz mniej problemów a dzięki obudowie rackowej (2U) mamy możliwość wstawienia serwera do jakiegoś DC.

Ewentualnie mniejszym kosztem można rozbudować swoją stacje roboczą. Dać procesor i7 i 32GB RAM co w zupełności wystarczy a i koszt będzie sporo mniejszy.
Lukasz Wisniowski MSc CCNA CCNP CCIE #20319
Tandem Networks
ul. Sztormowa 34
94-117 Łódź
NIP: 727-257-72-37
tel: +48 (42) 2091825

http://allegro.pl/sklep/180817_tandem-networks

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3537
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

#12

#12 Post autor: Kyniu »

Chwalipięty ;)

Kawałek mojego laba:

Obrazek

Awatar użytkownika
PatrykW
wannabe
wannabe
Posty: 1711
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

#13

#13 Post autor: PatrykW »

Wolf pisze:Zamiast 6 dysków, weź ich mniej a doładuj RAM. 16GB to dzisiaj trochę mało pod lab.
Docelowo bedzie 32gb ;)
A dyski potrzebuje na swoje pliki ;)

@kyniu

Dawaj all co masz. Siedze u ciebie w biurze i sie zastanawiam dlaczego jeszcze tego nie zrobiłeś :p
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Jedyne rozwiązania Ubiquiti Networks w Polsce!
https://ubiquitipolska.pl
https://www.facebook.com/groups/Ubiquiti.Polska

Awatar użytkownika
garfield
CCIE
CCIE
Posty: 2882
Rejestracja: 25 sie 2006, 18:32
Lokalizacja: Gdynia

#14

#14 Post autor: garfield »

Kyniu pisze:Chwalipięty ;)

Kawałek mojego laba:

Image
telefon po lewej działa po SIP'ie czy SCCP ?? :P
Remember that the lab is just looking for reachability and not “optimal reachability”.

Awatar użytkownika
peper
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Posty: 4931
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Lokalizacja: Warsaw, PL
Kontakt:

#15

#15 Post autor: peper »

garfield pisze:
Kyniu pisze:Chwalipięty ;)

Kawałek mojego laba:

Image
telefon po lewej działa po SIP'ie czy SCCP ?? :P
A tam telefon, zobacz jaką bezprzewodowość wdrozył!
Szkoła DevNet: https://szkoladevnet.pl


Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: https://www.twitter.com/PiotrW_CCIE

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"

ODPOWIEDZ