CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 24 lis 2017, 06:49

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 266 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 518 Następna
Autor Wiadomość
Post #1 : 28 paź 2013, 16:06 
Hej

Chcialem podzielic sie swoim doswiadczeniem z budowy domowego serwera ktory moze smialo konkurowac z UCS :P serwerami IBM czy HP. Pomysl przyszedl do glowy w zwiazku ze zblizajacym sie VIRL oraz z tym ze coraz wiecej produktow Cisco dostepnych jest jako maszyny wirtualne. Moze komus sie przyda

Moj zestaw

MBD-X9DRL-3F 2 lata GW PLN 1,899.00
2x RAM 16GB ECC REG PC3-10600 2 lata GW PLN 1,198.00
ZASILACZ CHIEFTEC 600W CFT-600-14C PLN 219.00
Chłodzenie CPU SuperMicro SNK-P0048AP4 PLN 165.00
Dysk WD RED 1T 3,5 1 PLN 340.00
Procesor Intel Xeon E5-2603 PLN 786.00

W sumie PLN 4,607.00 nie liczac obudowy ? nie tak zle prawda ?

Co zyskujemy

- Mozliwosc rozbudowy pamieci do 512GB LRDIMM lub 256 RDIMM, wspierana tez jest opcja
8x16 = 128GB RDIMM oraz 64GB UDIMM
- 8 portow SAS pod macierz dyskowa
- Mozliwosc dodania drugiego CPU
- 3x LAN 10/100/1000 w tym dedykowany port 1x Realtek RTL8201N PHY IMPI
- wsparcie procesorow 2600 IVY BRIDGE v2 (potrzebny BIOS 3.0)

Za kwote 4607 mamy 32GB pamieci z mozliwoscia rozbudowy, kazde kolejne 16GB to okolo 600 zl

O samej plycie TUTAJ


Na górę
   
 Tytuł:
Post #2 : 28 paź 2013, 16:20 
Offline
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Posty: 4837
Lokalizacja: Warsaw, PL
I szumi jak cholera :) Ja wirtualizuje na dekstopie jak potrzebuje i jedyne co rozbuduje to RAM do 32GB chyba

_________________
Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: http://www.twitter.com/PiotrW_CCIE
Blog: http://blog.it-playground.eu

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"


Na górę
 Tytuł:
Post #3 : 28 paź 2013, 16:26 
Cytuj:
I szumi jak cholera :) Ja wirtualizuje na dekstopie jak potrzebuje i jedyne co rozbuduje to RAM do 32GB chyba
Warto darmowa licencja ESX 5.5 lamie schematy :) Nie ma juz ograniczenia 32GB, nie wiem tylko czy wlaczyli juz opcje na 5.5 z Serial via network (Mialem z tym niezla jazde na ESX 5.1, wlaczylem licencje free, otworzylem w Policy Serial via network porty.. i nie dziala. Doszlo juz do tego ze wyedytowalem VI ustawienia FW i recznie policy pododawalem na porty dodatkowe.. nie dziala. Postanowilem wylaczyc Free license i wlaczyc trial 60 dni... ku.. DZIALA :)


Na górę
   
 Tytuł:
Post #4 : 28 paź 2013, 16:40 
Offline
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Posty: 4837
Lokalizacja: Warsaw, PL
Cytuj:
Cytuj:
I szumi jak cholera :) Ja wirtualizuje na dekstopie jak potrzebuje i jedyne co rozbuduje to RAM do 32GB chyba
Warto darmowa licencja ESX 5.5 lamie schematy :) Nie ma juz ograniczenia 32GB, nie wiem tylko czy wlaczyli juz opcje na 5.5 z Serial via network (Mialem z tym niezla jazde na ESX 5.1, wlaczylem licencje free, otworzylem w Policy Serial via network porty.. i nie dziala. Doszlo juz do tego ze wyedytowalem VI ustawienia FW i recznie policy pododawalem na porty dodatkowe.. nie dziala. Postanowilem wylaczyc Free license i wlaczyc trial 60 dni... ku.. DZIALA :)
A jak się ma Twoja odpowiedź do mojego komentarza?

_________________
Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: http://www.twitter.com/PiotrW_CCIE
Blog: http://blog.it-playground.eu

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"


Na górę
 Tytuł:
Post #5 : 28 paź 2013, 16:42 
Cytuj:
A jak się ma Twoja odpowiedź do mojego komentarza?
Mowisz o rozbudowie RAM do 32GB, ESX 5.1 mial takie ograniczenie, wspomnialem ze mozna wiecej na ESX 5.5. A co do glosnosci nie jest tak zle. Jak mi mocno zacznie przeszkadzac zainwestuje w bardziej cichy zasilacz.


Na górę
   
 Tytuł:
Post #6 : 28 paź 2013, 20:06 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 25 kwie 2006, 20:26
Posty: 74
Cytuj:
Cytuj:
I szumi jak cholera :) Ja wirtualizuje na dekstopie jak potrzebuje i jedyne co rozbuduje to RAM do 32GB chyba
Warto darmowa licencja ESX 5.5 lamie schematy :)
A licencja na Virtual Center to się sama kupi ? Bo to będzie główny problem przy przejściu z 5.1 na 5.5.

Poza tym szału nie ma - za połowę tej kwoty da się zrobić whiteboxa z domowym NAS i HTPC. No chyba że celem jest konkurowanie z UCS - jak tak to spoko.


Na górę
 Tytuł:
Post #7 : 28 paź 2013, 20:32 
Cytuj:

Poza tym szału nie ma - za połowę tej kwoty da się zrobić whiteboxa z domowym NAS i HTPC. No chyba że celem jest konkurowanie z UCS - jak tak to spoko.
Celem jest posiadanie platformy pod LABa, a to wymaga duzo ramu i procka.

co do HTPC, ponoc niektorzy probowali przez maszyne wirtualna na ESX, moze sie da :)


Na górę
   
 Tytuł:
Post #8 : 29 paź 2013, 10:50 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1567
Lokalizacja: UK
Gratulejszyn :)

Może i ja też się pochwalę małym labem pod ogólnie VMware, Cisco.

Intel Xeon E3-1270 v3 (8M Cache, do 3.90 GHz) BOX
Supermicro X10SLH-F

6 x dyski do NAS'a Western Digital Red, 3.5'', 3TB, SATA/600, 64MB cache
LSI MegaRAID SAS 9271-8i KIT
2 x 8GB GOODRAM ECC UNBUFFERED DDR3 1600MHz PC3-12800E UDIMM | W-MEM1600E38G
Zasilacz Be Quiet! Dark Power PRO 10 650W 80PLUS Gold, 12.8 dB, 4/1 (OCK) 12V (BN201)
Obudowa Fractal Design Define XL USB 3.0 Titanium
Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis HE1225 (SPC043)

i do tego UPSik 1000W/1500VA skonfigurowany z VMware. Zanik pradu - wygaszanie maszyn, ESXi :)

Główny psikus polega na tym że na przykład chcąc zbudować NASa np synlogy trzeba wydać okolice 6.000 zl na opcje z dyskami :)
A tutaj ?
Oprócz NASa mam srodowisko VMware + Cisco + domowy NAS :)

@ Horac ile czasu spędziłes na składaniu, zbieraniu informacji dot. kompatybilności, oraz czy dwa procki wsadziłeś czy na razie jeden ?

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Na górę
 Tytuł:
Post #9 : 29 paź 2013, 12:57 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 20 cze 2005, 09:44
Posty: 298
Lokalizacja: Warszawa
Zamiast 6 dysków, weź ich mniej a doładuj RAM. 16GB to dzisiaj trochę mało pod lab.


Na górę
 Tytuł:
Post #10 : 29 paź 2013, 13:25 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lis 2006, 10:27
Posty: 1073
Lokalizacja: Warsaw
:) to ja sie tez pochwale a co ;p

pod wirtualizacje mam zwyklego PCta i7 3.6, 64GB RAM na plycie Asus SABERTOOTH X79 i cichutkim wentylatorem, a w przerwach na relaks GTX690 (chociaz teraz bardziej jako grzejnik dziala)

OS na SSD a storage na QNAP TS 879Pro (8 HDD 2TB WD RED) po iSCSI
do tego routery 1841/1921 i switche 2950/2960/3550/3750, CT2504 z APkami 2600, nie mam szafy rack (bo po co)

na VMkach (ACS,ISE,Prime, CSR, ASA, Nexus 1000V, WCS, NCS, WAAS) i takie tam

noi oczywiscie dynamips zeby wiecej routerow upchac ;p


/F.


Na górę
 Tytuł:
Post #11 : 29 paź 2013, 13:37 
Offline
CCIE
CCIE

Rejestracja: 23 mar 2008, 11:41
Posty: 482
Według mnie najlepiej albo zainwestować w gotowy serwer albo rozbudować stacje roboczą i na nią dać vmware workstation. Jest z tym znacznie mniej roboty niż składanie dodatkowego kompa.

Serwer typu dell 2950/2970 z 2 procesorami QC albo HC, 32GB RAM, PERC6 oraz DRAC można spokojnie złożyć za 3tyś PLN. Do tego dyski najlepiej SATA 3.5 cala (do 6 dysków).
Dzięki DRAC możemy łatwo zdalnie sterować serwerem więc może on być gdziekolwiek.
Jeżeli chodzi o ESXi to tutaj też wtedy jest mniej problemów. Instalujemy zmodyfikowaną dystrybucje della (można ze strony ściągnąć) do której już są wgrane wszystkie sterowniki. Mamy wtedy cały monitoring serwera z poziomu ESXi (temperatury, wiatraki, pamięci, zasilacze, napięcia, etc.)
Jak dla mnie oszczędność czasu oraz mniej problemów a dzięki obudowie rackowej (2U) mamy możliwość wstawienia serwera do jakiegoś DC.

Ewentualnie mniejszym kosztem można rozbudować swoją stacje roboczą. Dać procesor i7 i 32GB RAM co w zupełności wystarczy a i koszt będzie sporo mniejszy.

_________________
Lukasz Wisniowski MSc CCNA CCNP CCIE #20319
Tandem Networks
ul. Sztormowa 34
94-117 Łódź
NIP: 727-257-72-37
tel: +48 (42) 2091825

http://allegro.pl/sklep/180817_tandem-networks


Na górę
 Tytuł:
Post #12 : 29 paź 2013, 13:46 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Posty: 3370
Chwalipięty ;)

Kawałek mojego laba:

Obrazek


Na górę
 Tytuł:
Post #13 : 29 paź 2013, 16:15 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1567
Lokalizacja: UK
Cytuj:
Zamiast 6 dysków, weź ich mniej a doładuj RAM. 16GB to dzisiaj trochę mało pod lab.
Docelowo bedzie 32gb ;)
A dyski potrzebuje na swoje pliki ;)

@kyniu

Dawaj all co masz. Siedze u ciebie w biurze i sie zastanawiam dlaczego jeszcze tego nie zrobiłeś :p

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Na górę
 Tytuł:
Post #14 : 29 paź 2013, 18:08 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 sie 2006, 18:32
Posty: 2892
Lokalizacja: Gdynia
Cytuj:
Chwalipięty ;)

Kawałek mojego laba:

Image
telefon po lewej działa po SIP'ie czy SCCP ?? :P

_________________
Remember that the lab is just looking for reachability and not “optimal reachability”.


Na górę
 Tytuł:
Post #15 : 29 paź 2013, 19:17 
Offline
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Posty: 4837
Lokalizacja: Warsaw, PL
Cytuj:
Cytuj:
Chwalipięty ;)

Kawałek mojego laba:

Image
telefon po lewej działa po SIP'ie czy SCCP ?? :P
A tam telefon, zobacz jaką bezprzewodowość wdrozył!

_________________
Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: http://www.twitter.com/PiotrW_CCIE
Blog: http://blog.it-playground.eu

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 266 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 518 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl