Budowa domowego serwera pod ESX 5.1 5.5 Temat rozwiązany

VIRL, Dynamips, Boson NetSim, Packet Tracert, Olive, UNL, EVE-NG

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
jarek6
wannabe
wannabe
Posty: 212
Rejestracja: 07 lut 2008, 17:56

#166

#166 Post autor: jarek6 »

Kyniu pisze: Aczkolwiek polityka ograniczania obsługi do wybranych dysków na kontrolerach RAID jest znana i całkiem powszechnie stosowana - spróbuj do HP SmartArray podpiąć dysk, który nie jest rozpoznawany przez firmware kontrolera. I tak np. do P400 nie podłączysz dysku SSD Intel X25 (sprawdzone).
Zarowno do P410 jak i P420 podlaczam dyski nie HP'owe - np. dyski SSD Intela czy dyski SAS/SATA firm WD czy Seagate

Zero problemow

Firmware na kontrolerach "P" z reguly najnowszy dostepny

Awatar użytkownika
minimalist300
wannabe
wannabe
Posty: 341
Rejestracja: 04 sie 2012, 22:52
Lokalizacja: Cambridge/UK

#167

#167 Post autor: minimalist300 »

Kyniu pisze:Podobno, i to jest informacja z samego supportu DELL'a, że mogą być problemy z podpięciem do niego dysków SSD.
Chyba nie do końca jest to prawdą...

http://www.crucial.com/usa/en/compatibl ... redge-t130

Awatar użytkownika
krisiasty
wannabe
wannabe
Posty: 483
Rejestracja: 07 lut 2006, 22:26
Lokalizacja: Gdańsk

#168

#168 Post autor: krisiasty »


Awatar użytkownika
minimalist300
wannabe
wannabe
Posty: 341
Rejestracja: 04 sie 2012, 22:52
Lokalizacja: Cambridge/UK

#169

#169 Post autor: minimalist300 »

zamowilem Della T130, zrobie update jak uruchomie :)

freel4ncer
wannabe
wannabe
Posty: 531
Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13

#170

#170 Post autor: freel4ncer »

imho waste of money ale niech ci sluzy :P

Awatar użytkownika
PatrykW
wannabe
wannabe
Posty: 1711
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

#171

#171 Post autor: PatrykW »

freel4ncer pisze:imho waste of money ale niech ci sluzy :P
dlaczego waste ?
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Jedyne rozwiązania Ubiquiti Networks w Polsce!
https://ubiquitipolska.pl
https://www.facebook.com/groups/Ubiquiti.Polska

freel4ncer
wannabe
wannabe
Posty: 531
Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13

#172

#172 Post autor: freel4ncer »

przejrzalem szybko stronke della i za te ceny lepiej kupic uzywanego hp G7 :P

Awatar użytkownika
PatrykW
wannabe
wannabe
Posty: 1711
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

#173

#173 Post autor: PatrykW »

freel4ncer pisze:przejrzalem szybko stronke della i za te ceny lepiej kupic uzywanego hp G7 :P
Tak suszsarke 2 x 750 wat :)
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Jedyne rozwiązania Ubiquiti Networks w Polsce!
https://ubiquitipolska.pl
https://www.facebook.com/groups/Ubiquiti.Polska

freel4ncer
wannabe
wannabe
Posty: 531
Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13

#174

#174 Post autor: freel4ncer »

460w i jak juz rozmawialismy wczesniej w tym temacie halasuje w takim samym stopniu jak zwykly pc

Awatar użytkownika
PatrykW
wannabe
wannabe
Posty: 1711
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

#175

#175 Post autor: PatrykW »

freel4ncer pisze:460w i jak juz rozmawialismy wczesniej w tym temacie halasuje w takim samym stopniu jak zwykly pc
poka linka ktorego dokladnie g7 patrzyles ? :P
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Jedyne rozwiązania Ubiquiti Networks w Polsce!
https://ubiquitipolska.pl
https://www.facebook.com/groups/Ubiquiti.Polska

CCIESecWannabe
rookie
rookie
Posty: 11
Rejestracja: 07 sty 2016, 00:33

#176

#176 Post autor: CCIESecWannabe »

Cześć. Wrzucę wam tu do wątku jeszcze inny pomysł, na który ja ostatecznie się zdecydowałem. Będzie trochę offtop, skoro mówimy o serverach i ESX, ale sedno sprawy i zamysł ten sam. Sam zabierałem się długo do budowy jakiegoś kompa pod ESX-a, ale w końcu zdecydowałem się na... laptopa :) I nie żałuję. W tej chwili można już kupić lapka z i7-ką 8 wątkową, obsługującego 32GB DDR4. Ja właśnie z taką konfiguracją (i7-6700HQ, 32GB, 256GB SSD PCIe + 1TB HDD SATA) zamknąłem się w 5000zł - Lenovo IdeaPad 700 jeśli kogoś to interesuje (ram kupiony osobno). Pod VMware Workstation odpalam na tym wszystkie sprzęty pod CCIE Sec które potrzebuję i jeszcze zostaje mi sporo zapasu. Topologia od INE jest trochę większa, ale myślę że też dam rade z ewentualnymi modyfikacjami. Laptopa i tak musiałem wymienić, jestem mobilny, a i mam jednego grata mniej w domu. Rozwiązanie nie idealne, ale dla mnie najlepsze. Z minusów to to że laptop pod obciążeniem chuczy jakby nagrywał płytę DVD na pełnej prędkości :)

freel4ncer
wannabe
wannabe
Posty: 531
Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13

#177

#177 Post autor: freel4ncer »

Wojtachinho pisze:
freel4ncer pisze:460w i jak juz rozmawialismy wczesniej w tym temacie halasuje w takim samym stopniu jak zwykly pc
poka linka ktorego dokladnie g7 patrzyles ? :P
Patrzylem u siebie w racku ?
HP DL360 G7 2 x X5650 Six Core Xeon 64GB Ram

freel4ncer
wannabe
wannabe
Posty: 531
Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13

#178

#178 Post autor: freel4ncer »

CCIESecWannabe pisze: i7-ką 8 wątkową, obsługującego 32GB DDR4.
That is sweet moj G7 za jakies 3,5k zl ma 24 watki i obsluguje do 256Gb ram do tego jest cichutki jak myszka :lol:
A tak wogole to jutro odbieram (uzywanego za grosze ) fitPC ktorym bede sterowal swoja listwe zasilajaca (mam console server ale za duzo halasu robi i pradu ciagnie by pracowac 24h) tak wiec zdalnie moge zawsze odpalic server przetestowac co chce i wylaczyc

P.S Lubie sie droczyc CCIESecWannabe, jesli spelnia twoje wymagania to gratki i byle dobrze sluzyl :)

CCIESecWannabe
rookie
rookie
Posty: 11
Rejestracja: 07 sty 2016, 00:33

#179

#179 Post autor: CCIESecWannabe »

freel4ncer pisze:
CCIESecWannabe pisze: i7-ką 8 wątkową, obsługującego 32GB DDR4.
That is sweet moj G7 za jakies 3,5k zl ma 24 watki i obsluguje do 256Gb ram do tego jest cichutki jak myszka :lol:
A tak wogole to jutro odbieram (uzywanego za grosze ) fitPC ktorym bede sterowal swoja listwe zasilajaca (mam console server ale za duzo halasu robi i pradu ciagnie by pracowac 24h) tak wiec zdalnie moge zawsze odpalic server przetestowac co chce i wylaczyc

P.S Lubie sie droczyc CCIESecWannabe, jesli spelnia twoje wymagania to gratki i byle dobrze sluzyl :)
OK :) Odnośnie mojego postu 3 linijki powyżej, może jeszcze raz to podkreślę:
Chodziło mi o pokazanie rozwiązania "alternatywnego", w postaci powrotu do podstaw, które jednak może być odpowiednie dla niektórych zastosowań.
Nie chodziło mi o konkurowanie konsumenckim laptopem na moc/możliwości, ani cenę z serwerami (co jest chyba zrozumiałe.)
I tyle. Po prostu kolejny pomysł, obok innych ciekawych i nie znanych mi wcześniej rozwiązań, w tym wątku.

PS Czy ja napisałem huk przez "ch" w poście powyżej!? :oops:

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3537
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

#180

#180 Post autor: Kyniu »

CCIESecWannabe pisze:W tej chwili można już kupić lapka z i7-ką 8 wątkową, obsługującego 32GB DDR4.
Tylko procek będzie w wersji U czyli Low Voltage ze wszystkimi tego konsekwencjami. Jak nie wiesz jakie to są to spróbuj na tym lapku postawić HyperV.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure. ITIL: Foundation. PPL(A)
https://www.facebook.com/itserviceskielce/ :: https://www.linkedin.com/company/itservicespoland :: https://www.linkedin.com/in/krzysztofkania/

ODPOWIEDZ