CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 18 lis 2017, 22:28

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 266 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 112 13 14 15 1618 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post #196 : 26 mar 2016, 13:24 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1567
Lokalizacja: UK
Cytuj:
Dokładnie. RAM jest głównym wyznacznikiem. Ja już w tym wątku pisałem, że kiedyś na alledrogo.pl kupiłem taki serwerek:
http://sp.ts.fujitsu.com/dmsp/Publicati ... 120-s3.pdf
Przekonał mnie storage jaki posiadał bo miał 4x300GB SAS 10k na kontrolerze z 512MB choć wiadomo, dzisiaj można to załatwić SSD.
Małym problemem był RAM bo jak kupiłem to miałem 8GB i to musiał być dość specyficzny bo ECC Unbuffered. Ale z czasem znalazłem 4x8GB i teraz serwerek wypchany na full.
Początkowo wszystko miałem na nim (nested esxi itd) ale z czasem jednak zaczęło brakować mocy/miejsca i zacząłem rozbudowę o kolejne hosty...
Za jakiś czas jak wszystko skompletuję i uruchomię to na pewno się pochwalę bo będzie to dość rozbudowane środowisko na na prawdę "ekonomicznym" sprzęcie. Ale to za jakiś czas
Ja uwazam ze 64 GB ramu to totalne minimum. Sam mam 32 i placze :)

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Na górę
 Tytuł:
Post #197 : 26 mar 2016, 17:02 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 sie 2009, 09:57
Posty: 252
Lokalizacja: Wrocław
Zgadzam się. 64 to minimum jeśli wszystko chcemy opędzlować na tym jednym hoście. Ja buduję środowisko gdzie będzie jeden serwer podstawowy (wspomniany tx120 s3 z 32RAMu) na nim vCenter itd itd + 2-3 hosty też po 32RAMu na VM


Na górę
 Tytuł:
Post #198 : 26 mar 2016, 17:52 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1567
Lokalizacja: UK
Cytuj:
Zgadzam się. 64 to minimum jeśli wszystko chcemy opędzlować na tym jednym hoście. Ja buduję środowisko gdzie będzie jeden serwer podstawowy (wspomniany tx120 s3 z 32RAMu) na nim vCenter itd itd + 2-3 hosty też po 32RAMu na VM
Nie buduj pod 32 GB tylko pod 64GB :P

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Na górę
 Tytuł:
Post #199 : 26 mar 2016, 18:47 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 sie 2009, 09:57
Posty: 252
Lokalizacja: Wrocław
Nie da się :) Serwer tx120s3 już jest + na razie jeden host (tutaj też max. 32GB).
Na razie nic więcej nie piszę, za jakiś czas się pochwalę całością rozwiązania.


Na górę
 Tytuł:
Post #200 : 26 mar 2016, 18:56 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1567
Lokalizacja: UK
Cytuj:
Nie da się :) Serwer tx120s3 już jest + na razie jeden host (tutaj też max. 32GB).
Na razie nic więcej nie piszę, za jakiś czas się pochwalę całością rozwiązania.
Ja jak bym mogl cofnac czas, to 256 GB on board. Ale coz czlowiek sie uczy na bledach cale zycie :D

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Na górę
 Tytuł:
Post #201 : 01 kwie 2016, 07:49 
Offline
member
member

Rejestracja: 04 sty 2016, 20:36
Posty: 27
Jakiś czas temu padło pytanie czy virl działa na procesorze amd w wersji na esxi.

Po testach przez pewien czas mocę potwierdzić ze z moim amd 6300 działa bez zarzutu. Nie ma żadnych błędów jak pisali w 2015 na forach virla o resetowaniu się asy itp. Każdy sprzęt działa poprawnie. :D


Na górę
 Tytuł:
Post #202 : 01 kwie 2016, 08:29 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 cze 2009, 16:23
Posty: 164
Lokalizacja: Berlin
Nowa generacja NUCów wspiera juz 32GB RAM i po dwa dyski, wiec mozna sobie postawic klaster z VSANem na trzech sztukach a w razie potrzeby skalowac dalej.


Na górę
 Tytuł:
Post #203 : 01 kwie 2016, 15:01 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 sie 2012, 22:52
Posty: 298
Lokalizacja: Manchester/UK
Cytuj:
Nowa generacja NUCów wspiera juz 32GB RAM i po dwa dyski, wiec mozna sobie postawic klaster z VSANem na trzech sztukach a w razie potrzeby skalowac dalej.
Mimo wszystko za ta cene mozna kupic lepsza maszyne, Jesli chodzi o NUC'i 5 i 6 generacji mialem duzo problemow z kompatybilnoscia...


Na górę
 Tytuł:
Post #204 : 01 kwie 2016, 15:20 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1567
Lokalizacja: UK
Cytuj:
Cytuj:
Nowa generacja NUCów wspiera juz 32GB RAM i po dwa dyski, wiec mozna sobie postawic klaster z VSANem na trzech sztukach a w razie potrzeby skalowac dalej.
Mimo wszystko za ta cene mozna kupic lepsza maszyne, Jesli chodzi o NUC'i 5 i 6 generacji mialem duzo problemow z kompatybilnoscia...
NUC jest w pelni kompatybilny z ESXi.

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Na górę
 Tytuł:
Post #205 : 02 kwie 2016, 15:03 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 wrz 2011, 12:33
Posty: 70
Orientuje się może ktoś czy taki http://allegro.pl/dell-r710-11g-2xqc-e5 ... 88139.html głośno pracuje w spoczynku/stresie ? Niby w dejtaszicie piszą o 39dB - Idle/42 - stress, ale zazwyczaj papier co innego, a rzeczywistość co innego. Platforma dosyć przyszłościowa (Max 288GB DDR3 ECC) i jakoś mega droga nie jest, dlatego się zastanawiam nad zakupem pod esxa...

_________________
CCNP
#12269928


Na górę
 Tytuł:
Post #206 : 02 kwie 2016, 15:20 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1567
Lokalizacja: UK
Cytuj:
Orientuje się może ktoś czy taki http://allegro.pl/dell-r710-11g-2xqc-e5 ... 88139.html głośno pracuje w spoczynku/stresie ? Niby w dejtaszicie piszą o 39dB - Idle/42 - stress, ale zazwyczaj papier co innego, a rzeczywistość co innego. Platforma dosyć przyszłościowa (Max 288GB DDR3 ECC) i jakoś mega droga nie jest, dlatego się zastanawiam nad zakupem pod esxa...
Duzo ludzi home dc robina dellach, na yt masa filmow jest :)

Akurat to R610, daj na 7:59
https://www.youtube.com/watch?v=eckuQyH ... e=youtu.be

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Na górę
 Tytuł:
Post #207 : 02 kwie 2016, 15:56 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 wrz 2011, 12:33
Posty: 70
Fakt, od czego jest youtube ;) https://www.youtube.com/watch?v=z-KoR7hOOng tutaj gość porównuje PE 2950 z r710. Ekstra porównanie, bo akurat pe 2950 mam w korpo labie z demobilu DC i akurat to bydle wyje strasznie (co z resztą słychać na filmiku ;)) trzeba będzie mocno rozważyć zakup...

Odnośnie R610 fajna maszynka, niestety ma tylko 12 slotów ram, co w opcji po 8GB na kość daje 96GB w full obłożeniu, a 16GB kości są jeszcze ekstremalnie drogie... Niby mało nie jest aczkolwiek w R710 jest dostępnych 18 slotów, więc full opcja w 8GB kościach daje nam 144GB, a potem jak kostki 16GB pójdą w dół można modernizować wraz ze wzrostem potrzeb...

_________________
CCNP
#12269928


Na górę
 Tytuł:
Post #208 : 02 kwie 2016, 18:02 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13
Posty: 509
wolalbym doplacic 300zl (wliczona przesylka z niemcowni) - mozliwe ze udalo by sie taniej bo 699e to cena kup teraz a mozesz jeszcze swoja oferte dac mysle ze spokojnie 50e do urwania
http://www.ebay.ie/itm/HP-ProLiant-DL36 ... Swl9BWHjQf

Wiecej ramu wiecej rdzeniufff wiecej threadufff wiecej dyskow :D
I cichutki jak myszka :D

Do tego tylko 1u
Mam G7 i polecam !


Na górę
 Tytuł:
Post #209 : 02 kwie 2016, 18:17 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1567
Lokalizacja: UK
Cytuj:
wolalbym doplacic 300zl (wliczona przesylka z niemcowni) - mozliwe ze udalo by sie taniej bo 699e to cena kup teraz a mozesz jeszcze swoja oferte dac mysle ze spokojnie 50e do urwania
http://www.ebay.ie/itm/HP-ProLiant-DL36 ... Swl9BWHjQf

Wiecej ramu wiecej rdzeniufff wiecej threadufff wiecej dyskow :D
I cichutki jak myszka :D

Do tego tylko 1u
Mam G7 i polecam !
zacna maszyna musze przyznac :)....

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Na górę
 Tytuł:
Post #210 : 10 kwie 2016, 11:31 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 sie 2009, 09:57
Posty: 252
Lokalizacja: Wrocław
Serio serwer 1U może być cichy? U mnie to niestety jest priorytetem.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 266 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 112 13 14 15 1618 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl