Budowa domowego serwera pod ESX 5.1 5.5 Temat rozwiązany

VIRL, Dynamips, Boson NetSim, Packet Tracert, Olive, UNL, EVE-NG

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1665
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

#196

#196 Post autor: Wojtachinho » 26 mar 2016, 13:24

itmind pisze:Dokładnie. RAM jest głównym wyznacznikiem. Ja już w tym wątku pisałem, że kiedyś na alledrogo.pl kupiłem taki serwerek:
http://sp.ts.fujitsu.com/dmsp/Publicati ... 120-s3.pdf
Przekonał mnie storage jaki posiadał bo miał 4x300GB SAS 10k na kontrolerze z 512MB choć wiadomo, dzisiaj można to załatwić SSD.
Małym problemem był RAM bo jak kupiłem to miałem 8GB i to musiał być dość specyficzny bo ECC Unbuffered. Ale z czasem znalazłem 4x8GB i teraz serwerek wypchany na full.
Początkowo wszystko miałem na nim (nested esxi itd) ale z czasem jednak zaczęło brakować mocy/miejsca i zacząłem rozbudowę o kolejne hosty...
Za jakiś czas jak wszystko skompletuję i uruchomię to na pewno się pochwalę bo będzie to dość rozbudowane środowisko na na prawdę "ekonomicznym" sprzęcie. Ale to za jakiś czas
Ja uwazam ze 64 GB ramu to totalne minimum. Sam mam 32 i placze :)
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

Awatar użytkownika
itmind
wannabe
wannabe
Posty: 248
Rejestracja: 12 sie 2009, 09:57
Lokalizacja: Wrocław

#197

#197 Post autor: itmind » 26 mar 2016, 17:02

Zgadzam się. 64 to minimum jeśli wszystko chcemy opędzlować na tym jednym hoście. Ja buduję środowisko gdzie będzie jeden serwer podstawowy (wspomniany tx120 s3 z 32RAMu) na nim vCenter itd itd + 2-3 hosty też po 32RAMu na VM

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1665
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

#198

#198 Post autor: Wojtachinho » 26 mar 2016, 17:52

itmind pisze:Zgadzam się. 64 to minimum jeśli wszystko chcemy opędzlować na tym jednym hoście. Ja buduję środowisko gdzie będzie jeden serwer podstawowy (wspomniany tx120 s3 z 32RAMu) na nim vCenter itd itd + 2-3 hosty też po 32RAMu na VM
Nie buduj pod 32 GB tylko pod 64GB :P
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

Awatar użytkownika
itmind
wannabe
wannabe
Posty: 248
Rejestracja: 12 sie 2009, 09:57
Lokalizacja: Wrocław

#199

#199 Post autor: itmind » 26 mar 2016, 18:47

Nie da się :) Serwer tx120s3 już jest + na razie jeden host (tutaj też max. 32GB).
Na razie nic więcej nie piszę, za jakiś czas się pochwalę całością rozwiązania.

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1665
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

#200

#200 Post autor: Wojtachinho » 26 mar 2016, 18:56

itmind pisze:Nie da się :) Serwer tx120s3 już jest + na razie jeden host (tutaj też max. 32GB).
Na razie nic więcej nie piszę, za jakiś czas się pochwalę całością rozwiązania.
Ja jak bym mogl cofnac czas, to 256 GB on board. Ale coz czlowiek sie uczy na bledach cale zycie :D
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

lukewisniewski
member
member
Posty: 41
Rejestracja: 04 sty 2016, 20:36

#201

#201 Post autor: lukewisniewski » 01 kwie 2016, 07:49

Jakiś czas temu padło pytanie czy virl działa na procesorze amd w wersji na esxi.

Po testach przez pewien czas mocę potwierdzić ze z moim amd 6300 działa bez zarzutu. Nie ma żadnych błędów jak pisali w 2015 na forach virla o resetowaniu się asy itp. Każdy sprzęt działa poprawnie. :D

Awatar użytkownika
wookasch
wannabe
wannabe
Posty: 164
Rejestracja: 03 cze 2009, 16:23
Lokalizacja: Berlin

#202

#202 Post autor: wookasch » 01 kwie 2016, 08:29

Nowa generacja NUCów wspiera juz 32GB RAM i po dwa dyski, wiec mozna sobie postawic klaster z VSANem na trzech sztukach a w razie potrzeby skalowac dalej.

Awatar użytkownika
minimalist300
wannabe
wannabe
Posty: 328
Rejestracja: 04 sie 2012, 22:52
Lokalizacja: Manchester/UK

#203

#203 Post autor: minimalist300 » 01 kwie 2016, 15:01

wookasch pisze:Nowa generacja NUCów wspiera juz 32GB RAM i po dwa dyski, wiec mozna sobie postawic klaster z VSANem na trzech sztukach a w razie potrzeby skalowac dalej.
Mimo wszystko za ta cene mozna kupic lepsza maszyne, Jesli chodzi o NUC'i 5 i 6 generacji mialem duzo problemow z kompatybilnoscia...

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1665
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

#204

#204 Post autor: Wojtachinho » 01 kwie 2016, 15:20

minimalist300 pisze:
wookasch pisze:Nowa generacja NUCów wspiera juz 32GB RAM i po dwa dyski, wiec mozna sobie postawic klaster z VSANem na trzech sztukach a w razie potrzeby skalowac dalej.
Mimo wszystko za ta cene mozna kupic lepsza maszyne, Jesli chodzi o NUC'i 5 i 6 generacji mialem duzo problemow z kompatybilnoscia...
NUC jest w pelni kompatybilny z ESXi.
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

Awatar użytkownika
Szutor
wannabe
wannabe
Posty: 70
Rejestracja: 05 wrz 2011, 12:33

#205

#205 Post autor: Szutor » 02 kwie 2016, 15:03

Orientuje się może ktoś czy taki http://allegro.pl/dell-r710-11g-2xqc-e5 ... 88139.html głośno pracuje w spoczynku/stresie ? Niby w dejtaszicie piszą o 39dB - Idle/42 - stress, ale zazwyczaj papier co innego, a rzeczywistość co innego. Platforma dosyć przyszłościowa (Max 288GB DDR3 ECC) i jakoś mega droga nie jest, dlatego się zastanawiam nad zakupem pod esxa...
CCNP
#12269928

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1665
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

#206

#206 Post autor: Wojtachinho » 02 kwie 2016, 15:20

Szutor pisze:Orientuje się może ktoś czy taki http://allegro.pl/dell-r710-11g-2xqc-e5 ... 88139.html głośno pracuje w spoczynku/stresie ? Niby w dejtaszicie piszą o 39dB - Idle/42 - stress, ale zazwyczaj papier co innego, a rzeczywistość co innego. Platforma dosyć przyszłościowa (Max 288GB DDR3 ECC) i jakoś mega droga nie jest, dlatego się zastanawiam nad zakupem pod esxa...
Duzo ludzi home dc robina dellach, na yt masa filmow jest :)

Akurat to R610, daj na 7:59
https://www.youtube.com/watch?v=eckuQyH ... e=youtu.be
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

Awatar użytkownika
Szutor
wannabe
wannabe
Posty: 70
Rejestracja: 05 wrz 2011, 12:33

#207

#207 Post autor: Szutor » 02 kwie 2016, 15:56

Fakt, od czego jest youtube ;) https://www.youtube.com/watch?v=z-KoR7hOOng tutaj gość porównuje PE 2950 z r710. Ekstra porównanie, bo akurat pe 2950 mam w korpo labie z demobilu DC i akurat to bydle wyje strasznie (co z resztą słychać na filmiku ;)) trzeba będzie mocno rozważyć zakup...

Odnośnie R610 fajna maszynka, niestety ma tylko 12 slotów ram, co w opcji po 8GB na kość daje 96GB w full obłożeniu, a 16GB kości są jeszcze ekstremalnie drogie... Niby mało nie jest aczkolwiek w R710 jest dostępnych 18 slotów, więc full opcja w 8GB kościach daje nam 144GB, a potem jak kostki 16GB pójdą w dół można modernizować wraz ze wzrostem potrzeb...
CCNP
#12269928

freel4ncer
wannabe
wannabe
Posty: 530
Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13

#208

#208 Post autor: freel4ncer » 02 kwie 2016, 18:02

wolalbym doplacic 300zl (wliczona przesylka z niemcowni) - mozliwe ze udalo by sie taniej bo 699e to cena kup teraz a mozesz jeszcze swoja oferte dac mysle ze spokojnie 50e do urwania
http://www.ebay.ie/itm/HP-ProLiant-DL36 ... Swl9BWHjQf

Wiecej ramu wiecej rdzeniufff wiecej threadufff wiecej dyskow :D
I cichutki jak myszka :D

Do tego tylko 1u
Mam G7 i polecam !

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1665
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

#209

#209 Post autor: Wojtachinho » 02 kwie 2016, 18:17

freel4ncer pisze:wolalbym doplacic 300zl (wliczona przesylka z niemcowni) - mozliwe ze udalo by sie taniej bo 699e to cena kup teraz a mozesz jeszcze swoja oferte dac mysle ze spokojnie 50e do urwania
http://www.ebay.ie/itm/HP-ProLiant-DL36 ... Swl9BWHjQf

Wiecej ramu wiecej rdzeniufff wiecej threadufff wiecej dyskow :D
I cichutki jak myszka :D

Do tego tylko 1u
Mam G7 i polecam !
zacna maszyna musze przyznac :)....
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

Awatar użytkownika
itmind
wannabe
wannabe
Posty: 248
Rejestracja: 12 sie 2009, 09:57
Lokalizacja: Wrocław

#210

#210 Post autor: itmind » 10 kwie 2016, 11:31

Serio serwer 1U może być cichy? U mnie to niestety jest priorytetem.

ODPOWIEDZ