Budowa domowego serwera pod ESX 5.1 5.5 Temat rozwiązany

VIRL, Dynamips, Boson NetSim, Packet Tracert, Olive, UNL, EVE-NG

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
freel4ncer
wannabe
wannabe
Posty: 530
Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13

#211

#211 Post autor: freel4ncer » 10 kwie 2016, 21:39

Prosze przejzyj caly watek nie tylko ja pisalem o tym ze jest cichy jest cichszy od mojego macbook pro 2015 gdy odpale na nim gns3 i kilka maszyn

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1669
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

#212

#212 Post autor: Wojtachinho » 10 kwie 2016, 22:54

w pracy mam della 630 luzem, jutro mam misje go odpalic i wysluchac :)
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

Awatar użytkownika
weis
wannabe
wannabe
Posty: 1446
Rejestracja: 28 cze 2007, 11:15

#213

#213 Post autor: weis » 11 kwie 2016, 14:51

minimalist300 pisze:Jesli chodzi o NUC'i 5 i 6 generacji mialem duzo problemow z kompatybilnoscia...
Kompatybilnością czego z czym? Pytam bo mam NUCa piątej generacji i wolę się dowiedzieć zawczasu od czego mogę się odbić w przyszłości.
ESXi na moim śmiga aż miło i na razie jedyne co mi nie chce działać to passthrough karty dzwiękowej na gościa na linuxie.
Fire, aim, ready!

Awatar użytkownika
minimalist300
wannabe
wannabe
Posty: 328
Rejestracja: 04 sie 2012, 22:52
Lokalizacja: Manchester/UK

#214

#214 Post autor: minimalist300 » 11 kwie 2016, 22:08

weis pisze:
minimalist300 pisze:Jesli chodzi o NUC'i 5 i 6 generacji mialem duzo problemow z kompatybilnoscia...
Kompatybilnością czego z czym? Pytam bo mam NUCa piątej generacji i wolę się dowiedzieć zawczasu od czego mogę się odbić w przyszłości.
ESXi na moim śmiga aż miło i na razie jedyne co mi nie chce działać to passthrough karty dzwiękowej na gościa na linuxie.
Głównie dyski twarde SSD M2. Na 5 generacji nie mogłem zainstalować Windowsa, Porteus się zainstalował. Na 6 generacji Porteus nie szedł, zainstalowałem Windowsa 10, 7 pomimo wrzucenia sterowników nie chciała ruszyć.

Morfi
wannabe
wannabe
Posty: 174
Rejestracja: 26 wrz 2008, 18:17

Re: Budowa domowego serwera pod ESX 5.1 5.5

#215

#215 Post autor: Morfi » 16 paź 2016, 00:05

ja poszedłem zupełnie inną drogą, niż samodzielne składanie.

Kupiłem do domu, z demobilu, HP DL180 G6. Dlaczego?
- mam doświadczenie ze sprzętem HP,
- Obsługa 192 GB RAM,
- 12 rdzeni,
- 25 dysków SAS, z advanced pack RAID6,
- miałem karty fiber optic z HP ;)
- ILO (przy advanced pack mamy virtual kvm),
- obsługa ESXI bezproblemowa.
- przy 3 vm-kach pobiera mi: avearage Power: 192 Watts na profilu HP Dynamic Power Saving Mode

minusy:
- wiadomo, idąc w taką platformę trzeba kupować wszystko z HP,
- duży, głośny serwer - leży u mnie na strychu i to nikomu nie przeszkadza.


Można go wyciszyć, stosując redundantne chłodzenie lub dodając rezystory na coolery. Przy odpięciu któregoś raportuje od razu fan fail.

jacob
wannabe
wannabe
Posty: 50
Rejestracja: 24 sty 2016, 16:14

Re: Budowa domowego serwera pod ESX 5.1 5.5

#216

#216 Post autor: jacob » 16 paź 2016, 18:25

Cześć,
Co myślicie o nowym Intel NUC Skull Canyon ( Intel® Core™ i7-6770HQ |32GB RAM| 2x SO-DIMM 2133 MHz 1.35V | 4x USB 3.0 | miniDP | HDMI | 1x Thunderbolt) opłaca sie zaiwenstowac? czy może lepiej złożyć własna jednostkę?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bigboss
CCIE
CCIE
Posty: 756
Rejestracja: 08 mar 2004, 11:03
Lokalizacja: Wrocław/Warszawa
Kontakt:

Re: Budowa domowego serwera pod ESX 5.1 5.5

#217

#217 Post autor: bigboss » 26 gru 2016, 22:47

Hej,
Co polecicie obecnie na platofrmę pod ESX do domowego laba? Najlepiej żeby było ciche i niezbyt prądożerne.
Ma ktoś jakąś gotową konfigurację, którą może polecić?
Pozdrawiam z Wrocławia (no dobra, teraz z Wawy) - Mariusz @@@ Linkedin - zapraszam: http://pl.linkedin.com/in/trojanowski

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1669
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Budowa domowego serwera pod ESX 5.1 5.5

#218

#218 Post autor: Wojtachinho » 27 gru 2016, 00:54

bigboss pisze:Hej,
Co polecicie obecnie na platofrmę pod ESX do domowego laba?
Najlepiej żeby było ciche i niezbyt prądożerne.
Ma ktoś jakąś gotową konfigurację, którą może polecić?
Czesc,

Xeom E3v5 w wersji 64GB, fractal design obudowa, wiatrak silentum PC, dwa dyski SSD.
Nawet nie wiem czy 100W przekroczysz.

pzdr
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

tomon
wannabe
wannabe
Posty: 54
Rejestracja: 28 paź 2008, 19:14

Re: Budowa domowego serwera pod ESX 5.1 5.5

#219

#219 Post autor: tomon » 27 gru 2016, 08:13

Używacie czegoś specjalnego do zabezpieczenia swoich maszyn przed np niespodziewanym zanikiem napięcia lub przepięć w instalacji ( jakieś UPS ) ?
Dla kogoś kto korzysta z nowej instalacji z odpowiednimi odgromnikami typu D to może być niekoniecznie potrzeby wydatek ale ja się zastanawiam od jakiegoś czasu nad czymś co chociaż zminimalizowałoby prawdopodobieństwo awarii np dysku po zaniku napięcia.

Niestety ale u mnie zdarzają się jeszcze przypadki że jeden 'drut' dotknie drugiego podczas takiej wietrznej pogody jak dzisiaj.

Awatar użytkownika
bigboss
CCIE
CCIE
Posty: 756
Rejestracja: 08 mar 2004, 11:03
Lokalizacja: Wrocław/Warszawa
Kontakt:

Re: Budowa domowego serwera pod ESX 5.1 5.5

#220

#220 Post autor: bigboss » 27 gru 2016, 09:50

Wojtachinho pisze: Czesc,

Xeom E3v5 w wersji 64GB, fractal design obudowa, wiatrak silentum PC, dwa dyski SSD.
Nawet nie wiem czy 100W przekroczysz.

pzdr
Dzięki za sugestię. Tylko płyt trochę mało wspierających nowe Xeony i ceny procesora/mobo sporo wyższe, ale warunki spełnia doskonale. Używasz takiej konfiguracji?

Jakieś inne sugestie, najlepiej z potwierdzeniem, że działają pod ESX 6, anyone?
Pozdrawiam z Wrocławia (no dobra, teraz z Wawy) - Mariusz @@@ Linkedin - zapraszam: http://pl.linkedin.com/in/trojanowski

Awatar użytkownika
judge dredd
wannabe
wannabe
Posty: 148
Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23

Re: Budowa domowego serwera pod ESX 5.1 5.5

#221

#221 Post autor: judge dredd » 27 gru 2016, 11:07

Używacie czegoś specjalnego do zabezpieczenia swoich maszyn przed np niespodziewanym zanikiem napięcia lub przepięć w instalacji ( jakieś UPS ) ?
Cześć,

Specjalnego to nie - zwykłe UPS'y. Ja używam dwóch:

http://www.apc.com/shop/pl/pl/products/ ... tSite=true
http://www.apc.com/shop/pl/pl/products/ ... tSite=true

Pierwszego dlatego, że ma sporo gniazdek - 4 pod zasilaniem awaryjnym i 4 pod ochroną przepięciową. Drugiego mam przy kompie i tutaj to w zasadzie tylko rozgałęziacz mam, do którego jest podłączony komp i monitory. Wszszystko to żre około 300W i na zasilaniu awaryjnym pokazuje 20min.

Jeśli chodzi o użytkowanie, to zwróć uwagę, że nie zawsze wszystkie gniazda zapewniają zasilanie awaryjne - najczęściej tylko połowa - druga połowa jest tylko antyprzepięciowa, ale jak zaniknie prąd, to UPS ich nie podtrzymuje. To musisz sobie podsumować ile takich gniazdek potrzebujesz. Większość UPS'ów ma też gniazda typu "IEC-320-C13" czyli takie jak wtyczka zasilająca do komputera, ale jest też kilka modeli z normalnymi gniazdami - nazywa się to wtedy "French/Belgian", albo "Schuko". W działaniu trudno się do czegoś przyczepić - działają jak mają działać - u mnie często zdarzają się zaniki prądu, to UPS'y tylko popiskują i działają spokojnie. Dzisiaj nocy przy wichurze światło czasem przygasało na moment i wtedy też popiskiwały.

Ja jestem człowiek starej daty, dlatego wybrałem APC, ale jak szukałem modeli, to kolega mówił, że obecnie najfajniejsze UPS'y to Orvaldi, ale dlaczego, to już nie powiedział.

Pozdrawiam,

JD

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1669
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Budowa domowego serwera pod ESX 5.1 5.5

#222

#222 Post autor: Wojtachinho » 27 gru 2016, 12:40

bigboss pisze:
Wojtachinho pisze: Czesc,

Xeom E3v5 w wersji 64GB, fractal design obudowa, wiatrak silentum PC, dwa dyski SSD.
Nawet nie wiem czy 100W przekroczysz.

pzdr
Dzięki za sugestię. Tylko płyt trochę mało wspierających nowe Xeony i ceny procesora/mobo sporo wyższe, ale warunki spełnia doskonale. Używasz takiej konfiguracji?

Jakieś inne sugestie, najlepiej z potwierdzeniem, że działają pod ESX 6, anyone?
Hej,


Napisz mi jeszcze prosze, co chcesz tam labowac ?
Waskim gardlem bedzie RAM. IMO 64GB ramu do "naszych"zabawek moze sie okazac malo, np: jezeli polaczysz VIRLa, 12 nodow plus jakies VMki. To zabraknie. Wtedy trzeba myslec o Xeon E5.

ps. Co do plyt, supermicro (nawet uzywka) calkiem niezle wypadaja.
W przypadku uzywek, wazne ile sprzet pracowal, oraz w jakim stanie sa kondesatory....
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

Awatar użytkownika
minimalist300
wannabe
wannabe
Posty: 328
Rejestracja: 04 sie 2012, 22:52
Lokalizacja: Manchester/UK

Re: Budowa domowego serwera pod ESX 5.1 5.5

#223

#223 Post autor: minimalist300 » 27 gru 2016, 14:33

bigboss pisze:
Wojtachinho pisze: Czesc,

Xeom E3v5 w wersji 64GB, fractal design obudowa, wiatrak silentum PC, dwa dyski SSD.
Nawet nie wiem czy 100W przekroczysz.

pzdr
Dzięki za sugestię. Tylko płyt trochę mało wspierających nowe Xeony i ceny procesora/mobo sporo wyższe, ale warunki spełnia doskonale. Używasz takiej konfiguracji?

Jakieś inne sugestie, najlepiej z potwierdzeniem, że działają pod ESX 6, anyone?
Ja mam Della T130, z Xeonem E3v5 i 32GB RAM w chwili obecnej. Kosztowal okolo 420 funtow (po cashbacku) z 4GB ram, za 200 funtow dokupilem 32GB i moge dorzucic kolejne 32 w razie potrzeby. W pelni kompatybilny z ESXi 6.0 i 6.5 - nie wiem jak starsze bo nie sprawdzalem. Dodatkowo mega cichy + ma 2 sieciowki.

Awatar użytkownika
bigboss
CCIE
CCIE
Posty: 756
Rejestracja: 08 mar 2004, 11:03
Lokalizacja: Wrocław/Warszawa
Kontakt:

Re: Budowa domowego serwera pod ESX 5.1 5.5

#224

#224 Post autor: bigboss » 27 gru 2016, 17:00

minimalist300 pisze:
Ja mam Della T130, z Xeonem E3v5 i 32GB RAM w chwili obecnej. Kosztowal okolo 420 funtow (po cashbacku) z 4GB ram, za 200 funtow dokupilem 32GB i moge dorzucic kolejne 32 w razie potrzeby. W pelni kompatybilny z ESXi 6.0 i 6.5 - nie wiem jak starsze bo nie sprawdzalem. Dodatkowo mega cichy + ma 2 sieciowki.
O, rzeczywiście można je dostać w niezłej cenie. Tylko czytam, że o ile same serwery ciche, o tyle oryginalne dyski 1TB strasznie hałasują?
Pozdrawiam z Wrocławia (no dobra, teraz z Wawy) - Mariusz @@@ Linkedin - zapraszam: http://pl.linkedin.com/in/trojanowski

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1669
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Budowa domowego serwera pod ESX 5.1 5.5

#225

#225 Post autor: Wojtachinho » 27 gru 2016, 17:03

bigboss pisze:
minimalist300 pisze:
Ja mam Della T130, z Xeonem E3v5 i 32GB RAM w chwili obecnej. Kosztowal okolo 420 funtow (po cashbacku) z 4GB ram, za 200 funtow dokupilem 32GB i moge dorzucic kolejne 32 w razie potrzeby. W pelni kompatybilny z ESXi 6.0 i 6.5 - nie wiem jak starsze bo nie sprawdzalem. Dodatkowo mega cichy + ma 2 sieciowki.
O, rzeczywiście można je dostać w niezłej cenie. Tylko czytam, że o ile same serwery ciche, o tyle oryginalne dyski 1TB strasznie hałasują?
Tylko tam Max 64GB obsadzisz.
Ja sam mam kilka E5 i sztukę E3.


Sent from my iPhone using Tapatalk
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

ODPOWIEDZ