CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 24 lis 2017, 14:11

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 266 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 113 14 15 16 17 18 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post #211 : 10 kwie 2016, 21:39 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13
Posty: 509
Prosze przejzyj caly watek nie tylko ja pisalem o tym ze jest cichy jest cichszy od mojego macbook pro 2015 gdy odpale na nim gns3 i kilka maszyn


Na górę
 Tytuł:
Post #212 : 10 kwie 2016, 22:54 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1567
Lokalizacja: UK
w pracy mam della 630 luzem, jutro mam misje go odpalic i wysluchac :)

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Na górę
 Tytuł:
Post #213 : 11 kwie 2016, 14:51 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 cze 2007, 11:15
Posty: 1442
Cytuj:
Jesli chodzi o NUC'i 5 i 6 generacji mialem duzo problemow z kompatybilnoscia...
Kompatybilnością czego z czym? Pytam bo mam NUCa piątej generacji i wolę się dowiedzieć zawczasu od czego mogę się odbić w przyszłości.
ESXi na moim śmiga aż miło i na razie jedyne co mi nie chce działać to passthrough karty dzwiękowej na gościa na linuxie.

_________________
Fire, aim, ready!


Na górę
 Tytuł:
Post #214 : 11 kwie 2016, 22:08 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 sie 2012, 22:52
Posty: 299
Lokalizacja: Manchester/UK
Cytuj:
Cytuj:
Jesli chodzi o NUC'i 5 i 6 generacji mialem duzo problemow z kompatybilnoscia...
Kompatybilnością czego z czym? Pytam bo mam NUCa piątej generacji i wolę się dowiedzieć zawczasu od czego mogę się odbić w przyszłości.
ESXi na moim śmiga aż miło i na razie jedyne co mi nie chce działać to passthrough karty dzwiękowej na gościa na linuxie.
Głównie dyski twarde SSD M2. Na 5 generacji nie mogłem zainstalować Windowsa, Porteus się zainstalował. Na 6 generacji Porteus nie szedł, zainstalowałem Windowsa 10, 7 pomimo wrzucenia sterowników nie chciała ruszyć.


Na górę
Post #215 : 16 paź 2016, 00:05 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 26 wrz 2008, 18:17
Posty: 174
ja poszedłem zupełnie inną drogą, niż samodzielne składanie.

Kupiłem do domu, z demobilu, HP DL180 G6. Dlaczego?
- mam doświadczenie ze sprzętem HP,
- Obsługa 192 GB RAM,
- 12 rdzeni,
- 25 dysków SAS, z advanced pack RAID6,
- miałem karty fiber optic z HP ;)
- ILO (przy advanced pack mamy virtual kvm),
- obsługa ESXI bezproblemowa.
- przy 3 vm-kach pobiera mi: avearage Power: 192 Watts na profilu HP Dynamic Power Saving Mode

minusy:
- wiadomo, idąc w taką platformę trzeba kupować wszystko z HP,
- duży, głośny serwer - leży u mnie na strychu i to nikomu nie przeszkadza.


Można go wyciszyć, stosując redundantne chłodzenie lub dodając rezystory na coolery. Przy odpięciu któregoś raportuje od razu fan fail.


Na górę
Post #216 : 16 paź 2016, 18:25 
Offline
member
member

Rejestracja: 24 sty 2016, 16:14
Posty: 30
Cześć,
Co myślicie o nowym Intel NUC Skull Canyon ( Intel® Core™ i7-6770HQ |32GB RAM| 2x SO-DIMM 2133 MHz 1.35V | 4x USB 3.0 | miniDP | HDMI | 1x Thunderbolt) opłaca sie zaiwenstowac? czy może lepiej złożyć własna jednostkę?

Pozdrawiam


Na górę
Post #217 : 26 gru 2016, 22:47 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 mar 2004, 11:03
Posty: 763
Lokalizacja: Wrocław/Warszawa
Hej,
Co polecicie obecnie na platofrmę pod ESX do domowego laba? Najlepiej żeby było ciche i niezbyt prądożerne.
Ma ktoś jakąś gotową konfigurację, którą może polecić?

_________________
Pozdrawiam z Wrocławia (no dobra, teraz z Wawy) - Mariusz @@@ Linkedin - zapraszam: http://pl.linkedin.com/in/trojanowski


Na górę
Post #218 : 27 gru 2016, 00:54 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1567
Lokalizacja: UK
Cytuj:
Hej,
Co polecicie obecnie na platofrmę pod ESX do domowego laba?
Najlepiej żeby było ciche i niezbyt prądożerne.
Ma ktoś jakąś gotową konfigurację, którą może polecić?
Czesc,

Xeom E3v5 w wersji 64GB, fractal design obudowa, wiatrak silentum PC, dwa dyski SSD.
Nawet nie wiem czy 100W przekroczysz.

pzdr

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Na górę
Post #219 : 27 gru 2016, 08:13 
Offline
member
member

Rejestracja: 28 paź 2008, 19:14
Posty: 49
Używacie czegoś specjalnego do zabezpieczenia swoich maszyn przed np niespodziewanym zanikiem napięcia lub przepięć w instalacji ( jakieś UPS ) ?
Dla kogoś kto korzysta z nowej instalacji z odpowiednimi odgromnikami typu D to może być niekoniecznie potrzeby wydatek ale ja się zastanawiam od jakiegoś czasu nad czymś co chociaż zminimalizowałoby prawdopodobieństwo awarii np dysku po zaniku napięcia.

Niestety ale u mnie zdarzają się jeszcze przypadki że jeden 'drut' dotknie drugiego podczas takiej wietrznej pogody jak dzisiaj.


Na górę
Post #220 : 27 gru 2016, 09:50 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 mar 2004, 11:03
Posty: 763
Lokalizacja: Wrocław/Warszawa
Cytuj:
Czesc,

Xeom E3v5 w wersji 64GB, fractal design obudowa, wiatrak silentum PC, dwa dyski SSD.
Nawet nie wiem czy 100W przekroczysz.

pzdr
Dzięki za sugestię. Tylko płyt trochę mało wspierających nowe Xeony i ceny procesora/mobo sporo wyższe, ale warunki spełnia doskonale. Używasz takiej konfiguracji?

Jakieś inne sugestie, najlepiej z potwierdzeniem, że działają pod ESX 6, anyone?

_________________
Pozdrawiam z Wrocławia (no dobra, teraz z Wawy) - Mariusz @@@ Linkedin - zapraszam: http://pl.linkedin.com/in/trojanowski


Na górę
Post #221 : 27 gru 2016, 11:07 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23
Posty: 109
Cytuj:
Używacie czegoś specjalnego do zabezpieczenia swoich maszyn przed np niespodziewanym zanikiem napięcia lub przepięć w instalacji ( jakieś UPS ) ?
Cześć,

Specjalnego to nie - zwykłe UPS'y. Ja używam dwóch:

http://www.apc.com/shop/pl/pl/products/ ... tSite=true
http://www.apc.com/shop/pl/pl/products/ ... tSite=true

Pierwszego dlatego, że ma sporo gniazdek - 4 pod zasilaniem awaryjnym i 4 pod ochroną przepięciową. Drugiego mam przy kompie i tutaj to w zasadzie tylko rozgałęziacz mam, do którego jest podłączony komp i monitory. Wszszystko to żre około 300W i na zasilaniu awaryjnym pokazuje 20min.

Jeśli chodzi o użytkowanie, to zwróć uwagę, że nie zawsze wszystkie gniazda zapewniają zasilanie awaryjne - najczęściej tylko połowa - druga połowa jest tylko antyprzepięciowa, ale jak zaniknie prąd, to UPS ich nie podtrzymuje. To musisz sobie podsumować ile takich gniazdek potrzebujesz. Większość UPS'ów ma też gniazda typu "IEC-320-C13" czyli takie jak wtyczka zasilająca do komputera, ale jest też kilka modeli z normalnymi gniazdami - nazywa się to wtedy "French/Belgian", albo "Schuko". W działaniu trudno się do czegoś przyczepić - działają jak mają działać - u mnie często zdarzają się zaniki prądu, to UPS'y tylko popiskują i działają spokojnie. Dzisiaj nocy przy wichurze światło czasem przygasało na moment i wtedy też popiskiwały.

Ja jestem człowiek starej daty, dlatego wybrałem APC, ale jak szukałem modeli, to kolega mówił, że obecnie najfajniejsze UPS'y to Orvaldi, ale dlaczego, to już nie powiedział.

Pozdrawiam,

JD


Na górę
Post #222 : 27 gru 2016, 12:40 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1567
Lokalizacja: UK
Cytuj:
Cytuj:
Czesc,

Xeom E3v5 w wersji 64GB, fractal design obudowa, wiatrak silentum PC, dwa dyski SSD.
Nawet nie wiem czy 100W przekroczysz.

pzdr
Dzięki za sugestię. Tylko płyt trochę mało wspierających nowe Xeony i ceny procesora/mobo sporo wyższe, ale warunki spełnia doskonale. Używasz takiej konfiguracji?

Jakieś inne sugestie, najlepiej z potwierdzeniem, że działają pod ESX 6, anyone?
Hej,


Napisz mi jeszcze prosze, co chcesz tam labowac ?
Waskim gardlem bedzie RAM. IMO 64GB ramu do "naszych"zabawek moze sie okazac malo, np: jezeli polaczysz VIRLa, 12 nodow plus jakies VMki. To zabraknie. Wtedy trzeba myslec o Xeon E5.

ps. Co do plyt, supermicro (nawet uzywka) calkiem niezle wypadaja.
W przypadku uzywek, wazne ile sprzet pracowal, oraz w jakim stanie sa kondesatory....

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Na górę
Post #223 : 27 gru 2016, 14:33 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 sie 2012, 22:52
Posty: 299
Lokalizacja: Manchester/UK
Cytuj:
Cytuj:
Czesc,

Xeom E3v5 w wersji 64GB, fractal design obudowa, wiatrak silentum PC, dwa dyski SSD.
Nawet nie wiem czy 100W przekroczysz.

pzdr
Dzięki za sugestię. Tylko płyt trochę mało wspierających nowe Xeony i ceny procesora/mobo sporo wyższe, ale warunki spełnia doskonale. Używasz takiej konfiguracji?

Jakieś inne sugestie, najlepiej z potwierdzeniem, że działają pod ESX 6, anyone?
Ja mam Della T130, z Xeonem E3v5 i 32GB RAM w chwili obecnej. Kosztowal okolo 420 funtow (po cashbacku) z 4GB ram, za 200 funtow dokupilem 32GB i moge dorzucic kolejne 32 w razie potrzeby. W pelni kompatybilny z ESXi 6.0 i 6.5 - nie wiem jak starsze bo nie sprawdzalem. Dodatkowo mega cichy + ma 2 sieciowki.


Na górę
Post #224 : 27 gru 2016, 17:00 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 mar 2004, 11:03
Posty: 763
Lokalizacja: Wrocław/Warszawa
Cytuj:

Ja mam Della T130, z Xeonem E3v5 i 32GB RAM w chwili obecnej. Kosztowal okolo 420 funtow (po cashbacku) z 4GB ram, za 200 funtow dokupilem 32GB i moge dorzucic kolejne 32 w razie potrzeby. W pelni kompatybilny z ESXi 6.0 i 6.5 - nie wiem jak starsze bo nie sprawdzalem. Dodatkowo mega cichy + ma 2 sieciowki.
O, rzeczywiście można je dostać w niezłej cenie. Tylko czytam, że o ile same serwery ciche, o tyle oryginalne dyski 1TB strasznie hałasują?

_________________
Pozdrawiam z Wrocławia (no dobra, teraz z Wawy) - Mariusz @@@ Linkedin - zapraszam: http://pl.linkedin.com/in/trojanowski


Na górę
Post #225 : 27 gru 2016, 17:03 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1567
Lokalizacja: UK
Cytuj:
Cytuj:

Ja mam Della T130, z Xeonem E3v5 i 32GB RAM w chwili obecnej. Kosztowal okolo 420 funtow (po cashbacku) z 4GB ram, za 200 funtow dokupilem 32GB i moge dorzucic kolejne 32 w razie potrzeby. W pelni kompatybilny z ESXi 6.0 i 6.5 - nie wiem jak starsze bo nie sprawdzalem. Dodatkowo mega cichy + ma 2 sieciowki.
O, rzeczywiście można je dostać w niezłej cenie. Tylko czytam, że o ile same serwery ciche, o tyle oryginalne dyski 1TB strasznie hałasują?
Tylko tam Max 64GB obsadzisz.
Ja sam mam kilka E5 i sztukę E3.


Sent from my iPhone using Tapatalk

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 266 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 113 14 15 16 17 18 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl