CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 18 lis 2017, 22:12

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 266 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 114 15 16 17 18 Następna
Autor Wiadomość
Post #241 : 05 paź 2017, 10:45 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 10 kwie 2006, 10:37
Posty: 693
Lokalizacja: Kraina Deszczowcow
Cytuj:
Pytanie drugie. Ultimo. Myślałem też o wynajęciu miejsca w chmurze obliczeniowej - może ktoś ma do polecenia, godną polecenia chmurkę z naliczaniem mikrosedunkowym :)
Z góry dzięki
chyba ostatnio widziałem, ze AWS wprowadził naliczanie sekundowe, ale musisz sprawdzić

@Lukasz - niektórzy to maja dobrze ;)

_________________
ML


Na górę
Post #242 : 05 paź 2017, 14:19 
Offline
rookie
rookie

Rejestracja: 01 lut 2011, 10:14
Posty: 11
Faktycznie AWS ma niezłą ofertę. Przykładowa opcja, jedna z wielu :
0,8 $ za godzine za 64 GB ramu i 16 CPU
albo
2 $ za godzine za 160 GB ramu i 40 CPU
Macie koledzy jakieś doświadczenia z chmurą AWS z przeznaczeniem jako lab domowy ?


Na górę
Post #243 : 05 paź 2017, 14:31 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Posty: 3368
Cytuj:
..... ma niezłą ofertę.
Wykropkowałem nazwę bo wstawić tam można dowolnego dostawcę. A teraz do meritum. Grosik do grosika i .......... jak to ktoś kiedyś powiedział, ocean też się składa z morza kropli wody. To wszystko fajnie wygląda na pierwszy rzut oka i ..... do pierwszej faktury. Najważniejsze - ustawić limit wydatków. By się potem boleśnie nie zdziwić jak szybko te grosiki zamieniają się w tysiące. Jak kolega, któremu dziwnie szybko te grosiki zsumowały się do ....... 2 kUSD.

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.


Na górę
Post #244 : 05 paź 2017, 15:32 
Offline
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Posty: 4834
Lokalizacja: Warsaw, PL
Cytuj:
Faktycznie AWS ma niezłą ofertę. Przykładowa opcja, jedna z wielu :
0,8 $ za godzine za 64 GB ramu i 16 CPU
albo
2 $ za godzine za 160 GB ramu i 40 CPU
Macie koledzy jakieś doświadczenia z chmurą AWS z przeznaczeniem jako lab domowy ?
A storage nie liczysz, ruchu nie liczysz, publicznego IP nie liczysz :)

W chmurze publicznej dalej nie da się wirtualizować takigo hosta, to jest gues OS a nie hypervisor. VMWare Workstation czy Fusion na tym nie odpalisz raczej dalej. Dużo na tym nie zrobisz.

_________________
Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: http://www.twitter.com/PiotrW_CCIE
Blog: http://blog.it-playground.eu

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"


Na górę
Post #245 : 06 paź 2017, 12:38 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 10 kwie 2006, 10:37
Posty: 693
Lokalizacja: Kraina Deszczowcow
do laba to lepiej miec domowego laba - moze na początku wyjść drogawo, ale w dłuższej perspektywie wyjdzie taniej, plus lepsze flexibility, bo w niektórych przypadkach potrzebujesz BYOL i nic nie zrobisz.

_________________
ML


Na górę
Post #246 : 07 paź 2017, 00:29 
Offline
rookie
rookie

Rejestracja: 01 lut 2011, 10:14
Posty: 11
Koledzy sieciowcy :)
Jakiego polecacie do zakupienia procka do domowego laba.
Pytanie jest ukierunkowane w stronę budowy PC typu desktopa opartego na płycie głównej do zastosowań domowych a NIE budowy stacji na bazie podzespołów serwerowych. Także linia cpu - Xeon odpada.
Tak naprawdę zastanawiam się czy iść drogą ilości rdzeni gdzie przoduje AMD - 8 corów (FX-8300 albo Ryzen) czy może wybrać Intela (np i5-7400) który ma nowszą architekturę ale za to mniej rdzeni bo 4. Intel oczywiście przoduje w większości testach benchmarkach (które notabene są przeprowadzane pod kątem gier, renderowania, tekstur etc. a nie wirtualizacji).
Co do ramu to akurat problemu za dużego nie ma bo im więcej tym lepiej poza tym w sumie większość typowych desktopowych płyt głównych obsługuje do 64 GB ;/


Na górę
Post #247 : 07 paź 2017, 00:52 
Offline
CCIE
CCIE

Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44
Posty: 3871
Cytuj:
Koledzy sieciowcy :)
Jakiego polecacie do zakupienia procka do domowego laba.
Pytanie jest ukierunkowane w stronę budowy PC typu desktopa opartego na płycie głównej do zastosowań domowych a NIE budowy stacji na bazie podzespołów serwerowych. Także linia cpu - Xeon odpada.
Tak naprawdę zastanawiam się czy iść drogą ilości rdzeni gdzie przoduje AMD - 8 corów (FX-8300 albo Ryzen) czy może wybrać Intela (np i5-7400) który ma nowszą architekturę ale za to mniej rdzeni bo 4. Intel oczywiście przoduje w większości testach benchmarkach (które notabene są przeprowadzane pod kątem gier, renderowania, tekstur etc. a nie wirtualizacji).
Co do ramu to akurat problemu za dużego nie ma bo im więcej tym lepiej poza tym w sumie większość typowych desktopowych płyt głównych obsługuje do 64 GB ;/
https://www.anandtech.com/show/11891/be ... tions-2017


Na górę
Post #248 : 07 paź 2017, 13:07 
Offline
Server Admin

Rejestracja: 19 sie 2013, 14:44
Posty: 144
https://lab-rat.com.au/2017/04/01/super ... intel-nuc/


Na górę
Post #249 : 07 paź 2017, 14:27 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13
Posty: 509
Ja ze swojego doswiadczenia z domowy labem moge powiedziedz tylko tyle ze do networkingu najwazniejsza jest ilosc rdzeniow , watkow per rdzen i ram .


Na górę
Post #250 : 09 paź 2017, 08:57 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 25 lis 2014, 08:37
Posty: 3
Koledzy,
co sądzicie o http://allegro.pl/lenovo-s30-xeon-e-160 ... 48180.html
pod domowego laba ?


Na górę
Post #251 : 09 paź 2017, 10:48 
Offline
rookie
rookie

Rejestracja: 01 lut 2011, 10:14
Posty: 11
Cytuj:
Koledzy,
co sądzicie o http://allegro.pl/lenovo-s30-xeon-e-160 ... 48180.html
pod domowego laba ?
Zestaw w dobrej cenie tylko czy jest rozwojowy w sensie powiększenie ramu.
Ponieważ postawisz ESXi, następnie na tym powiedzmy 2 nexsy, 2 asry i ramu już zabraknie niestety.
Gdy masz w powyższym serwerze jedną kość 32 GB (albo dwie po 16) to w porządku. Gdy np 8 kości po 4 GB to już gorzej.


Na górę
Post #252 : 09 paź 2017, 13:41 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1567
Lokalizacja: UK
Cytuj:
Cytuj:
Koledzy,
co sądzicie o http://allegro.pl/lenovo-s30-xeon-e-160 ... 48180.html
pod domowego laba ?
Zestaw w dobrej cenie tylko czy jest rozwojowy w sensie powiększenie ramu.
Ponieważ postawisz ESXi, następnie na tym powiedzmy 2 nexsy, 2 asry i ramu już zabraknie niestety.
Gdy masz w powyższym serwerze jedną kość 32 GB (albo dwie po 16) to w porządku. Gdy np 8 kości po 4 GB to już gorzej.
Bez sensu 32GB.
Mam taka mala inicjatywe, otoz bede miec pare darmowych kont do VIRL, pelny lab :)

Wlasnie mi sie robi upgrade serwera w DC, wiec dla zainteresowanych, zapraszam, bede informowac w osobnym poscie o slotach :)

Pzdr

Ps.

UNL tez bedzie dostepny aka EVE NG

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Na górę
Post #253 : 09 paź 2017, 14:25 
Offline
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Posty: 4834
Lokalizacja: Warsaw, PL
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Koledzy,
co sądzicie o http://allegro.pl/lenovo-s30-xeon-e-160 ... 48180.html
pod domowego laba ?
Zestaw w dobrej cenie tylko czy jest rozwojowy w sensie powiększenie ramu.
Ponieważ postawisz ESXi, następnie na tym powiedzmy 2 nexsy, 2 asry i ramu już zabraknie niestety.
Gdy masz w powyższym serwerze jedną kość 32 GB (albo dwie po 16) to w porządku. Gdy np 8 kości po 4 GB to już gorzej.
Bez sensu 32GB.
Mam taka mala inicjatywe, otoz bede miec pare darmowych kont do VIRL, pelny lab :)

Wlasnie mi sie robi upgrade serwera w DC, wiec dla zainteresowanych, zapraszam, bede informowac w osobnym poscie o slotach :)
A to nie jest łamanie umowy licencyjnej VIRLa?

_________________
Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: http://www.twitter.com/PiotrW_CCIE
Blog: http://blog.it-playground.eu

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"


Na górę
Post #254 : 09 paź 2017, 15:45 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1567
Lokalizacja: UK
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:


Zestaw w dobrej cenie tylko czy jest rozwojowy w sensie powiększenie ramu.
Ponieważ postawisz ESXi, następnie na tym powiedzmy 2 nexsy, 2 asry i ramu już zabraknie niestety.
Gdy masz w powyższym serwerze jedną kość 32 GB (albo dwie po 16) to w porządku. Gdy np 8 kości po 4 GB to już gorzej.
Bez sensu 32GB.
Mam taka mala inicjatywe, otoz bede miec pare darmowych kont do VIRL, pelny lab :)

Wlasnie mi sie robi upgrade serwera w DC, wiec dla zainteresowanych, zapraszam, bede informowac w osobnym poscie o slotach :)
A to nie jest łamanie umowy licencyjnej VIRLa?
Dostep za kompletnie nic, 0, null, darmo ?

Ja nie daje plikow VIRLA, tylko mam VIRLA na serwerze, moge konto zrobic, ktos sobie moze polabowac.

Zadnej licencji, plikow nie mam zamiaru wysylac, udostepniac.

Jezeli jest inaczej, moze koledzy z Cisco cos napisza.
Zawsze pozostaje UNL :)

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Na górę
Post #255 : 09 paź 2017, 16:05 
Offline
rookie
rookie

Rejestracja: 01 lut 2011, 10:14
Posty: 11
Cytuj:
Koledzy,
co sądzicie o http://allegro.pl/lenovo-s30-xeon-e-160 ... 48180.html
pod domowego laba ?
A może takiego appla, 64 GB i 8 rdzeni w Xeon :)
http://allegro.pl/64gb-2procesory-8rdze ... 03324.html


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 266 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 114 15 16 17 18 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl