VirtualBox + GNS3

VIRL, Dynamips, Boson NetSim, Packet Tracert, Olive, UNL, EVE-NG

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
lewson
rookie
rookie
Posty: 12
Rejestracja: 19 paź 2014, 20:46

VirtualBox + GNS3

#1

#1 Post autor: lewson » 21 maja 2015, 19:55

Cześć,
chciałem porobić sobie symulację BGP z pomocą debiana i quagga, ale mimo dodania do VirtualBoxa virtualnych kart sieciowych:

Obrazek

w gns3 w ustawieniach hosta/chmury nie mam możliwości dodania Virtual Box Host Only Ethernet Adapter.
Obrazek

Raz mi się udało dodać 4 interfejsy virtualne, ale ne wiem jak :)

Z góry dzięki za pomoc :)

Awatar użytkownika
frontier
wannabe
wannabe
Posty: 1849
Rejestracja: 16 lis 2004, 13:55
Lokalizacja: Edinburgh

#2

#2 Post autor: frontier » 22 maja 2015, 06:55

Restartowałeś kompa?
Jeden konfig wart więcej niż tysiąc słów

lewson
rookie
rookie
Posty: 12
Rejestracja: 19 paź 2014, 20:46

#3

#3 Post autor: lewson » 22 maja 2015, 07:06

Oczywiście. Restartowałem kompa, wylaczalem firewalla, uruchamialem jako admin, a nawet straszylem teściową :D Nie pomoglo.

SQ8UW
wannabe
wannabe
Posty: 107
Rejestracja: 14 maja 2014, 13:39

Re: VirtualBox + GNS3

#4

#4 Post autor: SQ8UW » 23 maja 2015, 12:13

lewson pisze:Cześć,
chciałem porobić sobie symulację BGP z pomocą debiana i quagga, ale mimo dodania do VirtualBoxa virtualnych kart sieciowych:
Z VMWare Workstation wszystko mi działa tak jak należy, nie tak dawno temu testowałem generowanie pakietów DHCP DISCOVER czy coś z NetBIOSa i rozgłoszenia/broadcasty ładnie były widoczne pomiędzy systemem macierzystym, wirtualką a routerem Cisco w GNSie

sq2jet
fresh
fresh
Posty: 9
Rejestracja: 23 maja 2015, 16:34

#5

#5 Post autor: sq2jet » 23 maja 2015, 16:58

Z poradnika, który kiedyś znalazłem w sieci i u mnie działa (VirtualBox 4.3.18 Gentoo, GNS 1.3.2, Tiny Core Linux 6.2).
W VirtualBoxie nie używać pierwszego interfejsu (najlepiej wyłączyć). Drugi interfejs skonfigurować jako "Generic Driver". Teraz zamykamy VirtualBoxa i pracujemy tylko w GNSie.
Wstawiamy do topologii wirtualny PC i dodajemy połączenie między jego eth1 i drugim urządzeniem, gdzie się chcemy podłączyć. Uruchamiamy wirtualny PC z GNSa (prawym na ikonie i Start). Wtedy GNS, używając pod spodem VBoxManage, ustawia odpowiednie parametry karty sieciowej. Jeżeli podejrzymy teraz host w VirtualBoxie, to zobaczymy, że jest ustawiona nazwa na UDPtunnel i są dodane porty. W konsoli wirtualnego PC ustawiamy adres, maskę i gateway karty eth1 i wtedy wszystko ładnie współpracuje z GNS.

ODPOWIEDZ