CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 19 Aug 2017, 03:47

All times are UTC+02:00




Post new topic  Reply to topic  [ 8 posts ] 
Author Message
Post #1 Posted: 25 Sep 2016, 20:12 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 01 Aug 2009, 23:20
Posts: 101
Location: Festung Breslau
Po zaplikowaniu konfiguracji:
Code:
neighbor y.y.y.y fall-over bfd single-hop


show nie pokazuje zadnych detali debug oraz logging rowniez nic nie pokazuja, tak jakby BFD nie zalaczalo sie na ASR1k.
procesy bfd dzialaja:



Code:
ASR1K1#sh bfd neighbors vrf 1001 details 
ASR1K1#


konfiguracja z ASR1k:
Code:
BFD HW EVENT, BFD IPV6 ADDR, BFD Session creation BFD HA.


Code:
router bgp 66000
 bgp router-id 10.10.10.1
 bgp log-neighbor-changes
 timers bgp 10 30
 !
 address-family ipv4 vrf 1001
  redistribute connected
  redistribute static
  neighbor x.x.x.x remote-as 65000
  neighbor x.x.x.x ttl-security hops 2
  neighbor x.x.x.x fall-over bfd multi-hop
  neighbor x.x.x.x activate
  neighbor x.x.x.x soft-reconfiguration inbound
  neighbor y.y.y.y remote-as 65000
  neighbor y.y.y.y ttl-security hops 2
  neighbor y.y.y.y fall-over bfd single-hop
  neighbor y.y.y.y activate
  neighbor y.y.y.y soft-reconfiguration inbound
  maximum-paths 2
  default-information originate
 exit-address-family
 !

ASR1K1#sh run int gi0/0/0.3999
interface GigabitEthernet0/0/0.3999
 description Ethernet Primary WAN
 encapsulation dot1Q 3999 second-dot1q 1
 vrf forwarding 1001
 ip address x.x.x.x 255.255.255.254
 bfd interval 500 min_rx 100 multiplier 3
end


Wersja softu: 15.4(3)2 Licencja: adventerprise

Macie Panowie jakies pomysly dlaczego nie dziala?
Po drugiej stronie mam ASR9k na ktorym prawdopodobnie dziala dobrze bo show bfd session destination x.x.x.x detail pokazuje detale:
Code:
-------------------------------------ASR9k-1----------------------------------
RP/0/RSP0/CPU0:ASR9k1#sh bfd session destination x.x.x.1 detail
Sun Sep 25 17:34:50.176 BST

Location: 0/2/CPU0
Dest: x.x.x.1
Src: x.x.x.0
VRF Name/ID: 1001/0x60000008
 State: DOWN for 0d:5h:32m:3s, number of times UP: 0
 Session type: SW/V4/MH
Received parameters:
 Version: 0, desired tx interval: 0 us, required rx interval: 0 us
 Multiplier: 0, diag: None
 My discr: 0, your discr: 0, H/D/F/P/C/A: 0/0/0/0/0/0
Transmitted parameters:
 Version: 1, desired tx interval: 2 s, required rx interval: 2 s
 Multiplier: 3, diag: None
 My discr: 25523, your discr: 0, state DOWN, D/F/P/C/A: 0/0/0/1/0
Timer Values:
 Local negotiated async tx interval: 2 s
 Remote negotiated async tx interval: 2 s
async detection time: 0 us
Local Stats:
 Intervals between async packets:
   Tx: Number of intervals=100, min=1665 ms, max=1998 ms, avg=1853 ms
       Last packet transmitted 338 ms ago
   Rx: Number of intervals=0, min=0 s, max=0 s, avg=0 s
       Last packet received 0 s ago
MP download state: BFD_MP_DOWNLOAD_ACK
State change time: Sep 25 12:02:46.886
Session owner information:
                            Desired               Adjusted
  Client               Interval   Multiplier Interval   Multiplier
  -------------------- --------------------- ---------------------
  bgp-default          500 ms     3          2 s        3         
  bgp-default          500 ms     3          2 s        3     

-------------------------------------ASR9k-2----------------------------------     

RP/0/RSP0/CPU0:ASR9k2#sh bfd session destination y.y.y.1 detail
Sun Sep 25 17:34:05.477 BST
I/f: GigabitEthernet0/3/0/0.3999, Location: 0/3/CPU0
Dest: y.y.y.1
Src: y.y.y.0
 State: DOWN for 2d:1h:34m:36s, number of times UP: 0
 Session type: PR/V4/SH
Received parameters:
 Version: 0, desired tx interval: 0 us, required rx interval: 0 us
 Required echo rx interval: 0 us, multiplier: 0, diag: None
 My discr: 0, your discr: 0, H/D/F/P/C/A: 0/0/0/0/0/0
Transmitted parameters:
 Version: 1, desired tx interval: 2 s, required rx interval: 2 s
 Required echo rx interval: 1 ms, multiplier: 3, diag: None
 My discr: 456472645, your discr: 0, state DOWN, D/F/P/C/A: 0/0/0/1/0
Timer Values:
 Local negotiated async tx interval: 2 s
 Remote negotiated async tx interval: 2 s
 Desired echo tx interval: 500 ms, local negotiated echo tx interval: 0 us
 Echo detection time: 0 us, async detection time: 0 us
Local Stats:
 Intervals between async packets:
   Tx: Number of intervals=100, min=1664 ms, max=2 s, avg=1846 ms
       Last packet transmitted 1811 ms ago
   Rx: Number of intervals=0, min=0 s, max=0 s, avg=0 s
       Last packet received 0 s ago
 Intervals between echo packets:
   Tx: Number of intervals=0, min=0 s, max=0 s, avg=0 s
       Last packet transmitted 0 s ago
   Rx: Number of intervals=0, min=0 s, max=0 s, avg=0 s
       Last packet received 0 s ago
 Latency of echo packets (time between tx and rx):
   Number of packets: 0, min=0 us, max=0 us, avg=0 us
Session owner information:
                            Desired               Adjusted
  Client               Interval   Multiplier Interval   Multiplier
  -------------------- --------------------- ---------------------
  bgp-default          500 ms     3          2 s        3         
  bgp-default          500 ms     3          2 s        3       


Top
   
Post #2 Posted: 25 Sep 2016, 20:45 
Offline
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 06 Jul 2006, 21:04
Posts: 820
Location: Farszafka
Niestety nie znam XR'a, możliwe, że to, że pokazuje, nie znaczy, że jest dobrze skonfigurowane. ASR1K pokazuje null jak nie ma subscribera dla BFD. Pierwsza rzecz, to jak zrobisz show ip bgp neighbor x.x.x.x to czy pokazuje Ci, że BFD is configured... Kolejna rzecz, jak masz multihop to czy masz skonfigurowany bfd map o bfd template? Zobacz też, czy ASR1K w ogóle generuje Ci jakieś pakiety BFD

Code:
ip access-list extended Capture-BFD
 permit udp any any eq 3784

monitor capture CAPBFD interface gi0/0/0.3999 both
monitor capture CAPBFD access-list Capture-BFD
monitor capture CAPBFD start
[czekaj ok 30 sek]
monitor capture CAPBFD stop
monitor capture CAPBFD export bootflash:/bfd.pcap


Ja miałem podobną sytuację na ASRach 1K i w efekcie okazało się, że źle był skonfigurowany EIGRP i na danym interfejsie po prostu nikt sobie nie zażyczył uruchomienia sesji.

_________________
ccie24081.wordpress.com


Last edited by xal on 25 Sep 2016, 21:01, edited 1 time in total.

Top
   
Post #3 Posted: 25 Sep 2016, 20:56 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 01 Aug 2009, 23:20
Posts: 101
Location: Festung Breslau
Hey,
Dzieki za odpowiedz.
Sprawdze capture, w sumie to probowalem roznych konfiguracji single hop czy tez multi hop. Aktualnie w konfiguracji mam tylko single hop.
#debug bfd *
nic nie pokazuje zero.


Top
   
Post #4 Posted: 25 Sep 2016, 23:38 
Offline
CCIE/CCDE
CCIE/CCDE
User avatar

Joined: 08 Mar 2004, 12:17
Posts: 2320
Location: Wawa
Tak, jak xal napisał, klient pewnie nie jest podpięty pod proces BFD na ASR1k. Czy sesje eBGP są established? Czy to są sesje directly connected, czy mhop? Z konfiguracji wynika, że direct, ale wolę się upewnić.

Spróbuj oprócz capture:
1. Zamienić komendę "neighbor y.y.y.y fall-over bfd single-hop" na "neighbor y.y.y.y fall-over bfd". Ta pierwsza jest nowsza i może mieć jakiś bug.
2. Dodaj np. static route z BFD, aby podłączyć jakiegoś klienta pod proces bfd. Jeżeli się uda, to będzie wiadomo, że coś na styku BGP-BFD.


Top
   
Post #5 Posted: 26 Sep 2016, 00:04 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 01 Aug 2009, 23:20
Posts: 101
Location: Festung Breslau
gangrena wrote:
Tak, jak xal napisał, klient pewnie nie jest podpięty pod proces BFD na ASR1k. Czy sesje eBGP są established? Czy to są sesje directly connected, czy mhop? Z konfiguracji wynika, że direct, ale wolę się upewnić.


Powinno być single hop, próbowałem multihop bo już ogłupiałem i nie chciało działać za nic.

gangrena wrote:
Spróbuj oprócz capture:
1. Zamienić komendę "neighbor y.y.y.y fall-over bfd single-hop" na "neighbor y.y.y.y fall-over bfd". Ta pierwsza jest nowsza i może mieć jakiś bug.

tez mialem ale nie dzialalo

gangrena wrote:
2. Dodaj np. static route z BFD, aby podłączyć jakiegoś klienta pod proces bfd. Jeżeli się uda, to będzie wiadomo, że coś na styku BGP-BFD.

przetestuje, sprawdzlem copp ale tez nie blokuje.


Top
   
Post #6 Posted: 26 Sep 2016, 06:29 
Offline
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 23 Jan 2008, 14:21
Posts: 283
Location: Singapore, SG
Jeszcze jedna rzecz, spróbuj wersję softu zmienić, u jednego klienta widziałem jak BFD nie chciało maski /31. Po zmianie maski (nie softu :)) na /30 było OK.
Znowuż, jakiśtam bug. Nikt głębiej nie wnikał.

edit: a, i swoją drogą, spróbuj dodać BFD do konfigu BGP. Wiszpan, coś w stylu
Code:
router bgp xxx
bfd cośtam


Top
   
Post #7 Posted: 27 Sep 2016, 15:14 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 01 Aug 2009, 23:20
Posts: 101
Location: Festung Breslau
Dla potomnych, uRPF blokowalo BFD.


Top
   
Post #8 Posted: 11 May 2017, 08:57 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 13 Nov 2009, 20:21
Posts: 51
Bez glebszej analizy - sprawdz czy echo mode jest wylaczony/wlaczony po obu stronach.


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 8 posts ] 

All times are UTC+02:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited