CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 18 lis 2017, 12:51

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post #1 : 19 cze 2017, 22:21 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 19 cze 2017, 22:07
Posty: 4
Cześć,
Mam do wykonania poniższe zadanie
Każdą sieć należy podpisać. Każde urządzenie powinno mieć poprawnie nadany adres IP przy użyciu HDCP.
Wszystkie sieci muszą być połączone między sobą za pośrednictwem routerów (topologia sieci pełnej siatki). Na trasach można używać następującej adresów 192.168.89.0, 192.168.177.0, 172.18.0.0. Trasowanie RIP lub Static.

sieć 1 192.168.12.0 (3 komputery, 2 laptopy )
sieć 2 192.168.154.0 (2 komputery, 4 laptopy )
sieć 3 172.25.0.0 (1 komputer, 5 laptopy )

Rozpisałem to sobie jak w załączonym pliku. I pojawił się problem jak połączyć poprawnie ze sobą wszystkie routery ( nadać im adresy IP)
Obrazek


Na górę
Post #2 : 19 cze 2017, 22:55 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 19 cze 2017, 22:52
Posty: 9
W czym jest dokładnie problem? W konfiguracji interfejsów? Routingu?


Na górę
Post #3 : 19 cze 2017, 23:00 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 19 cze 2017, 22:07
Posty: 4
namieszałem coś z adresami IP

Router>en
Router#config ter
Enter configuration commands, one per line. End with CNTL/Z.
Router(config)#int fa 6/0
Router(config-if)#ip add 192.168.89.2 255.255.255.0
% 192.168.89.0 overlaps with FastEthernet1/0
Router(config-if)#


Na górę
Post #4 : 19 cze 2017, 23:07 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 19 cze 2017, 22:52
Posty: 9
Przydzielasz adres z podsieci, którą wcześniej przypisałeś do interfejsu Fa1/0. Komunikat jasno wskazuje gdzie jest błąd.


Na górę
Post #5 : 19 cze 2017, 23:16 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 19 cze 2017, 22:07
Posty: 4
No to cos namieszałem totalnie, wgl nic już nie działa :D


Na górę
Post #6 : 20 cze 2017, 09:14 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Posty: 1387
Lokalizacja: Dortmund, DE
Hej,
to wroc do podstaw - router nie moze miec kilku interfejsow z tej samej sieci/podsieci, bo jak mialby podjac decyzje gdzie wyslac pakiet? Sprawdz maski podsieci ktore chcesz pododawac do poszczegolnych interfejsow.

Pozdruffka!

_________________
Never stop exploring :)


Na górę
Post #7 : 20 cze 2017, 10:15 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23
Posty: 109
Cześć,

Interfejsy routerów, które są ze sobą połączone, żeby się dogadać, muszą znajdować się w tej samej sieci - inaczej się nie dogadają. Pomyśl sobie co by było, gdybyś połączył ze sobą bezpośrednio dwa komputery i jednemu nadał adres 192.168.89.1/24, a drugiemu 172.18.0.1/24. Dogadałyby się? Nigdy w życiu. Tak samo Router0 na interfejsie Fa1/0 powinien mieć adres z tej samej sieci, w której adres ma Router1 na interfejsie Fa1/0 i tak dalej. To są absolutne podstawy.

Pozdrawiam!

JD


Na górę
Post #8 : 20 cze 2017, 14:24 
Offline
newbie
newbie

Rejestracja: 20 cze 2017, 14:22
Posty: 1
Dokładnie, zgadzam się z poprzednikiem, musi być ta sama sieć bo w innym wypadku nie będzie efektu. To podstawowa sprawa.

_________________
www


Na górę
Post #9 : 20 cze 2017, 17:53 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 19 cze 2017, 22:07
Posty: 4
Komputer z sieci 1 ( IP 192.168.12.4, Subnet Mask 255.255.255.0, Default Gateway 192.168.12.100) łączy się z Router0 f 0/0 192.168.12.100/255.255.255.0
Router0 f1/0 192.168.89.1/255.255.255.0 z Router1 f1/0 192.168.89.2/255.255.255.0
Komputer z sieci 2 ( IP 172.25.0.3, Subnet Mask 255.255.0.0, Default Gateway 172.25.0.100) łączy się z Router1 f 0/0 172.25.0.100/255.255.0.0

wysyłam wiadomość i efekt negatywny.

Gdzie popełniam błąd ?


Na górę
Post #10 : 20 cze 2017, 18:17 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 19 cze 2017, 22:52
Posty: 9
Routing?


Na górę
Post #11 : 21 cze 2017, 09:09 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 30 lip 2016, 19:07
Posty: 2
Albo masz błędy w konfiguracji interfejsów (adresacja, przypisanie do właściwego interfejsu), albo problem z routingiem

Pokaż jak wygląda u Ciebie konfiguracja interfejsów i routingu na tych 2 urządzeniach.


Na górę
Post #12 : 25 cze 2017, 19:48 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23
Posty: 109
Cześć,

"Wysyłam wiadomość i efekt negatywny" bardzo niewiele mówi. Skąd wysyłasz? Dokąd wysyłasz? Jaką wiadomość? Wg. tego co opisałeś, wygląda na to, że już prawidłowo pokonfigurowałeś interfejsy routerów połączone ze sobą. Możesz to sprawdzić pingując między sobą bezpośrednio połączone urządzenia. Jeśli z routera0 będziesz w stanie spingować adres sąsiedniego routera1 192.168.89.2 to znaczy, że to już masz ok. Jeśli teraz nie masz pingów między komputerami (np. Laptop1 do Laptop2) to już jest inna kwestia, o której już ktoś wspomniał - konfiguracja routingu - to jest kolejne podstawowe zagadnienie, ale dość obszerne, za dużo by mówić.

Pozdrawiam!

JD


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl