CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 25 Sep 2017, 17:01

All times are UTC+02:00





Post new topic  Reply to topic  [ 12 posts ] 
Author Message
Post #1 Posted: 19 Jun 2017, 22:21 
Offline
fresh
fresh

Joined: 19 Jun 2017, 22:07
Posts: 4
Cześć,
Mam do wykonania poniższe zadanie
Każdą sieć należy podpisać. Każde urządzenie powinno mieć poprawnie nadany adres IP przy użyciu HDCP.
Wszystkie sieci muszą być połączone między sobą za pośrednictwem routerów (topologia sieci pełnej siatki). Na trasach można używać następującej adresów 192.168.89.0, 192.168.177.0, 172.18.0.0. Trasowanie RIP lub Static.

sieć 1 192.168.12.0 (3 komputery, 2 laptopy )
sieć 2 192.168.154.0 (2 komputery, 4 laptopy )
sieć 3 172.25.0.0 (1 komputer, 5 laptopy )

Rozpisałem to sobie jak w załączonym pliku. I pojawił się problem jak połączyć poprawnie ze sobą wszystkie routery ( nadać im adresy IP)
Image


Top
   
Post #2 Posted: 19 Jun 2017, 22:55 
Offline
fresh
fresh

Joined: 19 Jun 2017, 22:52
Posts: 9
W czym jest dokładnie problem? W konfiguracji interfejsów? Routingu?


Top
   
Post #3 Posted: 19 Jun 2017, 23:00 
Offline
fresh
fresh

Joined: 19 Jun 2017, 22:07
Posts: 4
namieszałem coś z adresami IP

Router>en
Router#config ter
Enter configuration commands, one per line. End with CNTL/Z.
Router(config)#int fa 6/0
Router(config-if)#ip add 192.168.89.2 255.255.255.0
% 192.168.89.0 overlaps with FastEthernet1/0
Router(config-if)#


Top
   
Post #4 Posted: 19 Jun 2017, 23:07 
Offline
fresh
fresh

Joined: 19 Jun 2017, 22:52
Posts: 9
Przydzielasz adres z podsieci, którą wcześniej przypisałeś do interfejsu Fa1/0. Komunikat jasno wskazuje gdzie jest błąd.


Top
   
Post #5 Posted: 19 Jun 2017, 23:16 
Offline
fresh
fresh

Joined: 19 Jun 2017, 22:07
Posts: 4
No to cos namieszałem totalnie, wgl nic już nie działa :D


Top
   
Post #6 Posted: 20 Jun 2017, 09:14 
Offline
CCIE
CCIE
User avatar

Joined: 06 May 2005, 01:32
Posts: 1383
Location: Dortmund, DE
Hej,
to wroc do podstaw - router nie moze miec kilku interfejsow z tej samej sieci/podsieci, bo jak mialby podjac decyzje gdzie wyslac pakiet? Sprawdz maski podsieci ktore chcesz pododawac do poszczegolnych interfejsow.

Pozdruffka!

_________________
Never stop exploring :)


Top
   
Post #7 Posted: 20 Jun 2017, 10:15 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 02 Aug 2009, 15:23
Posts: 99
Cześć,

Interfejsy routerów, które są ze sobą połączone, żeby się dogadać, muszą znajdować się w tej samej sieci - inaczej się nie dogadają. Pomyśl sobie co by było, gdybyś połączył ze sobą bezpośrednio dwa komputery i jednemu nadał adres 192.168.89.1/24, a drugiemu 172.18.0.1/24. Dogadałyby się? Nigdy w życiu. Tak samo Router0 na interfejsie Fa1/0 powinien mieć adres z tej samej sieci, w której adres ma Router1 na interfejsie Fa1/0 i tak dalej. To są absolutne podstawy.

Pozdrawiam!

JD


Top
   
Post #8 Posted: 20 Jun 2017, 14:24 
Offline
newbie
newbie

Joined: 20 Jun 2017, 14:22
Posts: 1
Dokładnie, zgadzam się z poprzednikiem, musi być ta sama sieć bo w innym wypadku nie będzie efektu. To podstawowa sprawa.

_________________
www


Top
   
Post #9 Posted: 20 Jun 2017, 17:53 
Offline
fresh
fresh

Joined: 19 Jun 2017, 22:07
Posts: 4
Komputer z sieci 1 ( IP 192.168.12.4, Subnet Mask 255.255.255.0, Default Gateway 192.168.12.100) łączy się z Router0 f 0/0 192.168.12.100/255.255.255.0
Router0 f1/0 192.168.89.1/255.255.255.0 z Router1 f1/0 192.168.89.2/255.255.255.0
Komputer z sieci 2 ( IP 172.25.0.3, Subnet Mask 255.255.0.0, Default Gateway 172.25.0.100) łączy się z Router1 f 0/0 172.25.0.100/255.255.0.0

wysyłam wiadomość i efekt negatywny.

Gdzie popełniam błąd ?


Top
   
Post #10 Posted: 20 Jun 2017, 18:17 
Offline
fresh
fresh

Joined: 19 Jun 2017, 22:52
Posts: 9
Routing?


Top
   
Post #11 Posted: 21 Jun 2017, 09:09 
Offline
fresh
fresh

Joined: 30 Jul 2016, 19:07
Posts: 2
Albo masz błędy w konfiguracji interfejsów (adresacja, przypisanie do właściwego interfejsu), albo problem z routingiem

Pokaż jak wygląda u Ciebie konfiguracja interfejsów i routingu na tych 2 urządzeniach.


Top
   
Post #12 Posted: 25 Jun 2017, 19:48 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 02 Aug 2009, 15:23
Posts: 99
Cześć,

"Wysyłam wiadomość i efekt negatywny" bardzo niewiele mówi. Skąd wysyłasz? Dokąd wysyłasz? Jaką wiadomość? Wg. tego co opisałeś, wygląda na to, że już prawidłowo pokonfigurowałeś interfejsy routerów połączone ze sobą. Możesz to sprawdzić pingując między sobą bezpośrednio połączone urządzenia. Jeśli z routera0 będziesz w stanie spingować adres sąsiedniego routera1 192.168.89.2 to znaczy, że to już masz ok. Jeśli teraz nie masz pingów między komputerami (np. Laptop1 do Laptop2) to już jest inna kwestia, o której już ktoś wspomniał - konfiguracja routingu - to jest kolejne podstawowe zagadnienie, ale dość obszerne, za dużo by mówić.

Pozdrawiam!

JD


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 12 posts ] 

All times are UTC+02:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited