Sieci Komputerowe - konfiguracja

Problemy związane z routingiem

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Mathias
fresh
fresh
Posty: 4
Rejestracja: 19 cze 2017, 22:07

Sieci Komputerowe - konfiguracja

#1

#1 Post autor: Mathias » 19 cze 2017, 22:21

Cześć,
Mam do wykonania poniższe zadanie
Każdą sieć należy podpisać. Każde urządzenie powinno mieć poprawnie nadany adres IP przy użyciu HDCP.
Wszystkie sieci muszą być połączone między sobą za pośrednictwem routerów (topologia sieci pełnej siatki). Na trasach można używać następującej adresów 192.168.89.0, 192.168.177.0, 172.18.0.0. Trasowanie RIP lub Static.

sieć 1 192.168.12.0 (3 komputery, 2 laptopy )
sieć 2 192.168.154.0 (2 komputery, 4 laptopy )
sieć 3 172.25.0.0 (1 komputer, 5 laptopy )

Rozpisałem to sobie jak w załączonym pliku. I pojawił się problem jak połączyć poprawnie ze sobą wszystkie routery ( nadać im adresy IP)
Obrazek

buff
fresh
fresh
Posty: 9
Rejestracja: 19 cze 2017, 22:52

Re: Sieci Komputerowe - konfiguracja

#2

#2 Post autor: buff » 19 cze 2017, 22:55

W czym jest dokładnie problem? W konfiguracji interfejsów? Routingu?

Mathias
fresh
fresh
Posty: 4
Rejestracja: 19 cze 2017, 22:07

Re: Sieci Komputerowe - konfiguracja

#3

#3 Post autor: Mathias » 19 cze 2017, 23:00

namieszałem coś z adresami IP

Router>en
Router#config ter
Enter configuration commands, one per line. End with CNTL/Z.
Router(config)#int fa 6/0
Router(config-if)#ip add 192.168.89.2 255.255.255.0
% 192.168.89.0 overlaps with FastEthernet1/0
Router(config-if)#

buff
fresh
fresh
Posty: 9
Rejestracja: 19 cze 2017, 22:52

Re: Sieci Komputerowe - konfiguracja

#4

#4 Post autor: buff » 19 cze 2017, 23:07

Przydzielasz adres z podsieci, którą wcześniej przypisałeś do interfejsu Fa1/0. Komunikat jasno wskazuje gdzie jest błąd.

Mathias
fresh
fresh
Posty: 4
Rejestracja: 19 cze 2017, 22:07

Re: Sieci Komputerowe - konfiguracja

#5

#5 Post autor: Mathias » 19 cze 2017, 23:16

No to cos namieszałem totalnie, wgl nic już nie działa :D

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1401
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE

Re: Sieci Komputerowe - konfiguracja

#6

#6 Post autor: drake » 20 cze 2017, 09:14

Hej,
to wroc do podstaw - router nie moze miec kilku interfejsow z tej samej sieci/podsieci, bo jak mialby podjac decyzje gdzie wyslac pakiet? Sprawdz maski podsieci ktore chcesz pododawac do poszczegolnych interfejsow.

Pozdruffka!
Never stop exploring :)

Awatar użytkownika
judge dredd
wannabe
wannabe
Posty: 127
Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23

Re: Sieci Komputerowe - konfiguracja

#7

#7 Post autor: judge dredd » 20 cze 2017, 10:15

Cześć,

Interfejsy routerów, które są ze sobą połączone, żeby się dogadać, muszą znajdować się w tej samej sieci - inaczej się nie dogadają. Pomyśl sobie co by było, gdybyś połączył ze sobą bezpośrednio dwa komputery i jednemu nadał adres 192.168.89.1/24, a drugiemu 172.18.0.1/24. Dogadałyby się? Nigdy w życiu. Tak samo Router0 na interfejsie Fa1/0 powinien mieć adres z tej samej sieci, w której adres ma Router1 na interfejsie Fa1/0 i tak dalej. To są absolutne podstawy.

Pozdrawiam!

JD

brydol
newbie
newbie
Posty: 1
Rejestracja: 20 cze 2017, 14:22

Re: Sieci Komputerowe - konfiguracja

#8

#8 Post autor: brydol » 20 cze 2017, 14:24

Dokładnie, zgadzam się z poprzednikiem, musi być ta sama sieć bo w innym wypadku nie będzie efektu. To podstawowa sprawa.

Mathias
fresh
fresh
Posty: 4
Rejestracja: 19 cze 2017, 22:07

Re: Sieci Komputerowe - konfiguracja

#9

#9 Post autor: Mathias » 20 cze 2017, 17:53

Komputer z sieci 1 ( IP 192.168.12.4, Subnet Mask 255.255.255.0, Default Gateway 192.168.12.100) łączy się z Router0 f 0/0 192.168.12.100/255.255.255.0
Router0 f1/0 192.168.89.1/255.255.255.0 z Router1 f1/0 192.168.89.2/255.255.255.0
Komputer z sieci 2 ( IP 172.25.0.3, Subnet Mask 255.255.0.0, Default Gateway 172.25.0.100) łączy się z Router1 f 0/0 172.25.0.100/255.255.0.0

wysyłam wiadomość i efekt negatywny.

Gdzie popełniam błąd ?

buff
fresh
fresh
Posty: 9
Rejestracja: 19 cze 2017, 22:52

Re: Sieci Komputerowe - konfiguracja

#10

#10 Post autor: buff » 20 cze 2017, 18:17

Routing?

Odyseusz
fresh
fresh
Posty: 2
Rejestracja: 30 lip 2016, 19:07

Re: Sieci Komputerowe - konfiguracja

#11

#11 Post autor: Odyseusz » 21 cze 2017, 09:09

Albo masz błędy w konfiguracji interfejsów (adresacja, przypisanie do właściwego interfejsu), albo problem z routingiem

Pokaż jak wygląda u Ciebie konfiguracja interfejsów i routingu na tych 2 urządzeniach.

Awatar użytkownika
judge dredd
wannabe
wannabe
Posty: 127
Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23

Re: Sieci Komputerowe - konfiguracja

#12

#12 Post autor: judge dredd » 25 cze 2017, 19:48

Cześć,

"Wysyłam wiadomość i efekt negatywny" bardzo niewiele mówi. Skąd wysyłasz? Dokąd wysyłasz? Jaką wiadomość? Wg. tego co opisałeś, wygląda na to, że już prawidłowo pokonfigurowałeś interfejsy routerów połączone ze sobą. Możesz to sprawdzić pingując między sobą bezpośrednio połączone urządzenia. Jeśli z routera0 będziesz w stanie spingować adres sąsiedniego routera1 192.168.89.2 to znaczy, że to już masz ok. Jeśli teraz nie masz pingów między komputerami (np. Laptop1 do Laptop2) to już jest inna kwestia, o której już ktoś wspomniał - konfiguracja routingu - to jest kolejne podstawowe zagadnienie, ale dość obszerne, za dużo by mówić.

Pozdrawiam!

JD

ODPOWIEDZ