CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 19 kwie 2018, 19:26

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post #1 : 26 mar 2018, 19:16 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 09 lis 2005, 14:39
Posty: 67
Witam,
mam pytanie czy ISR 4431 starczy do 2xISP BGP+ statyczny routing (pełne tablice) max 500Mb/s (łącznie z 2 ISP) ?. ASR1001X za drogie. Bez dodatków typu NAT, VPN itp. Wypachnie ruchu dalej w kierunku Firewall. Pamięć dołożyć do 8/16 ?.


Na górę
Post #2 : 26 mar 2018, 19:45 
Offline
CCIE
CCIE

Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44
Posty: 3909
https://www.cisco.com/c/dam/en/us/produ ... report.pdf

I tak BTW, ilość wpisów w FIBie nie ma znaczenia dla wydajności przekazywania pakietów, od tego jest CEF.


Na górę
Post #3 : 26 mar 2018, 21:14 
Offline
CCIE
CCIE

Rejestracja: 23 mar 2008, 11:41
Posty: 490
Pamiętaj tylko o licencjach na wydajność FL-44-PERF-K9.

Routery są bardzo wydajne bo przeznaczone są do obsługi wielu funkcjonalności przy reklamowanej wydajności w przeciwieństwie do wcześniejszych urządzeń. Z samym routingiem nie będzie problemów o ile licencja będzie ok.

Pozdr.

_________________
Lukasz Wisniowski MSc CCNA CCNP CCIE #20319
Tandem Networks
ul. Sztormowa 34
94-117 Łódź
NIP: 727-257-72-37
tel: +48 (42) 2091825

http://allegro.pl/sklep/180817_tandem-networks


Na górę
Post #4 : 27 mar 2018, 00:07 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 09 lis 2005, 14:39
Posty: 67
Soft IP BASE wystarczy ?


Na górę
Post #5 : 28 mar 2018, 13:00 
Offline
CCIE
CCIE

Rejestracja: 23 mar 2008, 11:41
Posty: 490
Cześć,

Licencje są tak skomplikowane w Cisco, że można by się doktoryzować.

IP Base powinien dać ci pełen BGP ale najlepiej skontaktuj się ze swoim partnerem Cisco. Ewentualnie możesz samemu przeanalizować feature navigator.

Pozdr.

_________________
Lukasz Wisniowski MSc CCNA CCNP CCIE #20319
Tandem Networks
ul. Sztormowa 34
94-117 Łódź
NIP: 727-257-72-37
tel: +48 (42) 2091825

http://allegro.pl/sklep/180817_tandem-networks


Na górę
Post #6 : 29 mar 2018, 14:00 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23
Posty: 121
Cześć,

Soft IP Base jak najbardziej wystarczy. Miałem taką konfigurację na dwóch 4431 z 2xISP po 200Mbit. Pamięci jak najbardziej dołóż przynajmniej do 8GB, bo przy 4GB i dwóch tablicach już mamy użycie 91%. Natomiast jeśli chodzi o wydajność, czyli dodatkową licencję FL-44-PERF-K9 podnoszącą throughput do 1Gbit'a to tutaj musisz się zastanowić i sobie policzyć czy będzie Ci to faktycznie niezbędnie potrzebne - piszesz, że ruch 500Mbit łącznie, to może nie trzeba podnosić licencji - 4431 domyślnie mają base performance 500Mbit i mi na przykład to wystarczało przy dwóch routerach i dwóch operatorach po 200Mbit od każdego. Licencję FL-44-PERF-K9 natomiast zawsze można dokupić.

Pozdro!

JD


Na górę
Post #7 : 29 mar 2018, 14:15 
Offline
member
member

Rejestracja: 19 lut 2016, 12:26
Posty: 36
Trzeba pamiętać, że to 500 to jest w dwie strony więc jak chcesz mieć ruch 500down i 500up to potrzebujesz dodatkowej licencji.


Na górę
Post #8 : 13 kwie 2018, 12:49 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 lis 2005, 17:31
Posty: 498
Lokalizacja: Londyn
Przechodze przez licencjonowanie dla 4000 i powiazanych obecnie, odkrywam wylaczane CPU core i inne ciekawostki dla produktu za w zamysle zakupiony produkt, wszystko rozproszone w roznych dokumentach.

Wydawalo ze G2 jest niewygodne, ale jesli w tym tempie pragmatyka biznesu bedzie sie osadzac to doczekamy serii 8000 na rent-only basis.
W rozwiazaniu niewiadomych beda pomagac partnerzy i specjalni cisco certified licensing associates. Jednak chopak/dziewczyna z laurka w sales u golda raczej nie wlozy tyle wysilku, ile wlozyl(a) pan(i) w Silicon Valley w utrzymanie pracy.

Opportunity with shite | dont buy model.


Na górę
Post #9 : 13 kwie 2018, 15:14 
Offline
member
member

Rejestracja: 11 lut 2014, 17:00
Posty: 26
Generalnie mam mieszane uczucia do tej serii routerów.

Na wszystkich pudełkach z serii 4300 brakuje mi ramu, zainstalowane 4GB a w logach

Apr 13 12:30:10.701: %PLATFORM-4-ELEMENT_WARNING: SIP0: smand: RP/0: Used Memory value 93% exceeds warning level 88%

Normalnie tragedia, prosta konfiguracja ( DMVPN, BGP ok 1000 prefixów) łącze maks 10/10 i to bez nata ;/

Małe routery serii 2800 czy 2900 radziły sobie bez problemów

:shock:


Na górę
Post #10 : 13 kwie 2018, 15:28 
Offline
member
member

Rejestracja: 19 lut 2016, 12:26
Posty: 36
Cytuj:
Generalnie mam mieszane uczucia do tej serii routerów.

Na wszystkich pudełkach z serii 4300 brakuje mi ramu, zainstalowane 4GB a w logach

Apr 13 12:30:10.701: %PLATFORM-4-ELEMENT_WARNING: SIP0: smand: RP/0: Used Memory value 93% exceeds warning level 88%

Normalnie tragedia, prosta konfiguracja ( DMVPN, BGP ok 1000 prefixów) łącze maks 10/10 i to bez nata ;/

Małe routery serii 2800 czy 2900 radziły sobie bez problemów

:shock:
Ciekawą rzecz opisujesz. Generalnie w isr4k masz dwa rodzaje pamięci, jedna jest permanentnie wypełniona do 90% a druga jest używana do normalnej pracy.
Ja używam sporo tych pudełek:
-łącza zazwczaj 100/100(czasem więszkę z dodatkową licencją)
-BGP z około 2k prefiksów
-IPsec
-nat

router#sh processes memory
Processor Pool Total: 1688360784 Used: 332770064 Free: 1355590720
lsmpi_io Pool Total: 6295128 Used: 6294296 Free: 832 <<<to jest ta o której mówiłem, że jest wypełniona i ważna rzeczą jest aby zmienić monitorowane OID bo takto toole monitorujące SNMP po starych OID wykryją tutaj alarm, sam tak miałem po wymianie starego 3900 na isr4k


Na górę
Post #11 : 13 kwie 2018, 15:59 
Offline
member
member

Rejestracja: 11 lut 2014, 17:00
Posty: 26
Tak, bardzo dziwne.

Możesz sprawdzić co masz

show platform software status control-processor brief

Load Average
Slot Status 1-Min 5-Min 15-Min
RP0 Healthy 0.74 0.84 0.81

Memory (kB)
Slot Status Total Used (Pct) Free (Pct) Committed (Pct)
RP0 Warning 3881204 3599304 (93%) 281900 ( 7%) 3454120 (89%)

CPU Utilization
Slot CPU User System Nice Idle IRQ SIRQ IOwait
RP0 0 2.29 1.19 0.00 96.40 0.00 0.09 0.00
1 2.79 1.29 0.00 95.90 0.00 0.00 0.00
2 8.39 8.29 0.00 83.31 0.00 0.00 0.00
3 25.90 19.60 0.00 54.50 0.00 0.00 0.00


Na górę
Post #12 : 13 kwie 2018, 21:18 
Offline
CCIE
CCIE

Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44
Posty: 3909
Panowie,

Używajcie znaczników 'code' do oznaczania wydruków. Rzućcie okiem tutaj:
https://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/r ... 0_mem.html

W 4k trochę pamięci DDR rezerwowane jest po starcie na bufory, tylko część oddawana jest do IOSd (wielkość zależy od zainstalowanej ilości).

Jeśli macie problem konkretny z pamięcią, właściwym miejscem do zgłoszenia swojego przypadku jest TAC. Koledzy z Krakowa zaglądający na forum aż zacierają ręce :)


Na górę
Post #13 : 19 kwie 2018, 15:13 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 09 lis 2005, 14:39
Posty: 67
Ramu będzie 16GB. Flash zostawiam na 8GB. U nas akurat 85% ruchu to download (średnia z roku). Na ta chwile suma łącz to 170. 500 na start i tak daje zapas. No i kasy brakuje na ASR.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl