Łącza międzynarodowe.

Problemy związane z routingiem

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
zakrz
member
member
Posty: 38
Rejestracja: 03 gru 2013, 19:40

Łącza międzynarodowe.

#1

#1 Post autor: zakrz » 12 lip 2018, 15:09

Witam,

Chciałem poruszyć czy może odgrzać temat łącz międzynarodowych (nie chodzi mi o Internet i kanały IPsec).
Chodzi mi technologie stosowane przy połączeniach globalnych np. z Polski do Austaralii, USA, Ameryki południowej.
Chodzi mi o wasze doświadczenie w tym temacie i problemach z tym związanych.
Ktoś coś wdrażał? Ma ktoś jakąś wiedze?



Pozdrawiam
CCNA, CCNA Voice

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1422
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE

Re: Łącza międzynarodowe.

#2

#2 Post autor: drake » 12 lip 2018, 21:59

Hej,

Nie wdrazalem, ale moja firma, jak i inni providerzy typu Tier 1/2 , maja wlasne lub dzierzawia fizyczne kable swiatlowodowe do takich polaczen. To fizyczny transport, do ktorego powpinane sa jakies tam wezly realizujace uslugi szkieletowe czy agregujace. Na tym wszystkim, niejako overlay, smigaja uslugi np. L2VPN, L3 IP VPN, czy inne. To tak ogolnie :)

Pozdruffka!
Never stop exploring :)

Awatar użytkownika
toczyskik
wannabe
wannabe
Posty: 284
Rejestracja: 09 maja 2006, 14:28
Lokalizacja: Warszawa

Re: Łącza międzynarodowe.

#3

#3 Post autor: toczyskik » 12 lip 2018, 22:15

A do samej fizyki/optyki używa się rozwiązań Long-haul. Ja ostatnio zatrzymałem się na prędkości 1,2Tb/s przy tym rozwiązaniu.
Pozdrawiam
Krzysiek Te.

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1665
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Łącza międzynarodowe.

#4

#4 Post autor: Wojtachinho » 13 lip 2018, 14:41

Poczytaj o CWDM / DWDM
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

Awatar użytkownika
scoon
wannabe
wannabe
Posty: 278
Rejestracja: 28 paź 2008, 12:24

Re: Łącza międzynarodowe.

#5

#5 Post autor: scoon » 13 lip 2018, 15:38

Sieci koherentne.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka


mhuba
wannabe
wannabe
Posty: 793
Rejestracja: 07 lis 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań, Szczecin

Re: Łącza międzynarodowe.

#6

#6 Post autor: mhuba » 23 lip 2018, 12:52

Hej

Nie ma czegoś takiego jak bezpośrednie łacze międzynarodowe z Polski do Australi.
Bezpośrednio połączenia są z Polski do Niemiec, do Szwecji, do najbliższych sąsiadów.
Takie połączenie przychodzi do jakiegoś węzła z którego w uproszczeniu często jest realizowane inne połączenie np z Niemiec do Francji a z węzła w Francji jest połączenie do UK a z UK do USA.
Z krajów które sąsiadują z oceanem w Europie (najczęściej z UK) ida podwodne kable (po dnie) do wybrzeża Ameryki Północnej.

Tu masz fajną mapkę na której masz liste chyba wszystkich podwodnych kabli https://www.submarinecablemap.com/
Jak klikniesz sobie na kabel to masz informacje o punktach zakotwiczenia tych kabli, kto jest ich właścicielem, czasami jest jeden właściciel, np jakaś korporacja jak: Google, Facebook, Microsoft, oni mają tyle ruchu pomiędzy Europa a USA że opłaca im się położyć swoje kable
a czasami zrzutę na niego zrobiło kilkanaście dużych firm telekomunikacyjnych często z tej listy Tier 1/2
https://en.wikipedia.org/wiki/Tier_1_network lub https://en.wikipedia.org/wiki/Tier_2_network

Na takim kablu może być realizowane tysiące usług, np bank z Londynu może sobie wykupić bezpośrednie połączenie do NY.
Może też firma z Polski zrealizować sobie jakieś połączenie do Australii.
Jeśli coś takiego potrzebujesz zgłaszasz się do takiej firmy z tej listy Tier 1/2.
Chyba najcześciej jest to Orange, BT, AT&T, Vodafone i oni mając tak rozległa infrastrukturę (często są to jakieś tam procentowe udziały w tych kablach) są w stanie np zestawić jakieś tam połączenie powiedzmy z Warszawy do Sydney.
Jeśli Ty potrzebujesz to połączenie miedzy oddziałem firmy w Gdańsku a centralą w Brisbane a ten operator Tier 1/2 nie ma w tych miastach swojego węzła to zestawiają właśnie do najbliższych ewentualnie tam gdzie będzie możliwość realizacji najtaniej połączeń dalej.
Żeby zrealizować połączenie dalej zaczynają szukać możliwości u lokalnych operatorów telekomunikacyjnych.
Każde wspomniane połączenie z węzła do węzła może być realizowane w innej technologii L1 kawałek możesz być po światłowodzie, inny po kablach elektrycznych a jeszcze inny kawałek może być zrealizowany po łączach radiowych, dalej masz technologie jakaś tam L2 np połączenie od twojego routera do routera które wstawi dostawca będzie pewnie realizowane w Ethernet, a na końcu dostajesz możliwość zaadresowania routerów w adresy IP (czyli L3).
Pomiędzy L2 a L3 możesz jeszcze mieć jakiś MPLS etc.
Takich węzłów może być kilka/kilkanaście, każdy może być w innej technologii.

Pzdr
mHuba

ODPOWIEDZ