VRRP/HSRP geolokalizacyjnie dla jednego IP

Problemy związane z routingiem

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Bolo
wannabe
wannabe
Posty: 617
Rejestracja: 27 wrz 2006, 10:02

VRRP/HSRP geolokalizacyjnie dla jednego IP

#1

#1 Post autor: Bolo » 18 wrz 2018, 11:59

Dzień dobry,
Mam oto taki scenariusz.

Dwie lokalizacje: Poznań, Katowice. Poznań to Biuro Handlowe (BH) podłaczone do sieci MPLS Providera, Katowice to DataCenter (DC) podłączone do Poznania poprzez dedykowane łacze do MPLSu ISP i dlaej poprzez MPLS do BH.

Biznes poprosil o takie rozwiazanie: w lokalizacji DC znajduje sie host z IP (np: 10.10.10.1) i do niego sie łącza wszyscy pracownicy, w chwili awarii hosta w DC (awaria sieci, awaria samego hosta) ludzie łączą cały czas sie do tego samego IP 10.10.10.1 ale do hosta który znajduje siew lokalizacji BH.
Nie chce prosic o konfigurację ale o potwierdzenie, ze mój plan bedzie do zrealizowania.
Wydaje mi się, ze można było by to rozwiazać poprzez HSRP/VRRP oraz połączenie pomniedzy lokalizacjami L2 over GRE, L3. Czy to wg Was ma wogóle szanse na realizacje? Jesli tak to jakie wg Was było by najlepsze rozwiązanie (chodzi o połaczenie l2 oraz cąłą resztę)
Z góry dziękuje
Bolo

geminiuss
member
member
Posty: 45
Rejestracja: 16 lut 2008, 00:38

Re: VRRP/HSRP geolokalizacyjnie dla jednego IP

#2

#2 Post autor: geminiuss » 22 wrz 2018, 12:38

Jesli masz MPLS miedzy oddzialami to popros providera aby Ci zestawil E-Pipe i tak sobie przerzucisz L2 miedzy dwoma lokalizacjami.

Pozdro

Awatar użytkownika
konradrz
CCIE
CCIE
Posty: 333
Rejestracja: 23 sty 2008, 14:21
Lokalizacja: Singapore, SG
Kontakt:

Re: VRRP/HSRP geolokalizacyjnie dla jednego IP

#3

#3 Post autor: konradrz » 22 wrz 2018, 18:07

... a przy L3 możesz zrobić sztuczkę z długością maski (w DC rozgłosić /32, a w lokalizacji np /30). Longest Prefix Match ląduje w tablicy routingu.

Awatar użytkownika
Bolo
wannabe
wannabe
Posty: 617
Rejestracja: 27 wrz 2006, 10:02

Re: VRRP/HSRP geolokalizacyjnie dla jednego IP

#4

#4 Post autor: Bolo » 02 paź 2018, 17:11

Panowie dziekuje za podpowiedzi,
1. MPLSu nie mam
2. z ta długoscią maski nie miałem doświadczenia. Może jakis dokument jak to ugryźć?

czyli w DC mam np: 10.10.12.1/32 a dla tego samego servera w drugiel lokalizaji przypisuje 10.10.12.1/30 ?

chyba kumam sprawdzę, ale teraz jesli pomiedzy lokalizacja mi mam bgpa to rozgłaszam po obu stronach aaa chyba wiem dobra zobaczę czy to zadziała.

Summary:.

Jesli w DC ustawie 32 to wszyscy będą łączyc się do adresu 32 bitowego ale w Tab Routing będzie tez 30 bitowy. więc jesli 32 "zniknie"będą łaczyc się do adresu 30 bitowego. Hm ;)

Awatar użytkownika
Bolo
wannabe
wannabe
Posty: 617
Rejestracja: 27 wrz 2006, 10:02

Re: VRRP/HSRP geolokalizacyjnie dla jednego IP

#5

#5 Post autor: Bolo » 02 paź 2018, 22:59

....mozna jeszcze inaczej. Takie same ip z takimi samymi maskami a sterowanie kosztami na routingu

Awatar użytkownika
Bolo
wannabe
wannabe
Posty: 617
Rejestracja: 27 wrz 2006, 10:02

Re: VRRP/HSRP geolokalizacyjnie dla jednego IP

#6

#6 Post autor: Bolo » 03 paź 2018, 11:08

wszystko fajnie ale teraz jak to monitorowac?
chodzi o to ze te hosty nie będą podłączone bezpośrednio do routerów. Jakieś IP SLA?

geminiuss
member
member
Posty: 45
Rejestracja: 16 lut 2008, 00:38

Re: VRRP/HSRP geolokalizacyjnie dla jednego IP

#7

#7 Post autor: geminiuss » 03 paź 2018, 22:37

To co zaproponowal Ci konradrz to nie jest rozwiazanie twojego problemu tylko tzw workaround. Zadziala , ale ma tez duzo ograniczen.

Jezeli oba hosty maja tylko jeden IP to bedzie ciezko , poniewaz przez zastosowanie maski /32 wszystko bedzie przerzucane do DC. Czyli serwer z maska /30 nie bedzie osiagalny tak dlugo jak adres z maska /32 jest w tablicy routingu. Czlyli zadne updaty windowsa, rdp , synchornizacja z baza danytch, backup itp nie zadziala. Jz nie polecam takiego ukladu.

Juz lepiej byloby to ogarnac przez DNS.

Pozdro

ODPOWIEDZ