ISR 4331

Problemy związane z routingiem

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
piter1789
wannabe
wannabe
Posty: 211
Rejestracja: 01 wrz 2014, 10:46

ISR 4331

#1

#1 Post autor: piter1789 »

Hej,

posiadam ISR 4331.. nie robi on nic w sumie jakoś poza NAT dla kilku hostów.

operator dostawił mi łącze 1Gbps symetryczne.. i zastanawiam się nad zakupem licencji boost by podnieść wydajność tego ISR..

a i kwestia jest że mam dla tych hostów(około 40) QoS.. każdy z nich ma ciut innego QoS.. co myślicie?

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1584
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE
Kontakt:

Re: ISR 4331

#2

#2 Post autor: drake »

Hej,
a dla zabawy czy usprawnienia? Dusi ci sie ten 4331, czy te hosty (klienci??) narzekaja?
Jesli masz budzet, a klienci (hosty) chca "jeszcze wiecej", to czemu nie... Bogatemu nikt nie zabroni... ;)

Pozdruffka!
Never stop exploring :)

https://iverion.de

piter1789
wannabe
wannabe
Posty: 211
Rejestracja: 01 wrz 2014, 10:46

Re: ISR 4331

#3

#3 Post autor: piter1789 »

Hej,

producent deklaruje mało..: Aggregate Throughput (Default) 100 Mbps.. i brakuje czasem...
Łącze 1Gbps symetryczne to tutaj jest ok... tylko ta przepustowość.. ;/

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1584
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE
Kontakt:

Re: ISR 4331

#4

#4 Post autor: drake »

Jesli czasem brakuje, to urzadzenie wlasnie ma ten feature zeby wyskalowac, zatem nie ma sie co zastanawiac, tylko kupic licencje boost... i wlaczyc dodatkowe CPU ;)

Pozdruffka! ;)
Never stop exploring :)

https://iverion.de

piter1789
wannabe
wannabe
Posty: 211
Rejestracja: 01 wrz 2014, 10:46

Re: ISR 4331

#5

#5 Post autor: piter1789 »

A masz może info co przestanie działać przy licencji boost? Z jakich funkcji te dodatkowe CPU będą zabrane?

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1584
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE
Kontakt:

Re: ISR 4331

#6

#6 Post autor: drake »

Hej,
o ile dobrze pamietam, to standardowo wlasnie nie wszystkie CPU sa "wlaczone", a te wylaczone odpala licencja "boost", w mysl zasady pay-as-you-grow. Tak wiec nic nie powinno ci ubyc, a tylko przybyc ;) Chodzi tu o tzw. CPU shaper, ktory standardowo wydziela pewne zasoby CPU do np. funkcji kontenerow czy isr-waas, ktore jak wiesz sa na tych platformach i IOS XE mozliwe. Tylko tu jest haczyk wlasciwie - jesli ich uzywasz, to licencja boost ci je wylaczy. Jesli uzywasz czysty routing i jakies tam standardowe feature'sy, to boost "doda ci skrzydel".

Pozdruffka!
Never stop exploring :)

https://iverion.de

ODPOWIEDZ