Obrazek

ISR 4331

Problemy związane z routingiem

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
piter1789
wannabe
wannabe
Posty: 215
Rejestracja: 01 wrz 2014, 10:46

ISR 4331

#1

#1 Post autor: piter1789 »

Hej,

posiadam ISR 4331.. nie robi on nic w sumie jakoś poza NAT dla kilku hostów.

operator dostawił mi łącze 1Gbps symetryczne.. i zastanawiam się nad zakupem licencji boost by podnieść wydajność tego ISR..

a i kwestia jest że mam dla tych hostów(około 40) QoS.. każdy z nich ma ciut innego QoS.. co myślicie?

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1585
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE
Kontakt:

Re: ISR 4331

#2

#2 Post autor: drake »

Hej,
a dla zabawy czy usprawnienia? Dusi ci sie ten 4331, czy te hosty (klienci??) narzekaja?
Jesli masz budzet, a klienci (hosty) chca "jeszcze wiecej", to czemu nie... Bogatemu nikt nie zabroni... ;)

Pozdruffka!
Never stop exploring :)

https://iverion.de

piter1789
wannabe
wannabe
Posty: 215
Rejestracja: 01 wrz 2014, 10:46

Re: ISR 4331

#3

#3 Post autor: piter1789 »

Hej,

producent deklaruje mało..: Aggregate Throughput (Default) 100 Mbps.. i brakuje czasem...
Łącze 1Gbps symetryczne to tutaj jest ok... tylko ta przepustowość.. ;/

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1585
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE
Kontakt:

Re: ISR 4331

#4

#4 Post autor: drake »

Jesli czasem brakuje, to urzadzenie wlasnie ma ten feature zeby wyskalowac, zatem nie ma sie co zastanawiac, tylko kupic licencje boost... i wlaczyc dodatkowe CPU ;)

Pozdruffka! ;)
Never stop exploring :)

https://iverion.de

piter1789
wannabe
wannabe
Posty: 215
Rejestracja: 01 wrz 2014, 10:46

Re: ISR 4331

#5

#5 Post autor: piter1789 »

A masz może info co przestanie działać przy licencji boost? Z jakich funkcji te dodatkowe CPU będą zabrane?

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1585
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE
Kontakt:

Re: ISR 4331

#6

#6 Post autor: drake »

Hej,
o ile dobrze pamietam, to standardowo wlasnie nie wszystkie CPU sa "wlaczone", a te wylaczone odpala licencja "boost", w mysl zasady pay-as-you-grow. Tak wiec nic nie powinno ci ubyc, a tylko przybyc ;) Chodzi tu o tzw. CPU shaper, ktory standardowo wydziela pewne zasoby CPU do np. funkcji kontenerow czy isr-waas, ktore jak wiesz sa na tych platformach i IOS XE mozliwe. Tylko tu jest haczyk wlasciwie - jesli ich uzywasz, to licencja boost ci je wylaczy. Jesli uzywasz czysty routing i jakies tam standardowe feature'sy, to boost "doda ci skrzydel".

Pozdruffka!
Never stop exploring :)

https://iverion.de

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4097
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: ISR 4331

#7

#7 Post autor: lbromirs »

Rdzenie, które normalnie odpowiadają za odpalenie kontenera/VMki, są przekonfigurowywane do puli data-plane i jak drake już napisał, zdejmowany jest policer. Więcej tutaj.

Awatar użytkownika
mstan
wannabe
wannabe
Posty: 94
Rejestracja: 18 lip 2013, 18:21

Re: ISR 4331

#8

#8 Post autor: mstan »

ISR4331 domyślnie ma włączony 'aggregate shaper' na poziomie 100Mbps. Ze standardową licencją throughput ten limit jest podniesiony do 300 Mbps. Z licencją boost praktycznie nie ma już tego shapera, więc wydajność dataplane zależy tylko od tego co jest włączone na routerze, przy zwykłym ruchu IP można się spodziewać nawet powyżej 2Gbps.

Jakiś czas temu popełniłem poniższy dokument, który mam nadzieje pomoże zrozumieć jaki ruch wpada w 'aggregate shaper' i na co zwrócić uwagę przy ocenie, czy to ten shaper jest odpowiedzialny za ewentualne problemy z 'dropami' i czy jest potrzeba rozejrzeć się za dodatkową licencją:
https://www.cisco.com/c/en/us/support/d ... r4000.html
Stay calm and call Cisco TAC !

ODPOWIEDZ