Maska podsieci IP v6

Problemy związane z routingiem

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
singel_
wannabe
wannabe
Posty: 52
Rejestracja: 24 sie 2010, 21:21

Maska podsieci IP v6

#1

#1 Post autor: singel_ » 31 sty 2011, 13:12

Pytania może wydać się wam głupie, ale nie rozumiem tej adresacji IPv6. O ile sprawa z prefiksami w IP v4 jest prosta, to tutaj nie ogarniam tego. Jak to tam działa ? Że tak to ujmę, jaka jest maksymalna wartość maski podsieci dla IPv6 ? Ipv4 = /32 czyli 255.255.255.255

Awatar użytkownika
garfield
CCIE
CCIE
Posty: 2882
Rejestracja: 25 sie 2006, 18:32
Lokalizacja: Gdynia

#2

#2 Post autor: garfield » 31 sty 2011, 13:17

w ipv6 masz /128 czyli ffff.ffff.ffff.ffff.ffff.ffff.ffff.ffff
Remember that the lab is just looking for reachability and not “optimal reachability”.

singel_
wannabe
wannabe
Posty: 52
Rejestracja: 24 sie 2010, 21:21

#3

#3 Post autor: singel_ » 31 sty 2011, 13:19

tak myślałem że ffff:ffff itd itd, a skąd liczba 128 ? I jeszcze jedno pytanie, rozumiem że wewnątrz sieci zostaje Ipv4 ?

Awatar użytkownika
garfield
CCIE
CCIE
Posty: 2882
Rejestracja: 25 sie 2006, 18:32
Lokalizacja: Gdynia

#4

#4 Post autor: garfield » 31 sty 2011, 13:24

singel_ pisze:tak myślałem że ffff:ffff itd itd, a skąd liczba 128 ? I jeszcze jedno pytanie, rozumiem że wewnątrz sieci zostaje Ipv4 ?
IPv6 jest 128 bitowe stąd 128
a dlaczego ma zostać ipv4? to są dwa niezależne stosy - wszystkie popularne systemy operacyjne obsługują oba
Remember that the lab is just looking for reachability and not “optimal reachability”.

Awatar użytkownika
manius
CCIE
CCIE
Posty: 823
Rejestracja: 08 wrz 2003, 09:02
Lokalizacja: Leighton Buzzard/UK
Kontakt:

#5

#5 Post autor: manius » 31 sty 2011, 13:24

/128 to liczba bitow
A CCIE does not necessarily make someone a good engineer. NOT having a CCIE does not necessarily make someone a bad engineer (or not as good). All we can do is strive to make ourselves individually better! (SM)

singel_
wannabe
wannabe
Posty: 52
Rejestracja: 24 sie 2010, 21:21

#6

#6 Post autor: singel_ » 31 sty 2011, 13:24

to jak to cholera będzie wyglądało przypisanie adresów hostów w 6 ? chodzi mi o przypisanie na stałe

P.S. Z pytaniem się pospieszyłem, rozpisalem sobie na kartce i już wiem skąd 128 bitów :)

Awatar użytkownika
garfield
CCIE
CCIE
Posty: 2882
Rejestracja: 25 sie 2006, 18:32
Lokalizacja: Gdynia

#7

#7 Post autor: garfield » 31 sty 2011, 13:32

singel_ pisze:to jak to cholera będzie wyglądało przypisanie adresów hostów w 6 ? chodzi mi o przypisanie na stałe

P.S. Z pytaniem się pospieszyłem, rozpisalem sobie na kartce i już wiem skąd 128 bitów :)
tak jak w IPv4 - podzielisz sobie otrzymana klasę np /64 na mniejsze podsieci i reszta bez zmian
Remember that the lab is just looking for reachability and not “optimal reachability”.

singel_
wannabe
wannabe
Posty: 52
Rejestracja: 24 sie 2010, 21:21

#8

#8 Post autor: singel_ » 31 sty 2011, 13:37

w sumie to wiedziałem, tylko mnie zastanawia jak zapamiętam taki adres oO

Awatar użytkownika
garfield
CCIE
CCIE
Posty: 2882
Rejestracja: 25 sie 2006, 18:32
Lokalizacja: Gdynia

#9

#9 Post autor: garfield » 31 sty 2011, 13:41

singel_ pisze:w sumie to wiedziałem, tylko mnie zastanawia jak zapamiętam taki adres oO
to będzie wyzwanie ale nikt nie wymaga stosowania długich adresów
2003::2/96 - jest ok i łatwy do zapamiętania :)

jak chcesz to poczytaj sobie o NAT-PT czyli natowanie z IPv4 na IPv6 i odwrotnie - ale jest to rzeźbienie pod egzamin ccie i tyle
Remember that the lab is just looking for reachability and not “optimal reachability”.

singel_
wannabe
wannabe
Posty: 52
Rejestracja: 24 sie 2010, 21:21

#10

#10 Post autor: singel_ » 31 sty 2011, 13:45

no ale problem już widzę :)) może jakbym od początku miał do czynienia tylko z 6 to było by mi to łatwiej zrozumieć :] dzięki za pomoc i cierpliwość ;-)

Awatar użytkownika
garfield
CCIE
CCIE
Posty: 2882
Rejestracja: 25 sie 2006, 18:32
Lokalizacja: Gdynia

#11

#11 Post autor: garfield » 31 sty 2011, 13:47

singel_ pisze:no ale problem już widzę :)) może jakbym od początku miał do czynienia tylko z 6 to było by mi to łatwiej zrozumieć :] dzięki za pomoc i cierpliwość ;-)
IPv6 jest specyficzne przy pierwszym dotknięciu ale z biegiem czasu nie chce się wracać do IPv4
Remember that the lab is just looking for reachability and not “optimal reachability”.

belliash
member
member
Posty: 27
Rejestracja: 26 sty 2011, 09:58

#12

#12 Post autor: belliash » 31 sty 2011, 18:55

garfield pisze:
singel_ pisze:to jak to cholera będzie wyglądało przypisanie adresów hostów w 6 ? chodzi mi o przypisanie na stałe

P.S. Z pytaniem się pospieszyłem, rozpisalem sobie na kartce i już wiem skąd 128 bitów :)
tak jak w IPv4 - podzielisz sobie otrzymana klasę np /64 na mniejsze podsieci i reszta bez zmian
Ja moze sie tak nie znam, ale czytalem ze ostatnie 64bity zarezerwowane sa dla hostow. Wiec jesli to prawda (o ile), to aby na pewno da sie /64 podzielic jeszcze na podsieci?

Awatar użytkownika
garfield
CCIE
CCIE
Posty: 2882
Rejestracja: 25 sie 2006, 18:32
Lokalizacja: Gdynia

#13

#13 Post autor: garfield » 31 sty 2011, 20:35

belliash pisze:
garfield pisze:
singel_ pisze:to jak to cholera będzie wyglądało przypisanie adresów hostów w 6 ? chodzi mi o przypisanie na stałe

P.S. Z pytaniem się pospieszyłem, rozpisalem sobie na kartce i już wiem skąd 128 bitów :)
tak jak w IPv4 - podzielisz sobie otrzymana klasę np /64 na mniejsze podsieci i reszta bez zmian
Ja moze sie tak nie znam, ale czytalem ze ostatnie 64bity zarezerwowane sa dla hostow. Wiec jesli to prawda (o ile), to aby na pewno da sie /64 podzielic jeszcze na podsieci?
to jest umowne z tymi 64 dla hosta - dzielisz jak chcesz
Remember that the lab is just looking for reachability and not “optimal reachability”.

ODPOWIEDZ