NAT na 2 łaczach

Problemy związane z routingiem

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
JulietCharlie
wannabe
wannabe
Posty: 195
Rejestracja: 06 lut 2012, 01:31

#16

#16 Post autor: JulietCharlie » 05 sie 2013, 10:07

Np dodajac Administrative Distance do default route:
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 x.x.x.x 250 track 1
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 y.y.y.y 251 track 2
Shoot for the moon.
Even if you miss it you will land among the stars.

kamilm12345
wannabe
wannabe
Posty: 76
Rejestracja: 15 sty 2013, 08:07
Lokalizacja: Toruń

#17

#17 Post autor: kamilm12345 » 05 sie 2013, 12:50

i ta obecna konfiguracja którą mam jeśli zmienię tylko dystans będzie działać prawidłowo?

JulietCharlie
wannabe
wannabe
Posty: 195
Rejestracja: 06 lut 2012, 01:31

#18

#18 Post autor: JulietCharlie » 05 sie 2013, 15:24

przetestuj i sprawdz:

'sh ip route 0.0.0.0' i 'sh ip cef 0.0.0.0/0 internal'

:P
Shoot for the moon.
Even if you miss it you will land among the stars.

kamilm12345
wannabe
wannabe
Posty: 76
Rejestracja: 15 sty 2013, 08:07
Lokalizacja: Toruń

#19

#19 Post autor: kamilm12345 » 05 sie 2013, 15:34

Właśnie sprawdziłem i nie działa tak jak oczekiwałem, działa jako primary/backup ale to drugie łącze jest w tym czasie nie aktywne jak działa 1, a na 2 łączu na kilku adresach są wystawione usług i zależy mi na działaniu obu łącz jednocześnie ale aby to 1 służyło do internetu.

JulietCharlie
wannabe
wannabe
Posty: 195
Rejestracja: 06 lut 2012, 01:31

#20

#20 Post autor: JulietCharlie » 05 sie 2013, 16:48

kamilm12345 pisze:działa jako primary/backup ale to drugie łącze jest w tym czasie nie aktywne jak działa 1
Tak wlasnie dziala primary/backup.

Opisz dokladniej co i jak ma dzialac bo na razie wrozymy z fusow.
Najlepiej wklej tez config.
Shoot for the moon.
Even if you miss it you will land among the stars.

kamilm12345
wannabe
wannabe
Posty: 76
Rejestracja: 15 sty 2013, 08:07
Lokalizacja: Toruń

#21

#21 Post autor: kamilm12345 » 06 sie 2013, 07:46

na 1 łączu jest prędkość 100/100 Mb i 32 adresy, na drugim 10/1 i 8 adresów, internet ma działać na 1 łączu ale to drugie łącze musi być aktywne ponieważ na tych 8 adresach są wystawione usługi, no i to 2 łącze w razie awarii 1 miało by służyć jako zapasowe.

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3526
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

#22

#22 Post autor: Kyniu » 06 sie 2013, 22:57

JulietCharlie pisze:Np dodajac Administrative Distance do default route:
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 x.x.x.x 250 track 1
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 y.y.y.y 251 track 2
Taka drobna uwaga - ten track na drugim łączu, backupowym, jest IMHO bezcelowy. Bo jak działa primary to backup jest nieaktywny. Jak padnie backup przy dostępnym primary to też nic się nie dzieje. A jak padnie i primary i backup to i tak będzie kupa i tak. No i po co takie duże metryki. Zatem czy nie czytelniej jest:
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 x.x.x.x track 1
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 y.y.y.y 10

JulietCharlie
wannabe
wannabe
Posty: 195
Rejestracja: 06 lut 2012, 01:31

#23

#23 Post autor: JulietCharlie » 06 sie 2013, 23:01

Kyniu pisze:No i po co takie duże metryki
Nawyk pozostal po pracy u providera :twisted: , gdzie rozne inne protokoly routingu byly w akcji, glownie jednak BGP.
ten track na drugim łączu, backupowym, jest IMHO bezcelowy
Lubie miec pelna kontrole nad statykami. :P
Moze sie to okazac istotne zwlaszcza jesli kiedys zachce nam sie statyki redystybuowac.


kamilm12345 - wyjasnienia sa wciaz niejasne. Jakie uslugi, jak sa skonfigurowane i jak to ma dzialac.
Moge domyslac sie ze bez routemap sie nie obejdzie.
Shoot for the moon.
Even if you miss it you will land among the stars.

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3526
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

#24

#24 Post autor: Kyniu » 07 sie 2013, 00:29

JulietCharlie pisze: Nawyk pozostal po pracy u providera :twisted: , gdzie rozne inne protokoly routingu byly w akcji, glownie jednak BGP.(...)Lubie miec pelna kontrole nad statykami. :P
Moze sie to okazac istotne zwlaszcza jesli kiedys zachce nam sie statyki redystybuowac.
No dobra, wytłumaczenie przyjęte, aczkolwiek nadal uważam za "zaciemnianie" tego co powinno być proste i przejrzyste. Szczególnie w takiej sytuacji gdzie człowiek jak widać ma problem z podstawami i takie dodatki po prostu utrudnią mu zrozumienie proponowanych rozwiązań.

kamilm12345
wannabe
wannabe
Posty: 76
Rejestracja: 15 sty 2013, 08:07
Lokalizacja: Toruń

#25

#25 Post autor: kamilm12345 » 07 sie 2013, 08:30

Mam stare łącze z prędkością 10/1 Mb gdzie jest przydzielone 8 adresów zewnętrznych, na i na tych adresach jest wystawiony np monitoring, serwery itp. Zostało zakupione nowe łącze 100/100 Mb i 32 adresy, i wszystko było by ok jeśli te usługi które są na starym łączu mógłbym przenieść na nową adresacje ale nie mogę ponieważ zbyt wiele komputerów trzeba by było rekonfigurować a dużo z nich nie jest dostępne od ręki, więc wymyśliłem że to stare łącze niech działa dalej. więcej adresów do zagospodarowania. Nowe łącze zostało zakupione ze względu na ruch internetowy i adresy ip i to tego łącza chciałbym używać do internetu oraz wystawiać kolejne usługi, serwery na nowej adresacji. Pierwsza propozycja gdzie działały obydwa łącza była ok, ponieważ z zewnątrz była dostępna stara jak i nowa adresacja, tylko load balancing przy tych łączach nie sprawował się dobrze. Czy jest możliwość aby działały obydwa łącza( aby dwie adresacje, usługi wystawione na tych adresach) działały jednocześnie a internet wychodził szybszym łączem jeśli jest ono sprawne?

JulietCharlie
wannabe
wannabe
Posty: 195
Rejestracja: 06 lut 2012, 01:31

#26

#26 Post autor: JulietCharlie » 07 sie 2013, 10:24

Domyslam sie ze statykami poprzez stare lacze do innych siteow dalo by sie to uzyskac.
Shoot for the moon.
Even if you miss it you will land among the stars.

kamilm12345
wannabe
wannabe
Posty: 76
Rejestracja: 15 sty 2013, 08:07
Lokalizacja: Toruń

#27

#27 Post autor: kamilm12345 » 08 sie 2013, 12:24

Cytat:
Domyslam sie ze statykami poprzez stare lacze do innych siteow dalo by sie to uzyskac.
nie rozumiem o co chodzi i jak to wykonać.

JulietCharlie
wannabe
wannabe
Posty: 195
Rejestracja: 06 lut 2012, 01:31

#28

#28 Post autor: JulietCharlie » 08 sie 2013, 12:29

kamilm12345 pisze:nie rozumiem o co chodzi i jak to wykonać.
Z calym szacunkiem ale osoba administrujaca z tego co widac wieksza siecia powina wiedziec jak to powinno dzialac i jak skonfigurowac.

Bez dokladnego opisu problemu i running configu nikt Ci tu raczej gotowego configu (copy&paste) nie napisze. Skontaktuj sie z kims kto by Ci mogl w tym pomoc, pewnie za jakas kase.
Shoot for the moon.
Even if you miss it you will land among the stars.

ODPOWIEDZ