Juniper-Cisco Ospf na 2ch równoległych linkach

Problemy związane z routingiem

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
dzwigu
wannabe
wannabe
Posty: 63
Rejestracja: 13 lip 2010, 12:15

Juniper-Cisco Ospf na 2ch równoległych linkach

#1

#1 Post autor: dzwigu » 06 sie 2013, 11:14

Mam połączenie dwóch maszyn, Juniper i Cisco dwoma linkami równoległymi (wszystko na wirtualce). Skonfigurowany pomiędzy nimi OSPF (area0) i dzieje się dość dziwna sprawa bo na Cisco w logach i debugu widać że Adj flapuje ciągle na obu linkach od 2-WAY do FULL. Intryguje mnie dlaczego tak się dzieje :|, miał ktoś już taki problem ? Nie podejrzewam GNSa, w końcu to proste L3.

Pojniżej fragmenty konfigów:

Olivka:

Kod: Zaznacz cały

interfaces {
    em0 {
        unit 0 {
            family inet {
                address 172.26.2.1/30;
            }
        }
    }
    em1 {
        unit 0 {
            family inet {
                address 172.26.3.1/30;
            }
        }
    }
    em2 {
        unit 0 {
            family inet {
                address 172.26.1.2/30;
            }
        }
    }
    lo0 {
        unit 0 {
            family inet {
                address 192.168.1.2/24;
            }
        }
    }
}
protocols {
    ospf {
        area 0.0.0.1 {
            interface em2.0;
        }
        area 0.0.0.0 {
            interface em0.0;
            interface em1.0 {
                metric 100;
            }
            interface lo0.0;
        }
    }
}

Cisco:

Kod: Zaznacz cały

!
interface Loopback0
 ip address 192.168.1.3 255.255.255.0
!
!
interface GigabitEthernet1/0
 ip address 172.26.2.2 255.255.255.252
 negotiation auto
!
interface GigabitEthernet2/0
 ip address 172.26.4.1 255.255.255.252
 negotiation auto
!
interface GigabitEthernet3/0
 ip address 172.26.3.2 255.255.255.252
 ip ospf cost 100
 negotiation auto
!
router ospf 1
 router-id 192.168.1.3
 log-adjacency-changes
 network 172.26.2.0 0.0.0.255 area 0
 network 172.26.3.0 0.0.0.255 area 0
 network 172.26.4.0 0.0.0.255 area 2
!
EDIT: Do listingów konfiguracji, show, debug, etc używamy znaczników

Kod: Zaznacz cały

 :!:
Seba
Ostatnio zmieniony 06 sie 2013, 11:48 przez dzwigu, łącznie zmieniany 1 raz.

koziol
member
member
Posty: 31
Rejestracja: 14 mar 2013, 18:02

Re: Juniper-Cisco Ospf na 2ch równoległych linkach

#2

#2 Post autor: koziol » 06 sie 2013, 11:41

dzwigu pisze:Mam połączenie dwóch maszyn, Juniper i Cisco dwoma linkami równoległymi (wszystko na wirtualce). Skonfigurowany pomiędzy nimi OSPF (area0) i dzieje się dość dziwna sprawa bo na Cisco w logach i debugu widać że Adj flapuje ciągle na obu linkach od 2-WAY do FULL. Intryguje mnie dlaczego tak się dzieje :|, miał ktoś już taki problem ? Nie podejrzewam GNSa, w końcu to proste L3.
!
Czesc,

w ciemno (bo nie mam w tej chwili mozliwosci sprawdzenia) obstawiam niezgodnosc hello time/dead time OSPFa na maszynach Jupka i Cisco.

pzdr

dzwigu
wannabe
wannabe
Posty: 63
Rejestracja: 13 lip 2010, 12:15

#3

#3 Post autor: dzwigu » 06 sie 2013, 11:48

To by Ci nie skakał w stanach od 2WAY do FULL :)

dzwigu
wannabe
wannabe
Posty: 63
Rejestracja: 13 lip 2010, 12:15

#4

#4 Post autor: dzwigu » 06 sie 2013, 12:39

Po gmeraniu w debugu i wiresharku wyglada na jakiś bug w GNSie albo Junku bo w któryms momencie wysyła Hello bez pola ActiveNeighbor i Cisco resetuje stan ( w debugach znalazlem ze nawet schodzi nizej niz 2WAY).
O dziwo ten sam Junek jest polaczony na innym interfejsie tylko ze jednym linkiem do tej samej wersji Cisco i wszystko jest ok :). Ehhh....

House
wannabe
wannabe
Posty: 317
Rejestracja: 25 lut 2009, 15:13

#5

#5 Post autor: House » 06 sie 2013, 18:29

Jakie masz MTU na interfaceach?
wydaj polecenie:

Kod: Zaznacz cały

show interfaces <nazwa_interface>extensive detail | match mtu  Link-level

lub
skonfiguruj tracea:

Kod: Zaznacz cały

set protocols ospf traceoptions file debug-ospf files 5 size 1m
A najlepije spróbuj ustawić MTU 1514.[/code]

JulietCharlie
wannabe
wannabe
Posty: 195
Rejestracja: 06 lut 2012, 01:31

#6

#6 Post autor: JulietCharlie » 06 sie 2013, 20:33

Jakis czas temu czytalem ze Olive na virtualce ma problem z rozglaszaniem multicastow.
Shoot for the moon.
Even if you miss it you will land among the stars.

ODPOWIEDZ