Dwa odległe LAN'y taka sama adresacja

Problemy związane z routingiem

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
japek
wannabe
wannabe
Posty: 54
Rejestracja: 02 sie 2009, 20:34

Dwa odległe LAN'y taka sama adresacja

#1

#1 Post autor: japek » 06 sie 2013, 19:20

Cześć.

Mam zapewne dla wielu z was proste pytanie. Mam sobie małą sieć jak na obrazku poniżej:

Obrazek

Jak widac za routerem R1 i R3 mam lan który z każdej strony ma taką samą adresację. Między routerami uruchomiłem prosty routing EIGRP w konfigruacji która sprowadziła się do wpisania poleceń network. W tym momencie wspomniane dwie sieci "nie widzą" się bo jak rozumiem router wstawia trasę do tablicy routingu do sieci connected.

Pytanie jak to zrobić aby sieci się jednak widziały? Jakieś wskazówki?

look1984
wannabe
wannabe
Posty: 61
Rejestracja: 03 kwie 2012, 11:23

#2

#2 Post autor: look1984 » 06 sie 2013, 19:29

pokaż tablice routingu routerów

Kod: Zaznacz cały

show ip route
Zapomniałem zapytać czy wydałeś polecenie

Kod: Zaznacz cały

clock rate 6400

bursant
member
member
Posty: 15
Rejestracja: 28 lip 2013, 18:02
Lokalizacja: Kraków

#3

#3 Post autor: bursant » 06 sie 2013, 19:34

pokaż 'show ip int brief' poza tablicą routingu.
Ostatnio zmieniony 06 sie 2013, 19:38 przez bursant, łącznie zmieniany 2 razy.

JulietCharlie
wannabe
wannabe
Posty: 195
Rejestracja: 06 lut 2012, 01:31

Re: Dwa odległe LAN'y taka sama adresacja

#4

#4 Post autor: JulietCharlie » 06 sie 2013, 19:34

Directly connected ma AD = 0
EIGRP ma AD = 90 wiec "przegrywa" z directly connected.
Ta siec ktora "wygrywa" jest umieszczana a tabeli routingu.
Pytanie jak to zrobić aby sieci się jednak widziały? Jakieś wskazówki?
1) Jaki ma cel taka konfiguracja sieci?
2) Hosty umieszczone w sieci 192.168.0.0/24 nie beda sie komunikowaly z siecia po drugiej stronie, bo cel lezy w sieci klokalnej, wiec nie beda nawet wysylaly pakietow do Default Gateway.

Mozna takie sieci polaczyc np przy pomocy VPLS-a (dodam ze material z poziomu CCIE).
Ostatnio zmieniony 06 sie 2013, 19:44 przez JulietCharlie, łącznie zmieniany 2 razy.
Shoot for the moon.
Even if you miss it you will land among the stars.

Awatar użytkownika
japek
wannabe
wannabe
Posty: 54
Rejestracja: 02 sie 2009, 20:34

#5

#5 Post autor: japek » 06 sie 2013, 19:35

Proszę bardzo:

Kod: Zaznacz cały

R1#sh ip route
Codes: C - connected, S - static, I - IGRP, R - RIP, M - mobile, B - BGP
       D - EIGRP, EX - EIGRP external, O - OSPF, IA - OSPF inter area
       N1 - OSPF NSSA external type 1, N2 - OSPF NSSA external type 2
       E1 - OSPF external type 1, E2 - OSPF external type 2, E - EGP
       i - IS-IS, L1 - IS-IS level-1, L2 - IS-IS level-2, ia - IS-IS inter area
       * - candidate default, U - per-user static route, o - ODR
       P - periodic downloaded static route

Gateway of last resort is not set

     172.16.0.0/16 is variably subnetted, 3 subnets, 2 masks
D       172.16.0.4/30 [90/2681856] via 172.16.0.2, 00:00:37, Serial0/0
D       172.16.0.0/16 is a summary, 00:00:42, Null0
C       172.16.0.0/30 is directly connected, Serial0/0
C    192.168.0.0/24 is directly connected, FastEthernet0/0

Kod: Zaznacz cały

R2#sh ip route
Codes: C - connected, S - static, I - IGRP, R - RIP, M - mobile, B - BGP
       D - EIGRP, EX - EIGRP external, O - OSPF, IA - OSPF inter area
       N1 - OSPF NSSA external type 1, N2 - OSPF NSSA external type 2
       E1 - OSPF external type 1, E2 - OSPF external type 2, E - EGP
       i - IS-IS, L1 - IS-IS level-1, L2 - IS-IS level-2, ia - IS-IS inter area
       * - candidate default, U - per-user static route, o - ODR
       P - periodic downloaded static route

Gateway of last resort is not set

     172.16.0.0/30 is subnetted, 2 subnets
C       172.16.0.4 is directly connected, Serial0/1
C       172.16.0.0 is directly connected, Serial0/0
D    192.168.0.0/24 [90/2172416] via 172.16.0.6, 00:01:04, Serial0/1
                    [90/2172416] via 172.16.0.1, 00:01:04, Serial0/0

Kod: Zaznacz cały

R3#sh ip route
Codes: C - connected, S - static, I - IGRP, R - RIP, M - mobile, B - BGP
       D - EIGRP, EX - EIGRP external, O - OSPF, IA - OSPF inter area
       N1 - OSPF NSSA external type 1, N2 - OSPF NSSA external type 2
       E1 - OSPF external type 1, E2 - OSPF external type 2, E - EGP
       i - IS-IS, L1 - IS-IS level-1, L2 - IS-IS level-2, ia - IS-IS inter area
       * - candidate default, U - per-user static route, o - ODR
       P - periodic downloaded static route

Gateway of last resort is not set

     172.16.0.0/30 is subnetted, 2 subnets
C       172.16.0.4 is directly connected, Serial0/0
D       172.16.0.0 [90/2681856] via 172.16.0.5, 00:01:25, Serial0/0
C    192.168.0.0/24 is directly connected, FastEthernet0/0
@Juliet


Tak to wszystko wiem, wiem dlaczego to nie działa w tym momencie. Konfiguracja czysto testowa i teoretyczna. Pytanie jak zrobić żeby działało :) . Tylko VPLS, czy może jeszcze jakiś myk?

JulietCharlie
wannabe
wannabe
Posty: 195
Rejestracja: 06 lut 2012, 01:31

#6

#6 Post autor: JulietCharlie » 06 sie 2013, 20:04

Tak to wszystko wiem, wiem dlaczego to nie działa w tym momencie.
A dlaczego mialo by to dzialac w tym momencie?
Tabela routingu wszystko wyjasnia.


/Edit: sorry za szybko czytalem i cos pominolem.
Ostatnio zmieniony 06 sie 2013, 20:11 przez JulietCharlie, łącznie zmieniany 1 raz.
Shoot for the moon.
Even if you miss it you will land among the stars.

Awatar użytkownika
japek
wannabe
wannabe
Posty: 54
Rejestracja: 02 sie 2009, 20:34

#7

#7 Post autor: japek » 06 sie 2013, 20:06

No przecież cały czas mówię że wiem że nie działa i wiem dlaczego i jest to dla mnie normalne. Cały czas dążę do tego co zrobić żeby działało? Jakiego rozwiązania użyć?

horac

#8

#8 Post autor: horac » 06 sie 2013, 20:10

Jezeli masz takie same sieci to masz jedno rozwiazanie = NAT

JulietCharlie
wannabe
wannabe
Posty: 195
Rejestracja: 06 lut 2012, 01:31

#9

#9 Post autor: JulietCharlie » 06 sie 2013, 20:15

Mam tez przypadek ze klient stosuje ta sama podsiec na wielu siteach i rozglasza statyki do hostow, wiec niejako rozglasza same hosty.

Mozna tez uzyc: GRE/L2TP Tunnel:
http://www.openflow.org/wk/index.php/Tu ... -_GRE/L2TP
Ostatnio zmieniony 06 sie 2013, 20:28 przez JulietCharlie, łącznie zmieniany 1 raz.
Shoot for the moon.
Even if you miss it you will land among the stars.

Awatar użytkownika
japek
wannabe
wannabe
Posty: 54
Rejestracja: 02 sie 2009, 20:34

#10

#10 Post autor: japek » 06 sie 2013, 20:16

horac pisze:Jezeli masz takie same sieci to masz jedno rozwiazanie = NAT
No dobrze ale coś więcej? Rozumiem że wystarczy że nat ustawie po jednej stronie, tylko na jakie adresy mam robic nat? Jak to ująć później w routingu?

Awatar użytkownika
japek
wannabe
wannabe
Posty: 54
Rejestracja: 02 sie 2009, 20:34

#11

#11 Post autor: japek » 06 sie 2013, 21:30

Coś z tym PAT'em chyba nie tak ;).

horac

#12

#12 Post autor: horac » 06 sie 2013, 22:03

japek pisze:Coś z tym PAT'em chyba nie tak ;).
http://astorinonetworks.com/2011/08/16/ ... -networks/

Awatar użytkownika
japek
wannabe
wannabe
Posty: 54
Rejestracja: 02 sie 2009, 20:34

#13

#13 Post autor: japek » 06 sie 2013, 22:09

Dzięki horac, za link tutaj wszystko widzę będzie latać :). Rozumiem że gdybym nie miał dostępu do R2 to ratuje mnie tylko tunel. Narazie to sobie ponatuje, później wezmę się za tunel jak cos będzie "nie tak" to pozwolę sobie jeszcze się odezwać. Na razie dzięki za pomoc.

ODPOWIEDZ