dot1q i dhcp

Problemy związane z routingiem

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
JakubS
member
member
Posty: 21
Rejestracja: 11 paź 2015, 21:42
Lokalizacja: 51.418083, 21.169213

dot1q i dhcp

#1

#1 Post autor: JakubS »

Witam, zaradzi ktoś na taki scenariusz? Proszę delikatną wskazówkę bo chce pokombinować.

Trzy podsieci:
192.168.1.0/24 gw 192.168.1.1 (hosty, serwer dhcp) vlan11
192.168.2.0/24 gw 192.168.2.1 (hosty) vlan 2
192.168.3.0/24 gw 192.168.3.1 (hosty) vlan 3
Urządzenia:
c2960, r1941
c2960 robi za serwer dhcp przez intervlan11 192.168.1.1
r1941 na ge0/1 planuje dać 3 subinterfejsy dot1q
Jak poradzić sobie z vlan11 aby skomunikować te trzy vlany.

Awatar użytkownika
garfield
CCIE
CCIE
Posty: 2882
Rejestracja: 25 sie 2006, 18:32
Lokalizacja: Gdynia

#2

#2 Post autor: garfield »

routingu na 2960 nie zrobisz (chyba ze jest to wersja XR)
Powinien byc trunk na porcie na switchu w strone routera, serwer dhcp na routerze

tyle na poczatek
Remember that the lab is just looking for reachability and not “optimal reachability”.

JakubS
member
member
Posty: 21
Rejestracja: 11 paź 2015, 21:42
Lokalizacja: 51.418083, 21.169213

#3

#3 Post autor: JakubS »

Idę w tą stronę że 2960 rozdaje adresy dla vlanu 11. Portem trunkowym wchodzę do routera gdzie na ge0/1 chciał bym zrobić zrobić trzy subinterfejsy dot1q. Mam problem bo gw hosta z vlanu 11 jest adresem serwera dhcp a nie wiem jak zaadresować subinterface routera.

Sytuacja mało spójna ale chciał bym załapać taki scenariusz.

Awatar użytkownika
garfield
CCIE
CCIE
Posty: 2882
Rejestracja: 25 sie 2006, 18:32
Lokalizacja: Gdynia

#4

#4 Post autor: garfield »

ale to jest bezsensu, po co Ci takie cos ?
Remember that the lab is just looking for reachability and not “optimal reachability”.

JakubS
member
member
Posty: 21
Rejestracja: 11 paź 2015, 21:42
Lokalizacja: 51.418083, 21.169213

#5

#5 Post autor: JakubS »

Chciałem przerobić taką sytuację na labie żeby być mniej zaskoczonym kiedy ktoś sobie coś takiego zażyczy :)
Chciał bym zrozumieć jak to zrobić.

Seba
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin
Posty: 6223
Rejestracja: 15 lip 2004, 20:35
Lokalizacja: Warsaw, PL

#6

#6 Post autor: Seba »

A co dotychczas zrobiłeś, i co nie działało?

Z perspektywy VLAN11, jeśli coś innego niż router jest serwerem DHCP, i nie wspiera routingu, to jedyna różnica od tego co byłoby na routerze jest taka, że należy wskazać jako bramę domyślną router, a nie siebie.

Jeśli urządzenie, które jest serwerem DHCP wspiera także routing, to oczywiście może wskazać w puli DHCP siebie jako default gw dla klientów, a potem samemu użyć routingu domyślnego lub specyficznego (statyczny/dynamiczny).
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A. Einstein

JakubS
member
member
Posty: 21
Rejestracja: 11 paź 2015, 21:42
Lokalizacja: 51.418083, 21.169213

#7

#7 Post autor: JakubS »

Kombinowałem sobie według tego co rozpisałem wyżej. Jak adresowałem router int ge0/1.11 i dawałem jaki sam adres jak int vlan 11 to dostawałem odpowiedź że adres się pokrywa z innym. Logiczne. Zostałem z tym że nie wiem jak sobie poradzić w takim przypadku.
Rozwiązałem sobie tak że router rozdaje dhcp i wszystko śmiga. Niby poradziłem ale gdyby przyszło mi coś takiego zrealizować na życzenie miał bym dalej zagadkę.

ODPOWIEDZ