Problem z routingiem pomiedzy SVI?

Problemy związane z routingiem

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
oldfox
fresh
fresh
Posty: 8
Rejestracja: 07 maja 2014, 08:05

Problem z routingiem pomiedzy SVI?

#1

#1 Post autor: oldfox » 31 maja 2016, 08:19

Witam
Mam następującą sytuację
Migrujemy dane pomiędzy stara a nową macierzą. Stara macierz wpięta do switcha 2x3750X w stacku przez port channel.
Nowa macierz wpięta do switcha 3850 -XS po 10G również stack. Połączenie pomiędzy switchami po port-channelu.
Interfejsy SVI ustawione na 3850.
Problem, macierze sa w różnych podsieciach, migrujemy dane, po około 1,5TB transfer ustaje spada prawie do 0 , pauzujemy kopiowanie, wznawiamy i 30GB kopiuje się ok , następnie znowu spada do 0 i tak w kółko, pause, resume ,pause resume
Dla testów przestawiliśmy interfejsy na starej macierzy aby były w tym samym vlanie co nowa, kopiuje sie bez zadnych problemow, 2,5TB w kilka godzin
Goście od macierzy twierdzą że nie widza nigdzie problemów. Czy problem może leżeć na switchach i w routingu i ewentualnie jak go zdiagnozowac?
Innych problemów w sieci nie zauważyliśmy, 3850 robi nam cały routing wewnętrzny w firmie.


Pozdrawiam
Paweł

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4003
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: Problem z routingiem pomiedzy SVI?

#2

#2 Post autor: lbromirs » 31 maja 2016, 11:07

Routing to raczej nie skoro robi 'cały routing'.

Jak wyglądają statystyki na interfejsach na 3850 dopiętych do macierzy, vs takie same interfejsy na 3750?
W logach 3850 nie ma informacji o np. flapowaniu portów?

Spadające kopiowanie i stop wygląda trochę jak dropowanie ruchu i poddanie się stosu TCP/IP macierzy w którymś momencie.

Zostaw dla testu jeden interfejs z 3850 wpięty do macierzy, zdefiniowany jako port-channel i sprawdź
jaka będzie różnica (i czy będzie).

oldfox
fresh
fresh
Posty: 8
Rejestracja: 07 maja 2014, 08:05

Re: Problem z routingiem pomiedzy SVI?

#3

#3 Post autor: oldfox » 01 cze 2016, 09:12

Dzięki za odpowiedź
Co do statystyk, obecnie nie mam jak tego sprawdzić, została jeden volumen do migracji jak go uruchomimy zobaczę jak bedzie szedł,
Co do logów, niema w nich kompletnie nic, CPU i MEM nie obciążone
Co do testów niestety jest to macierz produkcyjna i nie mogę obecnie ruszać żadnych interfejsów

Również wydaje mi się że to nie problem na switchach, niestety jako argument przeciwko temu chłopaki podają "no przeciez bezpośrednio idzie dobrze, probelm był jak ruch był routowany"

W przyszłym tygodniu będziemy migrowac w innym oddziale, tam sa tylko 3850 i obie macierze są wpiete bezposrednio do tych switchy, spróbuje tam coś zaobserować jak będa problemy

Póki co dziękuje za odpowiedź

oldfox
fresh
fresh
Posty: 8
Rejestracja: 07 maja 2014, 08:05

Re: Problem z routingiem pomiedzy SVI?

#4

#4 Post autor: oldfox » 01 cze 2016, 14:19

Witam ponownie
Udało się uruchomić migracje kolejnych danych ( pomiędzy różnymi podsieciami), na interfejsach ruch dochodzi do 80% ( show contr util) po 20 minutach spada do 0
Interfejsów niestety nie mogę przepinać,

Awatar użytkownika
Sofcik
wannabe
wannabe
Posty: 1026
Rejestracja: 28 mar 2006, 15:29
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem z routingiem pomiedzy SVI?

#5

#5 Post autor: Sofcik » 01 cze 2016, 21:19

A nie możecie jakoś "sztucznie" przyciąć ruchu na tych macierzach tak by nie wysycać całego pasma? Ustaw np cap na jakieś 70-75% przepustowości i sprawdź jak się z tym będzie kopiowanie zachowywać.
Jakie to macierze (jeśli to nie tajemnica)?

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4003
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: Problem z routingiem pomiedzy SVI?

#6

#6 Post autor: lbromirs » 01 cze 2016, 23:27

oldfox pisze:Witam ponownie
Udało się uruchomić migracje kolejnych danych ( pomiędzy różnymi podsieciami), na interfejsach ruch dochodzi do 80% ( show contr util) po 20 minutach spada do 0
Interfejsów niestety nie mogę przepinać,
Super, ale powtarzasz to co już napisałeś powyżej. Rzuciłeś okiem na statystyki interfejsów? Patrz mój post powyżej.

oldfox
fresh
fresh
Posty: 8
Rejestracja: 07 maja 2014, 08:05

Re: Problem z routingiem pomiedzy SVI?

#7

#7 Post autor: oldfox » 02 cze 2016, 08:09

Witam
Jeżeli chodzi o interfejsy, patrzyłem niema żadnych dropów czy błędów na zadnym z interfejsów, czy po stronie starej macierzy czy też nowej czy tez uplinku pomiedzy nimi.
Używamy netappów i narzędzia transistion tool do migracji danych. Jest tam opcja zlimitowania prędkości, może rzeczywiście spróbujemy przy następnej migracji danych reszty danych
Uruchomiliśmy jeszcze w innej lokalizacji, tylko tam macierze nowe i stare są wpięte w 3850 i idzie bez problemów pomiędzy różnymi podsieciami

Jako obejście uruchomimy resztę interfejsów w tej samej podsieci , ewentualnie ograniczymy maksymalny transfer. Na szczęście nie zostało nam tego już wiele , a 3750 wracją do leasingu co nie zmienia faktu że pierwszy raz sie z czymś takim spotkałem

Dziękuje za odpowiedzi i chęć pomocy :)

ODPOWIEDZ