Ospf strefa backbone i strefy nssa Temat rozwiązany

Problemy związane z routingiem

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
felix
wannabe
wannabe
Posty: 125
Rejestracja: 13 lis 2014, 21:46

Re: Ospf strefa backbone i strefy nssa

#16

#16 Post autor: felix » 11 kwie 2017, 11:26

bbartlomiej pisze:Zabezpieczyć przed czym? Przykro mi, ale zupełnie nie rozumiem co napisałeś.
Hej. Faktycznie jak to teraz przeczytałem, to też bym nie zrozumiał. Mam topologię jak na rysunku:

https://drive.google.com/file/d/0B1XDj2 ... sp=sharing

R1 jest w strefie 0 i 1 R2 jest w strefie 0 i 2. Żeby zabezpieczyć sieć przed awarią pojedynczego routera w strefie 0 dodałem strefę 2 do routera R1 i strefę 1 do routera R2 i każdy ABR miał link do R1 i R2. I wtedy wyszły mi komplikacje z trasami intra i inter area. Po dodaniu stref 1 i 2 pomiędzy routerami R1 i R2 wszystko działa prawidłowo, ale zastanawiam się, czy jest jakieś typowe książkowe rozwiązanie, aby w takiej topologii zabezpieczyć awarię rutera w strefie 0.

bbartlomiej
wannabe
wannabe
Posty: 81
Rejestracja: 08 cze 2015, 20:38

Re: Ospf strefa backbone i strefy nssa

#17

#17 Post autor: bbartlomiej » 11 kwie 2017, 12:23

A patrząc na swój rysunek masz jakiś pomysł?

felix
wannabe
wannabe
Posty: 125
Rejestracja: 13 lis 2014, 21:46

Re: Ospf strefa backbone i strefy nssa

#18

#18 Post autor: felix » 11 kwie 2017, 13:14

bbartlomiej pisze:A patrząc na swój rysunek masz jakiś pomysł?
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to abr`y do strefy 0 wciągać i w nssa zostawić tylko asbr`y z klientami.

bbartlomiej
wannabe
wannabe
Posty: 81
Rejestracja: 08 cze 2015, 20:38

Re: Ospf strefa backbone i strefy nssa

#19

#19 Post autor: bbartlomiej » 11 kwie 2017, 13:46

Przesunięcie area 0 aż do Twoich ASBRów nie rozmnoży Ci magicznie połączeń między routerami. Bez dołożenia kilku fizycznych linków między różnymi routerami nic tu nie poradzisz.

felix
wannabe
wannabe
Posty: 125
Rejestracja: 13 lis 2014, 21:46

Re: Ospf strefa backbone i strefy nssa

#20

#20 Post autor: felix » 11 kwie 2017, 14:29

bbartlomiej pisze:Przesunięcie area 0 aż do Twoich ASBRów nie rozmnoży Ci magicznie połączeń między routerami. Bez dołożenia kilku fizycznych linków między różnymi routerami nic tu nie poradzisz.
Kurcze nie dorysowałem tych dodatkowych połączeń, ale one tam są :)

Poprawiony rysunek:

https://drive.google.com/file/d/0B1XDj2 ... sp=sharing

ODPOWIEDZ