Nowy BGP AS 32 bitowy od dostawcy

Problemy związane z routingiem

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
saleta16
rookie
rookie
Posty: 13
Rejestracja: 10 gru 2015, 11:24
Lokalizacja: Poland

Nowy BGP AS 32 bitowy od dostawcy

#1

#1 Post autor: saleta16 » 23 sty 2018, 09:40

Cześć,

Mam problem - dostałem nowy 32-bitowy BGP AS 249... od Hawe. Zpeerowałem się z HAWE, moja podsieć publiczna jest rozgłaszana i dostępna z zewnątrz wszystko niby ok. Ale jest problem, że widzę ją od strony Netii, UPC ale nie widzą jej ISP zlokalizowani np. w Niemczech gdzie też są potrzebne maszyny. W rozmowie z Hawe uzyskałem informację, że powinienem poinformować innych operatorów o nowym AS i nowej podsieci - trochę mnie to zastanowiło nigdy nie trzeba było czegoś takiego robić, myślałem, że to już załatwia RIPE i samo HAWE. Czy ktoś się spotkał z czymś takim i ma więcej praktyki ode mnie jak do tematu podejść ??
Z góry dziękuję za każda informację

Awatar użytkownika
scoon
wannabe
wannabe
Posty: 289
Rejestracja: 28 paź 2008, 12:24

Re: Nowy BGP AS 32 bitowy od dostawcy

#2

#2 Post autor: scoon » 23 sty 2018, 09:52

Obiekty w ripe zaktualizowane?

saleta16
rookie
rookie
Posty: 13
Rejestracja: 10 gru 2015, 11:24
Lokalizacja: Poland

Re: Nowy BGP AS 32 bitowy od dostawcy

#3

#3 Post autor: saleta16 » 23 sty 2018, 09:57

Tak, w RIPE Database jesteśmy.

Awatar użytkownika
scoon
wannabe
wannabe
Posty: 289
Rejestracja: 28 paź 2008, 12:24

Re: Nowy BGP AS 32 bitowy od dostawcy

#4

#4 Post autor: scoon » 23 sty 2018, 11:08

Sprawdź obiekty ripe swoich upstreamów czy widnieje wasz AS w import.

saleta16
rookie
rookie
Posty: 13
Rejestracja: 10 gru 2015, 11:24
Lokalizacja: Poland

Re: Nowy BGP AS 32 bitowy od dostawcy

#5

#5 Post autor: saleta16 » 23 sty 2018, 11:20

Czy mógłbym prosić o podpowiedź jak to sprawdzić? Nasz AS AS204782 czy mogę to sprawdzić na stronie RIPE?


saleta16
rookie
rookie
Posty: 13
Rejestracja: 10 gru 2015, 11:24
Lokalizacja: Poland

Re: Nowy BGP AS 32 bitowy od dostawcy

#7

#7 Post autor: saleta16 » 23 sty 2018, 11:51

Dziękuję,
Okazuje się że 2x upstreamy nie mają w import mojego AS - co mogę z tym zrobić?

Awatar użytkownika
scoon
wannabe
wannabe
Posty: 289
Rejestracja: 28 paź 2008, 12:24

Re: Nowy BGP AS 32 bitowy od dostawcy

#8

#8 Post autor: scoon » 23 sty 2018, 12:01

Skontaktować się z nimi?

saleta16
rookie
rookie
Posty: 13
Rejestracja: 10 gru 2015, 11:24
Lokalizacja: Poland

Re: Nowy BGP AS 32 bitowy od dostawcy

#9

#9 Post autor: saleta16 » 23 sty 2018, 14:31

Oki dzięki,
Hawe obiecało, że załatwi sprawę ;)

Dziękuję za pomoc

tasior
Server Admin
Posty: 150
Rejestracja: 19 sie 2013, 14:44

Re: Nowy BGP AS 32 bitowy od dostawcy

#10

#10 Post autor: tasior » 23 sty 2018, 20:20

Hawe dopisalo Was do swojego asseta ( https://apps.db.ripe.net/db-web-ui/#/lo ... S-HAWE-ALL ) dzisiaj o godz 9 sadzac po czasie modyfikacji obiektu i to w zasadzie wszystko w zakresie bazy RIPE co powinni zrobic.
Problemem jest to, ze brakuje Wam obiektu route wskazujacego adresacje jaka bedziecie chcieli rozglaszac pod swoim ASem ( https://www.ripe.net/manage-ips-and-asn ... ute-object ). Dodajcie sobie ten obiekt, poczekajcie na aktualizacje filtrow (zwykle bedzie to zalatwione w ciagu 24 godz) i zakladajac, ze Hawe i Wy macie poprawnie skonfigurowane BGP, to prefix powinien byc widoczny.

saleta16
rookie
rookie
Posty: 13
Rejestracja: 10 gru 2015, 11:24
Lokalizacja: Poland

Re: Nowy BGP AS 32 bitowy od dostawcy

#11

#11 Post autor: saleta16 » 24 sty 2018, 12:16

Mam podejrzenie, że w bazie RIPE w import/export są wprowadzone błedne ASy przez poprzednika, który się zajmował siecią (lata temu..)
https://apps.db.ripe.net/db-web-ui/#/qu ... t=AS204782
Wydaje mi się, że powinienem mieć tylko import z AS_HAWE i export to AS_HAWE
a mam teraz jakieś ASy, których nie znamy
import: from AS199449 accept ANY >>AS_HAWE zamiast 199449 (nieznany AS)
export: to AS199449 announce AS204782 >> AS_HAWE zamiast 199449

Nie wiem czy moja myślenie jest słuszne.

tasior
Server Admin
Posty: 150
Rejestracja: 19 sie 2013, 14:44

Re: Nowy BGP AS 32 bitowy od dostawcy

#12

#12 Post autor: tasior » 24 sty 2018, 18:26

Rozwiazanie masz podane dwa posty wyzej (brak obiektu route).
Wpisy import/export mozna sobie sobie poprawic dla porzadku, ale nie znam zadnego operatora ktory generuje filtry na ich podstawie.

saleta16
rookie
rookie
Posty: 13
Rejestracja: 10 gru 2015, 11:24
Lokalizacja: Poland

Re: Nowy BGP AS 32 bitowy od dostawcy

#13

#13 Post autor: saleta16 » 29 sty 2018, 11:53

Po uzupełnieniu obiektu wszystko gra,

Dziękuję serdecznie za pomoc :)

ODPOWIEDZ