problem z PPPoE

Problemy związane z routingiem

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Tomasz1tm
fresh
fresh
Posty: 2
Rejestracja: 10 sty 2020, 07:57

problem z PPPoE

#1

#1 Post autor: Tomasz1tm » 10 sty 2020, 08:38

Witam serdecznie
Chciałbym poprosić o pomoc z problemem którego nie potrafię rozwiązać.
Moją sieć domową obsługuje cisco 891f ,połączenie PPPoE, od jakiegoś czasu zauważyłem ,że strony internetowe nie otwierają się płynnie, niektórych wcale nie można otworzyć , właściwie płynnie otwiera się tylko gogle.pl i dalej koniec(youtube też działa bez problemu), dowiedziałem się od mojego operatora ,że zmieniono wartość MTU z 1480 na 1470, dokonałem tej zmiany na int. Dialer 1 , niestety problem dalej jest. Pojawia się też taki komunikat – VFR-4-FRAG_TABLE_OVERFLOW:dialer 1 the fragment table has reached its maximum threshold 16.
Zwiększyłem wartość virtual reasessembly na 64 bez skutku.
dialer 1 podpięty na int gig 8
Problem jest u mnie z ustawieniami, bo na mikotiku wszystko działa ok
Na int. Vlan 1 standardowo MTU1500
Bardzo proszę o pomoc
Tomek


ip dhcp excluded-address 192.168.2.1 192.168.2.10
!
ip dhcp pool 1
network 192.168.2.0 255.255.255.0
default-router 192.168.2.1
dns-server 8.8.8.8

interface GigabitEthernet8
no ip address
duplex auto
speed auto
pppoe enable group global
pppoe-client dial-pool-number 1
!
interface Vlan1
ip address 192.168.2.1 255.255.255.0
ip nat inside
ip virtual-reassembly in
!
interface Async3
no ip address
encapsulation slip
!
interface Dialer1
ip address negotiated
ip mtu 1470
ip nat outside
ip virtual-reassembly in
encapsulation ppp
dialer pool 1
dialer-group 1
ppp authentication pap chap callin
ppp chap hostname xxxxxxx
ppp chap password 0 xxxxxxx
ppp pap sent-username xxxxxx password 0 xxxxxx
ppp ipcp route default
ppp ipcp address accept
!
ip forward-protocol nd
no ip http server
no ip http secure-server
!
!
ip nat inside source list NAT interface Dialer1 overload
ip nat inside source static tcp 192.168.2.3 5000 91.218.209.224 5000 extendable
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 Dialer1
!
ip access-list standard NAT
permit 192.168.2.0 0.0.0.255
!

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1522
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE
Kontakt:

Re: problem z PPPoE

#2

#2 Post autor: drake » 10 sty 2020, 09:17

Hej,
to dodaj na vlan 1 nastepujacy konfig: "ip tcp adjust-mss 1300", a ponadto wlacz globalnie TCP path MTU discovery.
Polecam zglebienie wiedzy w tym zakresie, np. poprzez lekture tego artykulu: https://www.cisco.com/c/en/us/support/d ... pfrag.html

Pozdruffka!
Never stop exploring :)

https://iverion.de

Tomasz1tm
fresh
fresh
Posty: 2
Rejestracja: 10 sty 2020, 07:57

Re: problem z PPPoE

#3

#3 Post autor: Tomasz1tm » 10 sty 2020, 20:27

Dzięki,
to było to , wszystko działa poprawnie.
Trzeba będzie sobie jednak trochę wiedzy przypomnieć:), bo wywietrzała...tak dawno nie byłem na tym forum ,ostatnio podczas przygotowań do certu ccna.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Problem rozwiązany .

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4043
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: problem z PPPoE

#4

#4 Post autor: lbromirs » 10 sty 2020, 22:35

Możesz ustawić 'ip tcp adjust-mss 1452' i dalej powinno być OK przy PPPoE a zawsze to 152 bajty więcej ;)

I sugeruje takie rzeczy robić na interfejsie Dialer a nie wewnętrznym - jak będziesz miał parę kolejnych interfejsów już bez ograniczeń związanych z nagłówkami, nie ma sensu obniżać MSS dla TCP dla całego ruchu przechodzącego przez wewnętrzny interfejs.

ODPOWIEDZ