Zestawiony tunel brak internetu CISCO

Problemy związane z routingiem

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
sharyss
fresh
fresh
Posty: 2
Rejestracja: 12 maja 2020, 09:44

Zestawiony tunel brak internetu CISCO

#1

#1 Post autor: sharyss » 12 maja 2020, 09:51

Witam,

Na początku dodam, że jestem całkowicie zielony w konfiguracji routera cisco. Mam zestawiony tunel, który bardzo dobrze działa według konfiguracji, którą zamieszczam poniżej (pozwoliłem sobie zastąpić dane wrażliwe gwiazdkami). Na routerze jest dostęp do internetu. Jak mogę udostępnić go po drugiej stronie tunelu? Z góry dziękuję bardzo za pomoc.

!
interface Tunnel0
description Tunel *******
ip address 192.168.***.*** 255.255.***.***
ip mtu 1400
tunnel source FastEthernet4
tunnel destination 212.2.100.177
ip rsvp bandwidth 6000
!
!
interface FastEthernet4
mac-address ***************
ip address dhcp client-id FastEthernet4
no ip redirects
no ip unreachables
no ip proxy-arp
ip nat outside
ip virtual-reassembly
no ip route-cache cef
no ip route-cache
duplex auto
speed auto
crypto map ****-MAP
!

seba766
wannabe
wannabe
Posty: 68
Rejestracja: 19 lut 2016, 12:26

Re: Zestawiony tunel brak internetu CISCO

#2

#2 Post autor: seba766 » 12 maja 2020, 10:38

Jeżeli jesteś zielony to nie wiem czy dasz sobie z tym rade ;)
Ten drugi router skoro ma zestawiony tunel to zakładam, że też ma dostęp do Internetu więc nie do końca wiem o co Ci chodzi.
Jeżeli chcesz przepuścić cały ruch przez ten tunel to musisz skonfigurować poprawnie routing. Wszystko zależy od wyglądu Twojej sieci.

sharyss
fresh
fresh
Posty: 2
Rejestracja: 12 maja 2020, 09:44

Re: Zestawiony tunel brak internetu CISCO

#3

#3 Post autor: sharyss » 12 maja 2020, 10:43

Chodzi o to że ten tunel jest zestawiony z POLKOMTELEM. Mamy tam postawiony APN, na którym niestety nie ma internetu. No właśnie jestem chyba za zielony i sobie nie poradzę, miałem nadzieję, że to jednak będzie jakiś głupi błąd w konfiguracji :)

Awatar użytkownika
konradrz
CCIE
CCIE
Posty: 366
Rejestracja: 23 sty 2008, 14:21
Lokalizacja: Singapore, SG
Kontakt:

Re: Zestawiony tunel brak internetu CISCO

#4

#4 Post autor: konradrz » 17 maja 2020, 11:39

A masz dostęp do tego pudełka "w polkomtelu", czy to czarna skrzynka, której dali Ci tylko adres IP do ustawienia tunelu?
Jeśli to pierwsze (i to np jakiś mały router Cisco), to musisz w tym zdalnym ruterze ustawić "pchaj wszystko przez tunel", coś w stylu

Kod: Zaznacz cały

ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 192.168.***.***
W wujku Guglu znajdziesz przykłady konfiguracji
Jeśli to drugie - będziesz musiał z nimi pogadać (zapłacić?), by "włączyli internet".

ODPOWIEDZ