Proszę o pomoc w konf. 1812 + DSL

Problemy związane z routingiem

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
majster55
fresh
fresh
Posty: 3
Rejestracja: 12 lis 2008, 16:47

Proszę o pomoc w konf. 1812 + DSL

#1

#1 Post autor: majster55 » 12 lis 2008, 17:01

Witam serdecznie,

bardzo proszę o pomoc w konfiguracji routera cisco 1812 pod DSL z TPSA i w ten sposób uratowania mojego dupska przed zwolnieniem z pracy :|


Kod: Zaznacz cały


no service pad
service tcp-keepalives-in
service tcp-keepalives-out
service timestamps debug datetime msec localtime
service timestamps log datetime msec localtime
service password-encryption
!
hostname Router
!
enable password ********
!
username ******** password *******
ip subnet-zero
no ip source-route
no ip domain-lookup
ip tcp path-mtu-discovery
!
ip dhcp excluded-address 192.168.0.1
ip dhcp pool sdm-pool
 network 192.168.0.1 255.255.255.0
 dns-server 194.204.159.1 194.204.152.34
 default-router 192.168.0.1
!
interface Vlan1
 description LAN$FW_INSIDE$
 ip address 192.168.0.1 255.255.255.0
 no ip redirects
 no ip unreachables
 no ip proxy-arp
 ip nat inside
!
interface FastEthernet 0
 ip address 79.190.***.*** 255.255.255.248   / adres ip dostępny dla abonenta 
 ip access-group block_from_inet in
 no ip redirects
 no ip proxy-arp
 ip nat outside
 ip virtual-reassembly
 duplex auto
 speed auto
!
!
ip nat inside source list 1 interface FastEthernet 0 overload
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 FastEthernet 0
!
access-list 1 remark SDM_ACL Category=2
access-list 1 permit ip 192.168.0.0 0.0.0.255
!
line con 0
 exec-timeout 5 0
 login local
line vty 0 4
 exec-timeout 5 0
 login local
!
end

Przyznaję się bez bicia, że jestem zielony ale staram się chłonąć informacje jak najszybciej na ten temat. Nie chciałem zawracać Wam głowy takimi duperelami, ale mam podbramkową sytuację. Z góry dziękuję za pomoc.

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4062
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: Proszę o pomoc w konf. 1812 + DSL

#2

#2 Post autor: lbromirs » 12 lis 2008, 17:06

majster55 pisze:bardzo proszę o pomoc w konfiguracji routera cisco 1812 pod DSL z TPSA i w ten sposób uratowania mojego dupska przed zwolnieniem z pracy :|

Przyznaję się bez bicia, że jestem zielony ale staram się chłonąć informacje jak najszybciej na ten temat. Nie chciałem zawracać Wam głowy takimi duperelami, ale mam podbramkową sytuację. Z góry dziękuję za pomoc.
Ale co konkretnie nie działa?

Tak na pierwszy rzut oka - na interfejsach broadcast nie wskazuje się trasy domyślnej - wskazujesz ją na IP a nie interfejs. Czyli zamiast:

Kod: Zaznacz cały

ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 FastEthernet 0
wpisz:

Kod: Zaznacz cały

no ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 FastEthernet 0
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 79.190.***.***-1
Druga rzecz - na interfejsie zewnętrznym masz przypisaną ACLkę która nie istnieje:

Kod: Zaznacz cały

interface FastEthernet 0
no ip access-group block_from_inet in
...i daj znać co konkretnie testowałeś, jak i co nie działa.

art71
wannabe
wannabe
Posty: 176
Rejestracja: 24 sie 2006, 18:21
Lokalizacja: Ldn

#3

#3 Post autor: art71 » 12 lis 2008, 18:06

to jest cala konfiguracja?

jezeli to jest cisco 1812 to powinno byc wiecej interface'ow:
1 BRi i 9 dodatkowych fastethernet

majster55
fresh
fresh
Posty: 3
Rejestracja: 12 lis 2008, 16:47

#4

#4 Post autor: majster55 » 13 lis 2008, 07:46

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Naniosłem poprawki. Ping między komputerami w sieci działa, ale nie wychodzi na zewnątrz. Zależy mi na udostępnianiu łącza internetowego komputerom w sieci lokalnej.

Kod: Zaznacz cały


Router#sh run
Building configuration...

Current configuration : 1851 bytes
!
version 12.4
no service pad
service tcp-keepalives-in
service tcp-keepalives-out
service timestamps debug datetime msec localtime
service timestamps log datetime msec localtime
service password-encryption
!
hostname Router
!
boot-start-marker
boot-end-marker
!
enable password 7 025251535353563554
!
no aaa new-model
!
!
dot11 syslog
no ip source-route
!
!
ip cef
no ip dhcp use vrf connected
ip dhcp excluded-address 192.168.0.1
!
ip dhcp pool sdm-pool
   network 192.168.0.0 255.255.255.0
   dns-server 194.204.159.1 194.204.152.34
   default-router 192.168.0.1
!
!
no ip domain lookup
!
multilink bundle-name authenticated
!
!
username admin password 7 0147530C035E5F1B39
!
!
archive
 log config
  hidekeys
!
!
ip tcp path-mtu-discovery
!
!
!
interface FastEthernet0
 ip address 79.190.***.*** 255.255.255.248
 no ip redirects
 no ip proxy-arp
 ip nat outside
 ip virtual-reassembly
 duplex auto
 speed auto
!
interface FastEthernet1
 no ip address
 duplex auto
 speed auto
!
interface BRI0
 no ip address
 encapsulation hdlc
 shutdown
!
interface FastEthernet2
!
interface FastEthernet3
!
interface FastEthernet4
!
interface FastEthernet5
!
interface FastEthernet6
!
interface FastEthernet7
!
interface FastEthernet8
!
interface FastEthernet9
!
interface Vlan1
 description LAN$FW_INSIDE$
 ip address 192.168.0.1 255.255.255.0
 no ip redirects
 no ip unreachables
 no ip proxy-arp
 ip nat inside
 ip virtual-reassembly
!
ip forward-protocol nd
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 79.190.***.***
!
!
no ip http server
no ip http secure-server
ip nat inside source list 1 interface FastEthernet0 overload
!
access-list 1 remark SDM_ACL Category=2
access-list 1 permit 192.168.0.0 0.0.0.255
!
!
!
!
!
!
control-plane
!
!
line con 0
 exec-timeout 5 0
 login local
line aux 0
line vty 0 4
 exec-timeout 5 0
 login local
!
end

Ostatnio zmieniony 13 lis 2008, 08:32 przez majster55, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
drozdov
CCIE
CCIE
Posty: 511
Rejestracja: 13 sie 2005, 23:34
Lokalizacja: Zurych

#5

#5 Post autor: drozdov » 13 lis 2008, 08:25

Kod: Zaznacz cały

interface FastEthernet0 
no shutdown
Zdobywanie certów jest jak zbieranie pokemonów: Wszystkie są fajne ale każdy chce mieć Pikachu :)

majster55
fresh
fresh
Posty: 3
Rejestracja: 12 lis 2008, 16:47

#6

#6 Post autor: majster55 » 13 lis 2008, 10:46

W jaki sposób można rozwiązać ten problem?

Kod: Zaznacz cały


Router#ping 192.168.0.4

Type escape sequence to abort.
Sending 5, 100-byte ICMP Echos to 192.168.0.4, timeout is 2 seconds:
!!!!!
Success rate is 100 percent (5/5), round-trip min/avg/max = 1/1/1 ms
Router#ping www.wp.pl

Translating "www.wp.pl"
% Unrecognized host or address, or protocol not running.

Router#


Awatar użytkownika
weis
wannabe
wannabe
Posty: 1450
Rejestracja: 28 cze 2007, 11:15

#7

#7 Post autor: weis » 13 lis 2008, 10:55

Najlepiej tak .
Fire, aim, ready!

Awatar użytkownika
ciku
wannabe
wannabe
Posty: 910
Rejestracja: 09 paź 2005, 21:15
Lokalizacja: Nowy Sącz/Kraków

#8

#8 Post autor: ciku » 13 lis 2008, 11:45

majster55 pisze:W jaki sposób można rozwiązać ten problem?

Kod: Zaznacz cały

......

Router#ping www.wp.pl

Translating "www.wp.pl"
% Unrecognized host or address, or protocol not running.
Dorzuc sobie jeszcze do configa:

ip name-server adres_ip_serwera_dns

HINT:
Domain lookup is enabled by default :wink:

Good Luck

PS.
jak wysylasz gdziekolwiek configa ze swojego routerka to NIE ZAPOMINAJ o "wyrzuceniu" haselka :!: :!: :!:
A teraz proponuje je zmienic :twisted:
################
Nie chce Kasi ani Rity ;o)
lecz chetnie zapoznam
sie z S E C U R I T Y
################

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3526
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

Re: Proszę o pomoc w konf. 1812 + DSL

#9

#9 Post autor: Kyniu » 17 lis 2008, 19:49

majster55 pisze: bardzo proszę o pomoc w konfiguracji routera cisco 1812 pod DSL z TPSA i w ten sposób uratowania mojego dupska przed zwolnieniem z pracy :|

W sumie to nie jest to w naszym szeroko pojętym interesie - bo to forum pełne jest osób które wiedzą jak a szukają pracy - wystarczy zajrzeć do działu KARIERA by się o tym przekonać. Tak wiem, zołza jestem ale tak mnie naszło dlaczego ludzie nie zajmują się tym na czym się znają a pchają do tego na czym się nie znają. Ale cóż, przykład idzie z góry - skoro można rządzić 37-mio milionowym narodem nie mając o tym pojęcia to co się dziwić.

Kyniu

max239
wannabe
wannabe
Posty: 270
Rejestracja: 04 paź 2007, 09:22

#10

#10 Post autor: max239 » 17 lis 2008, 20:04

a jesli ktos na codzien zajmuje sie np. bazami danych ... a ktoś się na niego uwziął i chce na sile wyp... to sie chlop próbuje bronic , dlaczego nie pomagać? szczególnie że sam duzo już zrobił

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3526
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

#11

#11 Post autor: Kyniu » 17 lis 2008, 20:14

max239 pisze:a jesli ktos na codzien zajmuje sie np. bazami danych ... a ktoś się na niego uwziął i chce na sile wyp... to sie chlop próbuje bronic , dlaczego nie pomagać?
Ale odpowiedź tez padła powyżej - bo to nie jego działka. Ja sie na przykład do programowania nie pcham i jakby mi szef kazał to bym powiedział <cenzura>i zanim zdążyłby cokolwiek odpowiedzieć spakowałbym swoje zabawki i poszukał innej piaskownicy.

Kyniu

max239
wannabe
wannabe
Posty: 270
Rejestracja: 04 paź 2007, 09:22

#12

#12 Post autor: max239 » 17 lis 2008, 21:18

tak owszem niektórzy mogą tak zrobić ale są ludzie którzy są dobrzy w tym co robią jednak nie moga/chcą zmieniać miejsca pracy... a poza tym każdy przecież kiedyś zaczyna... może ten gość za dwa lata bedzie mial 4x ccie ;P ale by ci bylo glupio...

Awatar użytkownika
kollek
wannabe
wannabe
Posty: 287
Rejestracja: 08 sty 2008, 12:55
Lokalizacja: Wroclaw

#13

#13 Post autor: kollek » 17 lis 2008, 22:00

Glupio, z czym, ze zmotywaowal go do pracy a rzczej do zdobywania wiedzy. Nie lubie jak ktos zeruje na drugim i ten pierwszy zbiera laury a drugi ma z tego gowno. Jakby sie w pracy nie powiedzialo, ze umiem cisco to by nie bylo konfiga, a gdyby juz byl to sie mowi tego nie umiem ale za 3 dni bede umial i nie ma problemu.

max239
wannabe
wannabe
Posty: 270
Rejestracja: 04 paź 2007, 09:22

#14

#14 Post autor: max239 » 18 lis 2008, 07:40

nie zawsze trzeba umiec NIESTETY duza czesc ludzi uwaza

> Informatyk wszystko elektronicznie ogarnie, Baze danych , Router, Serwer , KOmorke , Magnetowid ;P <

i taka jest rzeczywistość mimo iż u mnie jest w miarę normalnie bardzo często przychodzi dyrekcja żebyśmy np. skopiowali książkę telefoniczną między komórkami albo sparowali komórkę z zestawem głośnomówiącym w aucie... normalka ;P ;D

ODPOWIEDZ