Przenoszenie MPLS przez sieć

Problemy związane ze switchingiem

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
baroo_cciepl
wannabe
wannabe
Posty: 67
Rejestracja: 12 sie 2009, 09:01

Przenoszenie MPLS przez sieć

#1

#1 Post autor: baroo_cciepl » 19 maja 2017, 15:17

Potrzebuję przesłać przez swoją sieć Ethernet transmisję MPLS wystawioną przez jednego z operatorów opisaną jak poniżej. Ponieważ nie mam doświadczenia z MPLS chciałbym zapytać czy da się coś takiego przenieść transparentnie przez moje switche włączając jumbo-frames czy moje urządzenia musiałyby w tym MPLSie uczestniczyć jako aktywne węzły.
łącze 20/20 pod MPLS. Wymogiem koniecznym jest zapewnienie na łączu przez "obcego operatora" przenoszenia MTU przynajmniej 1574 - ten sam wymóg przenoszenia MTU 1574 dotyczy radiolinii co w praktyce przekłada na to, że musi ona mieć porty GigabitEthernet i klienta trzeba z nich podłączać

Awatar użytkownika
grze
wannabe
wannabe
Posty: 419
Rejestracja: 09 cze 2008, 23:15
Lokalizacja: Warsaw

Re: Przenoszenie MPLS przez sieć

#2

#2 Post autor: grze » 22 maja 2017, 09:35

To jest łacze MPLS w sensie używanej technologii przez operatora. W żaden sposób nie uczestniczysz w wymianie labelek mplsowych. Jeśli zapewnisz odpowiednie MTU powinno być po sprawie.
It doesn't matter how many certs you've got... it's really all about the pure knowledge behind them...

baroo_cciepl
wannabe
wannabe
Posty: 67
Rejestracja: 12 sie 2009, 09:01

Re: Przenoszenie MPLS przez sieć

#3

#3 Post autor: baroo_cciepl » 22 maja 2017, 11:25

Ok, dzięki za info. Mam natomiast jeszcze jedno pytanie. Załóżmy, że mam punkt styku, na którym latają VLANy ze standardowym MTU i chciałbym dodać kolejny VLAN, gdzie przejdzie wyższe MTU. Czy jeżeli podniosę MTU na styku to dotychczasowe VLANy przekazują pakiety z MTU jak do tej pory? Co się stanie w sytuacji, kiedy MTU będzie przestawione tylko po jednej stronie styku (czy stare VLANy będą działały normalnie, czy pojawią się jakieś anomalie)?

rysjol
fresh
fresh
Posty: 6
Rejestracja: 12 sty 2017, 10:02

Re: Przenoszenie MPLS przez sieć

#4

#4 Post autor: rysjol » 22 maja 2017, 20:05

Jeżeli ustawisz MTU per VLAN to każdy powinien puszczać tyle bajtów ile ustawisz. Nie wiem, jak się do tego ma MTU globalne oraz na interfejsach fizycznych, ale przypuszcam ze musi być wyższe niż to na VLANach. Oczywiście nie wystarczy ustawienie na styku, musisz to zrobić na całej trasie VLANu dedykowanego (od styku do styku).

ODPOWIEDZ