CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 17 gru 2017, 16:43

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Post #1 : 13 cze 2017, 19:05 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 31 lip 2012, 09:16
Posty: 304
Mam kilka switchy połączonych interfejsami gigabitowymi.
Ktoś mi marudzi, że połączenie pomiędzy switchami działa najprawdopodobniej za wolno.
Chciałbym sprawdzić połączenia pomiędzy tymi switchami, czy prędkość choć zbliża się do 1G.
Podstawowy test TTCP, którym sprawdzam operatora (łącza 2M) zawodzi (no chyba, że rzeczywiście działa to tak wolno):
Kod:
#ttcp
transmit or receive [receive]:
receive packets asynchronously [n]:
perform tcp half close [n]:
receive buflen [32768]:
bufalign [16384]:
bufoffset [0]:
port [5001]:
sinkmode [y]:
rcvwndsize [32768]:
ack frequency [0]:
delayed ACK [y]:
show tcp information at end [n]:

ttcp-r: buflen=32768, align=16384/0, port=5001
rcvwndsize=32768, delayedack=yes  tcp
ttcp-r: accept from 10.52.248.7
ttcp-r: 67108864 bytes in 28244 ms (28.244 real seconds) (~2320 kB/s) +++
ttcp-r: 5687 I/O calls
ttcp-r: 0 sleeps (0 ms total) (0 ms average)
#
Oprób ttcp pomiędzy switchami mam też serwer Linuxa z iperfem podłączony do jednego switcha, ale używając iperfa rezultat jest podobny.
Czy jestem w stanie to jakoś sprawdzić bez jakichś kosmicznych narzędzi?

PS. Switche 2960/3560.


Na górę
Post #2 : 13 cze 2017, 23:25 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 31 lip 2012, 09:16
Posty: 304
Chyba bez kompa po obu stronach testu się nie obejdzie.
CPU w switchu raczej nie wydoli przetwarzania takiego ruchu :-/


Na górę
Post #3 : 14 cze 2017, 09:16 
Offline
member
member

Rejestracja: 14 sty 2011, 16:57
Posty: 48
Lokalizacja: WRO
Proponuje odpalić SNMP i skorzystać z PRTG/Cacti. Na wykresach będziesz miał ładnie pokazane jak są obciążone linki. Jeżeli okaże się, że 1G staje się wąskim gardłem to zastosuj LAG (LACP, itd.).

Jeżeli chcesz to testować kopiując pliki między dwoma komputerami podłączonymi do dwóch różnych przełączników to bez szybkich dysków ssd tudzież RAIDa nie dobijesz do 1000MBit/s.


Na górę
Post #4 : 21 lip 2017, 08:50 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 31 lip 2012, 09:16
Posty: 304
Dzięki!


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl