CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 23 Aug 2017, 06:09

All times are UTC+02:00




Post new topic  Reply to topic  [ 4 posts ] 
Author Message
Post #1 Posted: 13 Jun 2017, 19:05 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 31 Jul 2012, 09:16
Posts: 304
Mam kilka switchy połączonych interfejsami gigabitowymi.
Ktoś mi marudzi, że połączenie pomiędzy switchami działa najprawdopodobniej za wolno.
Chciałbym sprawdzić połączenia pomiędzy tymi switchami, czy prędkość choć zbliża się do 1G.
Podstawowy test TTCP, którym sprawdzam operatora (łącza 2M) zawodzi (no chyba, że rzeczywiście działa to tak wolno):

Code:
#ttcp
transmit or receive [receive]:
receive packets asynchronously [n]:
perform tcp half close [n]:
receive buflen [32768]:
bufalign [16384]:
bufoffset [0]:
port [5001]:
sinkmode [y]:
rcvwndsize [32768]:
ack frequency [0]:
delayed ACK [y]:
show tcp information at end [n]:

ttcp-r: buflen=32768, align=16384/0, port=5001
rcvwndsize=32768, delayedack=yes  tcp
ttcp-r: accept from 10.52.248.7
ttcp-r: 67108864 bytes in 28244 ms (28.244 real seconds) (~2320 kB/s) +++
ttcp-r: 5687 I/O calls
ttcp-r: 0 sleeps (0 ms total) (0 ms average)
#


Oprób ttcp pomiędzy switchami mam też serwer Linuxa z iperfem podłączony do jednego switcha, ale używając iperfa rezultat jest podobny.
Czy jestem w stanie to jakoś sprawdzić bez jakichś kosmicznych narzędzi?

PS. Switche 2960/3560.


Top
   
Post #2 Posted: 13 Jun 2017, 23:25 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 31 Jul 2012, 09:16
Posts: 304
Chyba bez kompa po obu stronach testu się nie obejdzie.
CPU w switchu raczej nie wydoli przetwarzania takiego ruchu :-/


Top
   
Post #3 Posted: 14 Jun 2017, 09:16 
Offline
member
member

Joined: 14 Jan 2011, 16:57
Posts: 48
Location: WRO
Proponuje odpalić SNMP i skorzystać z PRTG/Cacti. Na wykresach będziesz miał ładnie pokazane jak są obciążone linki. Jeżeli okaże się, że 1G staje się wąskim gardłem to zastosuj LAG (LACP, itd.).

Jeżeli chcesz to testować kopiując pliki między dwoma komputerami podłączonymi do dwóch różnych przełączników to bez szybkich dysków ssd tudzież RAIDa nie dobijesz do 1000MBit/s.


Top
   
Post #4 Posted: 21 Jul 2017, 08:50 
Offline
wannabe
wannabe

Joined: 31 Jul 2012, 09:16
Posts: 304
Dzięki!


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 4 posts ] 

All times are UTC+02:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited