ttcp pomiędzy switchami z gigabitowym połączeniem Temat rozwiązany

Problemy związane ze switchingiem

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
rysic
wannabe
wannabe
Posty: 297
Rejestracja: 31 lip 2012, 09:16
Kontakt:

ttcp pomiędzy switchami z gigabitowym połączeniem

#1

#1 Post autor: rysic » 13 cze 2017, 19:05

Mam kilka switchy połączonych interfejsami gigabitowymi.
Ktoś mi marudzi, że połączenie pomiędzy switchami działa najprawdopodobniej za wolno.
Chciałbym sprawdzić połączenia pomiędzy tymi switchami, czy prędkość choć zbliża się do 1G.
Podstawowy test TTCP, którym sprawdzam operatora (łącza 2M) zawodzi (no chyba, że rzeczywiście działa to tak wolno):

Kod: Zaznacz cały

#ttcp
transmit or receive [receive]:
receive packets asynchronously [n]:
perform tcp half close [n]:
receive buflen [32768]:
bufalign [16384]:
bufoffset [0]:
port [5001]:
sinkmode [y]:
rcvwndsize [32768]:
ack frequency [0]:
delayed ACK [y]:
show tcp information at end [n]:

ttcp-r: buflen=32768, align=16384/0, port=5001
rcvwndsize=32768, delayedack=yes  tcp
ttcp-r: accept from 10.52.248.7
ttcp-r: 67108864 bytes in 28244 ms (28.244 real seconds) (~2320 kB/s) +++
ttcp-r: 5687 I/O calls
ttcp-r: 0 sleeps (0 ms total) (0 ms average)
#
Oprób ttcp pomiędzy switchami mam też serwer Linuxa z iperfem podłączony do jednego switcha, ale używając iperfa rezultat jest podobny.
Czy jestem w stanie to jakoś sprawdzić bez jakichś kosmicznych narzędzi?

PS. Switche 2960/3560.

rysic
wannabe
wannabe
Posty: 297
Rejestracja: 31 lip 2012, 09:16
Kontakt:

Re: ttcp pomiędzy switchami z gigabitowym połączeniem

#2

#2 Post autor: rysic » 13 cze 2017, 23:25

Chyba bez kompa po obu stronach testu się nie obejdzie.
CPU w switchu raczej nie wydoli przetwarzania takiego ruchu :-/

Maciek_JG
member
member
Posty: 48
Rejestracja: 14 sty 2011, 16:57
Lokalizacja: WRO

Re: ttcp pomiędzy switchami z gigabitowym połączeniem  Temat rozwiązany

#3

#3 Post autor: Maciek_JG » 14 cze 2017, 09:16

Proponuje odpalić SNMP i skorzystać z PRTG/Cacti. Na wykresach będziesz miał ładnie pokazane jak są obciążone linki. Jeżeli okaże się, że 1G staje się wąskim gardłem to zastosuj LAG (LACP, itd.).

Jeżeli chcesz to testować kopiując pliki między dwoma komputerami podłączonymi do dwóch różnych przełączników to bez szybkich dysków ssd tudzież RAIDa nie dobijesz do 1000MBit/s.

rysic
wannabe
wannabe
Posty: 297
Rejestracja: 31 lip 2012, 09:16
Kontakt:

Re: ttcp pomiędzy switchami z gigabitowym połączeniem

#4

#4 Post autor: rysic » 21 lip 2017, 08:50

Dzięki!

ODPOWIEDZ