CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 18 gru 2017, 00:26

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post #1 : 03 paź 2017, 01:02 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 03 sty 2017, 19:18
Posty: 3
Witam,
mam 2 porty przełączniku (oba ten sam VLAN):
1 - internet
2 - VoIP

Jak najlepiej skonfigurować przełącznik, aby jednym VLAN'ie był VoIP i zwykła transmisja. Lecz żeby nie rzucało to na kolana na jakości rozmów VoIP'owych korzystających z tego jednego łącza (oddanego na jednym konkretnym VLAN'ie) przy ewentualnym maxymalnym wykorzystaniu łącza przez wszystko pozostałe niż VoIP?


Na górę
Post #2 : 03 paź 2017, 10:15 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Posty: 3388
Zacznij od jasnego wyrażania myśli bo czyta się to jak rebus. A dwa - ten VoIP to jest w LAN czy masz jakiegoś operatora i wrzucasz ten ruch w WAN? Czy może ten VoIP masz od swojego ISP?

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.


Na górę
Post #3 : 03 paź 2017, 10:55 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 03 sty 2017, 19:18
Posty: 3
Źle się wyraziłem, ten jeden VLAN (przypuśćmy 666) jest przypięty na dwa porty accessowe. Jeden port ma być pod usługi internetu (więc tu mam wszystko już jasne), pod drugi port będzie podłączona bramka VoIP. Stąd też chciałbym się dowiedzieć jakie są optymalne ustawienia dla takiego portu, który miałby priorytetyzować ruch dla VoIP'a. Działowi VoIP oddaję tylko jeden adres public, nie mają wiedzy co to za VLAN itp - nie mają potrzeby takich informacji w razie czego.


Na górę
Post #4 : 03 paź 2017, 10:57 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Posty: 3388
Ja o malinach, Ty o wiśniach, więc się nie dogadamy.

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.


Na górę
Post #5 : 04 paź 2017, 16:00 
Offline
rookie
rookie

Rejestracja: 15 maja 2017, 05:29
Posty: 12
Lokalizacja: Bydgoszcz
Cytuj:
Źle się wyraziłem, ten jeden VLAN (przypuśćmy 666) jest przypięty na dwa porty accessowe. Jeden port ma być pod usługi internetu (więc tu mam wszystko już jasne), pod drugi port będzie podłączona bramka VoIP.
Możesz sobie przypiąć vlan VoIP do portu ( masz wtedy 2 vlany na 1 access porcie) wpinasz iptouch czy tam inny telefon IP i działa.
Switch sam z siebie będzie najpierw przesyłał pakiety z vlanu VoIP i potem całą resztę.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

_________________
innasiec.pl


Na górę
Post #6 : 05 paź 2017, 09:06 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23
Posty: 113
Cześć,

Wydaje mi się, że koledze chodzi o coś takiego, że do jednego switcha dochodzą z jakiejś bramy dwie usługi po jednym vlanie - jakaś transmisja danych czy internet oraz usługi głosowe - jakiś pewnie siptrunk. Na switchu dostępowym transmisja danych jest zaterminowana na jednym porcie, do którego jest podłączony jakiś router z jednym adresem IP z tego vlanu, a siptrunk na drugim porcie w postaci jakiejś bramki voice czy coś pod drugim adresem IP. No i pewnie chodzi o to jak zapewnić rezerwę pasma dla voip, żeby transmisja danych go nie zabiła jak ktoś poszaleje po suficie na redtube.

Obstawiam, że jest to zadanie dla QoS, jakieś markowanie ramek na wejściu do portów, kolejkowanie na wyjściu do trunka, ustawianie CoS. Wiem jak to brzmi, więc Kyniu nie bij, bo generalnie ja ogólnie wiem że gdzieś dzwonią, ale dokładnie tu doświadczenia nie mam, więc może ktoś mądrzejszy sprecyzuje model podejścia do tego tematu, a jeśli nie, to kolega będzie musiał po prostu zagłębić się w dokumentację.

Pozdrawiam!

JD


Na górę
Post #7 : 05 paź 2017, 11:17 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Posty: 3388
Cytuj:
więc Kyniu nie bij
A czemu mam bić? Po prostu pytający nie umie sprecyzować o co mu chodzi, więc ja gdybał nie będę. Tym bardziej, że pewnie chce osiągnąć QoS w Internecie ;)

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.


Na górę
Post #8 : 05 paź 2017, 19:42 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23
Posty: 113
He he, chodziło mi o to, co ja napisałem: "...jakieś markowanie ramek na wejściu do portów, kolejkowanie na wyjściu do trunka, ustawianie CoS...". Jak to przeczytałem to zabrzmiało tak niepoważnie, jak te wszystkie teksty, za które ścigasz na forum ;-)

Pozdrawiam!

JD


Na górę
Post #9 : 07 paź 2017, 02:19 
Offline
member
member

Rejestracja: 01 gru 2016, 17:45
Posty: 23
https://books.google.pl/books?id=WOPoD6 ... 4Q6AEISzAE

albo po prostu użyj auto qos, będzie łatwiej i nie spocisz się próbując zrozumieć jak to działa.

Podejrzewam jednak tak jak Kyniu, że próbujesz zrobić qos u siebie, a masz zwykłe łącze internetowe :D Provider daje Ci jakieś gwarancje na ten Twój voip traffic? Jeśli nie to odpuść sobie ten qos.
W ogóle mam poczucie że qos to najmniej rozumiany temat nawet w wielkich firmach, więc szacun że tutaj choć jest uświadomiona potrzeba...


Na górę
Post #10 : 07 paź 2017, 11:14 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 03 sty 2017, 19:18
Posty: 3
JD zrozumiał idealnie mój temat, ciekawe skąd... :) rozumiem, że QoS musi być wdrożone na całej ścieżce, przez którą przebiega ten vlan do świata? Bo poza obszarem nad jakim mam dozór, to nie mam władzy :)


Na górę
Post #11 : 07 paź 2017, 18:23 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Posty: 3388
Cytuj:
JD zrozumiał idealnie mój temat, ciekawe skąd... :)
Ciekawe, że przeoczyłeś jego drugi post w którym wypowiada się o swojej pierwszej "myśli".
Cytuj:
Bo poza obszarem nad jakim mam dozór, to nie mam władzy :)
To jeszcze odpowiedz sobie na pytanie, czy te Twoje zabiegi mają sens i czy wąskim gardłem jest LAN czy WAN i gdzie masz problem. Albo inaczej - czy jest sens robić cokolwiek z tym ruchem na przełączniku.

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl