CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 24 lut 2018, 09:10

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post #1 : 17 paź 2009, 21:10 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 lip 2008, 17:50
Posty: 1345
Lokalizacja: Warsaw Poland
Witajcie ,

Jest taki schemat
Kod:
SW2 ----------SW1--------IP_PHONE---------PC 
i na SW1 na porcie łączącym z IP_PHONE'em jest wydana komenda
Kod:
mls qos trust cos device-phone 
czyli w ten sposób SW1 będzie uwał ruchowi markowanemu z PHONA natomiast nie będzie ufał ruchowi z PC, chyba że ustawię inaczej, ale rozważamy tylko ten przypadek . Teraz inna sytuacja ustawiam
Kod:
mls qos trust cos
wówczas switch ufa ruchowi z PHONA i PC sprawdzając pole CoS i dokonując odpowiedniej polityki QoS. Dobrze to rozumiem ? bo czytam tu i tam i jakoś tego nie czuję a z QoS dopiero będę miał do czynienia.

pozdrawiam

_________________
CCIE RS#55541
"W ogóle, bracie, jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście, ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić..."
http://www.linkedin.com/in/mariuszbugaj


Na górę
 Tytuł:
Post #2 : 18 paź 2009, 00:32 
Offline
rookie
rookie

Rejestracja: 27 paź 2007, 17:57
Posty: 14
Lokalizacja: Warsaw
Cytuj:
Witajcie ,

Jest taki schemat
Kod:
SW2 ----------SW1--------IP_PHONE---------PC
Komendę
Kod:
mls qos trust cos

wydajesz na na portach switchy, które łączą się z innymi urządzeniami żeby nie trzeba było markować / ustalać nowych IPP/DSCP. W przypadku kiedy do portu jest podłączony zarządzany przez Ciebie swich to nie ma problemu.

Problem pojawia się w momencie wydania tej komendy na porcie końcowym gdzie mogą być zarówno podłączone telefony IP jak i sprytni użytkownicy systemów Linux, którzy będą kombinować przy ramkach i ustawiać sobie CoS na 7 :)

Wtedy wydajesz komendę
Kod:
mls qos trust cos device-phone 

dzięki której Twój switch używająć CDP będzie sprawdzał czy na drugim końcu kabla jest telefon czy nie. Jeżeli CDP zmaca telefon to wtedy będzie ufało CoS w nadchodzących ramkach.

_________________
adashio


Na górę
 Tytuł:
Post #3 : 18 paź 2009, 11:43 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 lip 2008, 17:50
Posty: 1345
Lokalizacja: Warsaw Poland
Witaj, rozumiem o co chodzi ale nie ma odpowiedzi na moje pytanie :) , co jeśli tam na porcie końcowym mls qos cos trust a będzie tam phone i pc ? wówczas switch zaufa pakietom markowanym przez phona i pc ?

pzddr

_________________
CCIE RS#55541
"W ogóle, bracie, jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście, ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić..."
http://www.linkedin.com/in/mariuszbugaj


Na górę
 Tytuł:
Post #4 : 18 paź 2009, 12:09 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2008, 11:58
Posty: 411
Lokalizacja: Ostrava CZ
Cytuj:
Witaj, rozumiem o co chodzi ale nie ma odpowiedzi na moje pytanie :) , co jeśli tam na porcie końcowym mls qos cos trust a będzie tam phone i pc ? wówczas switch zaufa pakietom markowanym przez phona i pc ?

pzddr
bugi, znalazlem cos takiego, byc moze to odpowiedz na tw pytanie, jesli nie proponuje przelabowac, sam jestem ciekaw.
Kod:
By using the mls gos trust device cisco-phone and the mls qos trust cos interface configuration commands, the switch port to which the telephone is connected can be configured to trust the CoS labels of ALL traffic received on that port.
Jesli sie nie myle to przy komendzie mls qos trust device cisco-phone telefon bedzie resetowal wartosc CoS pochodzaca z PC na CoS=0 a przy tej drugiej trust boundary bedzie przesunieta az na PC i telefon nie bedzie zmienial ruchu przechodzacego.

_________________
All men by nature desire knowledge
http://www.linkedin.com/in/marcinduma


Na górę
 Tytuł:
Post #5 : 18 paź 2009, 12:20 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 lip 2008, 17:50
Posty: 1345
Lokalizacja: Warsaw Poland
dzogurt, adashio dzięki za wyjaśnienie

_________________
CCIE RS#55541
"W ogóle, bracie, jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście, ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić..."
http://www.linkedin.com/in/mariuszbugaj


Na górę
 Tytuł:
Post #6 : 18 paź 2009, 12:59 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 cze 2006, 16:27
Posty: 967
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj:
Jesli sie nie myle to przy komendzie mls qos trust device cisco-phone telefon bedzie resetowal wartosc CoS pochodzaca z PC na CoS=0 a przy tej drugiej trust boundary bedzie przesunieta az na PC i telefon nie bedzie zmienial ruchu przechodzacego.
Mylisz sie.
Kod:
mls qos trus cos
Ufa wszystkim wartoscia CoS jakie otrzymuje na tym interfejsie.
Kod:
mls qos trust device cisco-phone
Ufa wartoscia CoS jeli jest telefon podlaczony, czyli obie komendy musza byc wydane.
Kod:
swihcport priority extend cos 0
Uzyte z poprzednia komenda resetuje do CoS 0 pakiety z PC podlaczonego do telefonu.
Kod:
switchport priority extend trust
Ufa wszystkim wartoscia CoS z telefonu i PC (uzyte z komenda mls qos trust device cisco-phone)

_________________
Somewhere back in time.


Na górę
 Tytuł:
Post #7 : 18 paź 2009, 13:06 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 lip 2008, 17:50
Posty: 1345
Lokalizacja: Warsaw Poland
hmm czyli tak

jeśli mam
Kod:
mls qos trust device cisco-phone
to ufa wartościom CoS jeśli jest tel. podłączony natomiast PC domyślnie jest ustawiany jako CoS = 0 ?? czy dodatkowo wymagana jest do tego komenda
Kod:
swihcport priority extend cos 0
?

_________________
CCIE RS#55541
"W ogóle, bracie, jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście, ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić..."
http://www.linkedin.com/in/mariuszbugaj


Na górę
 Tytuł:
Post #8 : 18 paź 2009, 13:13 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 cze 2006, 16:27
Posty: 967
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj:
czy dodatkowo wymagana jest do tego komenda
Kod:
swihcport priority extend cos 0
?
Jest wymagana zeby zresetowac do CoS 0 to co idzie z PC.

_________________
Somewhere back in time.


Na górę
 Tytuł:
Post #9 : 18 paź 2009, 13:49 
Offline
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin

Rejestracja: 15 lip 2004, 20:35
Posty: 6218
Lokalizacja: Warsaw, PL
...a w Configuration Guide jest to dokladnie wytlumaczone, tylko trzeba tam zajrzec :P
Caly dzial QoS z 3750 TUTAJ

_________________
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A. Einstein


Na górę
 Tytuł:
Post #10 : 18 paź 2009, 13:50 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 lip 2008, 17:50
Posty: 1345
Lokalizacja: Warsaw Poland
Cytuj:
Cytuj:
czy dodatkowo wymagana jest do tego komenda
Kod:
swihcport priority extend cos 0
?
Jest wymagana zeby zresetowac do CoS 0 to co idzie z PC.

czyli w obu przypadkach trust boundary jest przenoszone na PC ? bo wg mnie to w przypadku 1.
Kod:
mls qos trust cos
trust boundary jest na PC natomiast w 2.
Kod:
mls qos trust device-phone
wówczas jest na telefonie.

btw przeczytałem materiałach do bcmsn że defaultowo switch zmusza ip phona do nadpisywania CoS z PC na 0 .

_________________
CCIE RS#55541
"W ogóle, bracie, jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście, ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić..."
http://www.linkedin.com/in/mariuszbugaj


Na górę
 Tytuł:
Post #11 : 18 paź 2009, 14:12 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 cze 2006, 16:27
Posty: 967
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj:
btw przeczytałem materiałach do bcmsn że defaultowo switch zmusza ip phona do nadpisywania CoS z PC na 0 .
Wyglada na to ze ta komenda jest w defaulcie wlasnie sie doczytalem:
Kod:
Use the no switchport priority extend interface configuration command or the switchport priority extend cos 0 interface configuration command to return the port to its default setting. 
QoS na 2950

_________________
Somewhere back in time.


Na górę
Post #12 : 09 lut 2018, 22:33 
Offline
member
member

Rejestracja: 01 lut 2011, 10:14
Posty: 21
Odgrzebię trochę temat.
Na switchu access jest taka konfiguracja na porcie:

switch mode access
switchport access vlan 300
switch voice vlan 400
auto qos voip cisco-phone

Zastanawiam się gdzie będzie granica trust boundary w przypadku gdy jest to model tradycyjny (czyli core-distribure-access-phone-PC)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl