Wymiana uszkodzonego switcha w stacku Temat rozwiązany

Problemy związane ze switchingiem

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
wowie
wannabe
wannabe
Posty: 117
Rejestracja: 24 sty 2012, 11:36
Lokalizacja: Warszawa

Wymiana uszkodzonego switcha w stacku

#1

#1 Post autor: wowie » 08 maja 2018, 16:31

Hej, w stacku złożonym z 2x Catalyst2960S wyleciał master. Uszkodzonego usunałem ze stacka i member ustawił się jako master.. W miejsce tego uszkodzonego planuje wstawić drugi i moje pytanie czy muszę na tym aktywnym masterze zmieniać mu ręcznie priorytet na wyższy (obecnie ma 1 a chciałbym żeby pozostał master, wyczytałem że podczas selekcji wybierany na mastera jest switch, który obecnie jest masterem..) i druga sprawa czy muszę wgrywać na nowego switcha konfigurację czy to już master ją sam prześle..? (IOS mam wgrany w tej samej wersji co master rzecz jasna)

Awatar użytkownika
judge dredd
wannabe
wannabe
Posty: 146
Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23

Re: Wymiana uszkodzonego switcha w stacku  Temat rozwiązany

#2

#2 Post autor: judge dredd » 09 maja 2018, 10:50

Cześć,

Nowego switcha do stacka dołączasz czystego, bez żadnej konfiguracji, wtedy bez problemu wchodzi on w miejsce poprzedniego. Jeśli chodzi o priorytety, to dobrze jest podnieść na tym, który chcesz, aby był masterem. Jeśli do mastera z konfiguracją i z priority 1 dołączysz drugiego switcha bez konfiguracji też z priority 1 to jest to traktowane jako dołożenie nowego switcha do tego stacka z konfiguracją, ale przy najbliższym restarcie może się to zmienić, bo o elekcji będą decydować inne parametry. Podniesienie priorytetu obecnego mastera możesz zrobić bezkarnie w każdej chwili.

Pozdrawiam!

JD

wowie
wannabe
wannabe
Posty: 117
Rejestracja: 24 sty 2012, 11:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana uszkodzonego switcha w stacku

#3

#3 Post autor: wowie » 09 maja 2018, 11:34

Dzięki za podpowiedź, o to mi chodziło. I nie ma znaczenia, że ten obecny master switch przed awarią nie był masterem tylko memberem?

Awatar użytkownika
judge dredd
wannabe
wannabe
Posty: 146
Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23

Re: Wymiana uszkodzonego switcha w stacku

#4

#4 Post autor: judge dredd » 09 maja 2018, 14:30

Nie ma znaczenia. Jak masz takie same switche, to w zasadzie nie ma różnicy, który będzie masterem. Na początku, gdy zestawiasz stack ma to dla Ciebie znaczenie jeśli chcesz się zorientować które porty na których switchach będą miały jakie numery - gdy stack powstaje "z niczego" to na masterze ustanawiają się porty 1/0/X, a na kolejnych innych switchach 2/0/X, 3/0/X i tak dalej. Ja na przykład lubię jak switch z portami 1/0/X wisi na górze, a kolejne 2/0/X, 3/0/X i tak dalej kolejno niżej. Natomiast przy numerowaniu dalszych switchy nie wiem jaki jest algorytm - ja zawsze chcąc utworzyć stacka w żądanej kolejności definiowałem najpierw mastera z priority 14, potem do niego dołączałem kolejnego switcha, który dostawał porty 2/0/X i potem po kolei następne switche. Być może jakbyś w większym stacku wystopniował priorytety, to porty ułożyłyby się w takiej kolejności, ale nie wiem czy to zadziała. W twoim przypadku stack już był zestawiony i ma to swoje odzwierciedlenie w konfiguracji portów, więc każdy pusty switch jakiego dołożysz zgodny sprzętowo z wyjętym switchem zajmie jego miejsce w istniejącej konfiguracji, a ten, który obecnie jest masterem nim pozostanie i może tak być, nawet jeśli na tym switchu są porty 2/0/X - masterowi to nie przeszkadza i oczywiście nie musisz się obawiać, że przy kolejnym restarcie np. Ci się porty przenumerują i przejdą z jednego switcha na drugi. Takie rzeczy się nie dzieją.

Pozdrawiam!

JD

wowie
wannabe
wannabe
Posty: 117
Rejestracja: 24 sty 2012, 11:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana uszkodzonego switcha w stacku

#5

#5 Post autor: wowie » 10 maja 2018, 13:31

Jeszcze 1 pytanie, w przypadku FlexStacka i 2 switchy kabel łączymy z portu 1:1>2:1 i 1:2>2:2 (port 1 do 1 i port 2 do 2)???

Awatar użytkownika
psles
wannabe
wannabe
Posty: 110
Rejestracja: 04 sie 2011, 06:09
Lokalizacja: STL, USA

Re: Wymiana uszkodzonego switcha w stacku

#6

#6 Post autor: psles » 11 maja 2018, 06:09

wowie pisze:Jeszcze 1 pytanie, w przypadku FlexStacka i 2 switchy kabel łączymy z portu 1:1>2:1 i 1:2>2:2 (port 1 do 1 i port 2 do 2)???
Jeśli dobrze pamietam, zawsze na krzyż. 1:1 - 2:2, 2:1 - 3:2, 3:1 - 4:2, a potem na górę 4:1 - 1:2. Jak masz tylko 2 switche, to 1:1 - 2:2, 2:1 - 1:2.
.ılı..ılı. CCNP

wowie
wannabe
wannabe
Posty: 117
Rejestracja: 24 sty 2012, 11:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana uszkodzonego switcha w stacku

#7

#7 Post autor: wowie » 11 maja 2018, 12:07

Mowa tutaj tylko o 2 przełacznikach. A pytałem bo np. w 3750 przy portach StackWise zawsze łączyłem krzyżowo a w tym przypadku przy FlexStack w 2960S na stronach Cisco każą łączyć 1:1 i tak zresztą połączyłem i switch mówi, że jest Ok. Dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
judge dredd
wannabe
wannabe
Posty: 146
Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23

Re: Wymiana uszkodzonego switcha w stacku

#8

#8 Post autor: judge dredd » 15 maja 2018, 16:18

Cześć. Nawet w StackWise jak podłączysz 1 do 1 i 2 do 2 to Ci powie, że jest ok, bo on tylko sprawdza czy komunikacja jest ok. W datasheet'cie StackWise jest faktycznie zalecenie, żeby podłączać na krzyż, więc tak się robi, natomiast znam takie realizacje, że ktoś tego nie czytał i też działa. Ja FlexStacka też podłączałem na krzyż, bo uznałem, że pewnie jest tak samo jak w StackWise i już manuala do tego nie czytałem, ale jeśli mówisz, że napisali 1 do 1 i 2 do 2 to tak podłącz jak każą, a ja przy najbliższej okazji zestawiania FlexStacka zajrzę dokładniej do manuala.

Pozdro!

JD

ODPOWIEDZ