QinQinQ C4948 Temat rozwiązany

Problemy związane ze switchingiem

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
spider59
member
member
Posty: 19
Rejestracja: 08 mar 2015, 10:43

QinQinQ C4948  Temat rozwiązany

#1

#1 Post autor: spider59 » 15 paź 2018, 13:22

Witam

Proboje zestawić tunel qinq w tunelu qinq realizowanym przy pomocy Cisco 4948E. Niestety mam problem odnośnie takiej transmisji.
Co jakiś czas wyrzuca mi komunikacje za urządzeniami w powdwojnym tunelu qinq, czasem działa 10minut, czasem po minucie komunikacja wylatuje, wraca też nie systematycznie raz to są 3 pingi raz 200.

VLAN 2014 - Vlan na którym relizaowane jest drugie qinq.
VLAN 2015 - Vlan na którym relizaowane jest drugie qinq.
VLAN 2016 - Vlan na którym relizaowane jest drugie qinq.
VLAN 600 - Vlan na którym mam mgmt do urządzeń za 2 tunelem qinq.
VLNN 2000 - VLAN na którym realizowane jest 1 QinQ

Configi wyglądają tak ASR:

interface TenGigE0/0/0/0.2014600 l2transport
description aaa
encapsulation dot1q 2014 second-dot1q 600
rewrite ingress tag pop 1 symmetric

interface TenGigE0/0/0/0.2015600 l2transport
description aaa
encapsulation dot1q 2015 second-dot1q 600
rewrite ingress tag pop 1 symmetric

interface TenGigE0/0/0/0.2016600 l2transport
description aaa
encapsulation dot1q 2016 second-dot1q 600
rewrite ingress tag pop 1 symmetric

l2vpn
description MGMT
bridge group MGMT
bridge-domain 600
description MGMT-MGM
interface TenGigE0/0/0/0.2014600
!
interface TenGigE0/0/0/0.2015600
!
interface TenGigE0/0/0/0.2016600
!
interface GigabitEthernet0/0/0/1.600 - jakis router z podniesionya adresacja na vlanie 600.

Poźniej Vlan 2014, zamykam w QinQ na na C4948 konifig wyglada tak:

interface GigabitEthernet1/6
description aaaa-QinQ-aaaa
switchport access vlan 2000
switchport mode dot1q-tunnel
mtu 9198
no cdp enable

Wystarczy że na C4948, zamiast tunelu qinq prześle zwyczajne zwyczajne trunk, problem przerw w komunikacji nie wystepuje.
STP wyłączone na całej długości na wszystkich vlanch, mtu zwiększone na całej długości.
Wyglada mi to na problem albo z mackami albo z mtu.
Z góry dziękuje za pomoc.

spider59
member
member
Posty: 19
Rejestracja: 08 mar 2015, 10:43

Re: QinQinQ C4948

#2

#2 Post autor: spider59 » 15 paź 2018, 14:43

Niestety nie moge zamieścić załącznika więc topologie umieściłem tutaj: http://uploadfile.pl/pokaz/1529154---4xnd.html

Pomaga, wyczyszczenie tablicy macków na C4948, noo ale to żadne rozwiązanie.

spider59
member
member
Posty: 19
Rejestracja: 08 mar 2015, 10:43

Re: QinQinQ C4948

#3

#3 Post autor: spider59 » 15 paź 2018, 15:20

Dla potomnych:
Wystarczyło wyłączyć nauke maców na c4948.
no mac address-table learning vlan 2000

ODPOWIEDZ