Bufory w starych modułach do 4500

Problemy związane ze switchingiem

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
mhuba
wannabe
wannabe
Posty: 835
Rejestracja: 07 lis 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań, Szczecin

Bufory w starych modułach do 4500

#1

#1 Post autor: mhuba » 24 lip 2019, 11:03

Hej

Ma ktoś jakieś dane katalogowe ile i jakie bufory maja te moduły:

WS-X4248-RJ45V vs WS-X4548-GB-RJ45

Pzdr
mHuba

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3994
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: Bufory w starych modułach do 4500

#2

#2 Post autor: lbromirs » 24 lip 2019, 18:43

Nie mają w ogóle buforów. W Catalyście 4500/4500E całość operacji QoS wykonywana jest na Supervisorze. Od architektury/generacji karty zależy tylko ile przepustowości ma w relacji od siebie do Supervisora.

mhuba
wannabe
wannabe
Posty: 835
Rejestracja: 07 lis 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań, Szczecin

Re: Bufory w starych modułach do 4500

#3

#3 Post autor: mhuba » 29 lip 2019, 09:18

Ok dzięki.
Zastanawiam się co się dzieje, na porcie modulu WS-X4248-RJ45V gdzie mam podłączonego AP, na którym nie ma za dużo ruchu bo może max 10% portu FE mam od czasu do czasu ogromny przyrost Total output drops od 0 do 100 mln.
Kasowałem np liczniki 3 dni temu gdzie miałem po 100 mln dropów, teraz właśnie patrze

Kod: Zaznacz cały

SW1#sh int Fas 4/36 | in Total output drops
  Input queue: 0/2000/0/0 (size/max/drops/flushes); Total output drops: 735522377
SW1#sh int Fas 5/41 | in Total output drops
  Input queue: 0/2000/0/0 (size/max/drops/flushes); Total output drops: 735523723
SW1#
Do tych właśnie portów mam podłączone AP, i takei waertoci dropów, dziwne że są bardzo podobne.
Masz pomysł dlaczego tak może się dziać?

Pzdr
mHuba

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3994
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: Bufory w starych modułach do 4500

#4

#4 Post autor: lbromirs » 29 lip 2019, 10:05

Jeśli ilość dropów przewyższa ilość ruchu, to zapewne bug - kiedyś takie sytuacje już były w zwykłym IOSie, być może coś podobnego trafia się w IOS-XE.

Masz zapiętą na tych interfejsach jakąś politykę QoS? Możesz pokazać statystyki z tej polityki?

mhuba
wannabe
wannabe
Posty: 835
Rejestracja: 07 lis 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań, Szczecin

Re: Bufory w starych modułach do 4500

#5

#5 Post autor: mhuba » 29 lip 2019, 14:03

To jest super stary sup IV w boxie 4506, ale z tego co pamietam IOS jest jakis w miare rekomendoway i byl chyba 1-2 lata temu załadowany.
Nie, nie mam tam żadnych QoS, tak jak wspominałem, wpiety są tam APki które obsługuja po 2-3 osoby max.
Jest wiecej taki portów z podobna ilością, tz 735 mln przez ostatnie 4 dni.
Ale jest to pewnie bug tak jak mówisz, bo sprawdzałem regularnie i dropów nie było aż tu nagle 735 mln, nierealne.

Pzdr
mHuba

ODPOWIEDZ