Catalyst 2960-X i zmiana hasla Temat rozwiązany

Problemy związane ze switchingiem

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
ZielonySBS
wannabe
wannabe
Posty: 143
Rejestracja: 10 maja 2007, 23:09

Catalyst 2960-X i zmiana hasla

#1

#1 Post autor: ZielonySBS » 05 lut 2020, 11:21

Normalnie nie ma co pytac o hasla ale w cisco jest to lekko zakombinowane wiec chcialbym sie upewnic.

Widze ze sa tu dwa poziomy hasel. Jak je zmienic? Jak nadac username a jak haslo?

1 haslo chce miec np cisco:cisco
2. haslo (enable) np: Admin:1234567890

Awatar użytkownika
peper
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Posty: 4903
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Lokalizacja: Warsaw, PL
Kontakt:

Re: Catalyst 2960-X i zmiana hasla

#2

#2 Post autor: peper » 05 lut 2020, 15:47

Użyj AAA
Szkoła DevNet: https://szkoladevnet.pl


Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: https://www.twitter.com/PiotrW_CCIE

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"

ZielonySBS
wannabe
wannabe
Posty: 143
Rejestracja: 10 maja 2007, 23:09

Re: Catalyst 2960-X i zmiana hasla

#3

#3 Post autor: ZielonySBS » 06 lut 2020, 12:41

im dalej o tym czytam tym mniej wiem i robi sie to skomplikowanie.
Prosze wytlumaczcie mi w jednym zdaniu zamiast wstawidec linka do dokumentacji cisco, ktorej i tak ciezko sie polapac jak sie reprezentuje moj poziom.
Po tym jak ktos definitywnie napisze jak ma byc dobrze jest to odnalezc w dokumentacji aby to uporzadkowac.

1. Rozumiem ze jest haslo pierwsze podstawowe typu cisco:cisco
2. Jak zmienic takie haslo oraz jak zmienic login?
3. Jak zmienic enable haslo?
4. Co to sa te poziomy dostepu od 1 do 15?
5. Jaki poziom ma haslo pierwsze cisco:cisco a jaki poziom ma enable haslo?
6. Jak dodac nowego uzytkownika?
7. Gdzie nowy user bedzie dodany na poziomie haslo pierwszego cisco:cisco czy pod enable haslem?
8. Co to sa te hasla vty i po co to?
9. Czy te wszystkie haslo wymienione wczesniej i haslo na dostep ssh to sa inne hasla?

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3510
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

Re: Catalyst 2960-X i zmiana hasla

#4

#4 Post autor: Kyniu » 06 lut 2020, 12:58

ZielonySBS pisze:
06 lut 2020, 12:41
im dalej o tym czytam tym mniej wiem i robi sie to skomplikowanie.
To zatrudnij kogoś, kto to zna, rozumie i poświęcił czas i pieniądze na naukę. Zapłać mu a sam zajmij się swoim biznesem. Niech każdy robi to, na czym się zna.
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure. ITIL: Foundation. PPL(A)

ZielonySBS
wannabe
wannabe
Posty: 143
Rejestracja: 10 maja 2007, 23:09

Re: Catalyst 2960-X i zmiana hasla

#5

#5 Post autor: ZielonySBS » 06 lut 2020, 14:19

Kyniu powiedziales co wiedziales. Zjadles wszystkie rozumy. Jestem informatykiem i zapewniam Ci ze znam sie na rzeczach, ktorych Ty sie nie znasz. Sporadycznie mam do czynienia z cisco i forum chyba po to tez jest aby komus pomoc.

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3510
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

Re: Catalyst 2960-X i zmiana hasla

#6

#6 Post autor: Kyniu » 06 lut 2020, 14:25

ZielonySBS pisze:
06 lut 2020, 14:19
zapewniam Ci ze znam sie na rzeczach, ktorych Ty sie nie znasz.
Więc się na nich skup.
ZielonySBS pisze:
06 lut 2020, 14:19
forum chyba po to tez jest aby komus pomoc.
Dokładnie. Dać wędkę, nie rybę. Wskazać kierunek, podać link do dokumentacji. Ale nie po to, żeby komuś wykonać za darmo usługę. Albo zastąpić kurs.
A Ty nie chcesz pomocy, o czym sam napisałeś "zamiast wstawidec linka do dokumentacji cisco". Więc daruj sobie teksty "powiedziales co wiedziales. Zjadles wszystkie rozumy".
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure. ITIL: Foundation. PPL(A)

ZielonySBS
wannabe
wannabe
Posty: 143
Rejestracja: 10 maja 2007, 23:09

Re: Catalyst 2960-X i zmiana hasla

#7

#7 Post autor: ZielonySBS » 06 lut 2020, 14:53

Kyniu prosze nie badz chamem i uprzejmie prosze nie odpowiadaj na moje pytania na forum.
W niczym nie pomagasz jestes agresywny i atakujesz zamiast pomoc.


ZielonySBS
wannabe
wannabe
Posty: 143
Rejestracja: 10 maja 2007, 23:09

Re: Catalyst 2960-X i zmiana hasla

#9

#9 Post autor: ZielonySBS » 06 lut 2020, 17:40

Uporzejmie dziekuje. To sie nazywa pomoc.

ODPOWIEDZ