Problem podczas tranzytu vlana z QinQ

Problemy związane ze switchingiem

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
nell
wannabe
wannabe
Posty: 193
Rejestracja: 10 maja 2009, 12:17

Problem podczas tranzytu vlana z QinQ

#1

#1 Post autor: nell » 08 lip 2018, 19:07

Witam. Mam taki problem, że klient przez moje łącze przysyła dalej do swojej placówki w innym mieście vlana z QinQ, do teraz to chodziło poprawnie, ale podczas burzy uszkodził mi się przełącznik Edgecore, wymieniłem go na Nexus 3064, który miałem w zapasie, tyle, że po zmianie przestało działać QinQ na vlanie tego klienta.
Ja u siebie na tym interfejsie nie mam i nie miałem nic specjalnego ustawione, zwykły trunk i tyle. Myślałem może, że problem był z Jumbo frame ale pomimo jego poprawnego ustawienia nic się nie zmieniło. Czy jeśli ktoś przez mój przełącznik Cisco Nexus tranzytuje QinQ to ja muszę to jakoś specjalnie potraktować ?

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1563
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE
Kontakt:

Re: Problem podczas tranzytu vlana z QinQ

#2

#2 Post autor: drake » 09 lip 2018, 08:38

Hej,
na przelacznikach Cisco, w tym Nexus, QinQ realizowane jest przez tzw. dot1q-tunnel i nie jest to normalny trunk. Na nexusach wspierane bodajze od softu 5.2, nie wiem co masz na tym przelaczniku aktualnie wgrane. Zajrzyj do dokumentacji Cisco w kwestii konfiguracji, ogrnaiczen i licencji potrzebnych na nexusie do tunelowania QinQ.

Pozdruffka!
Never stop exploring :)

https://iverion.de

Awatar użytkownika
scoon
wannabe
wannabe
Posty: 293
Rejestracja: 28 paź 2008, 12:24

Re: Problem podczas tranzytu vlana z QinQ

#3

#3 Post autor: scoon » 10 lip 2018, 13:06

Sprawdź jakie masz MTU na nexusie.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
nell
wannabe
wannabe
Posty: 193
Rejestracja: 10 maja 2009, 12:17

Re: Problem podczas tranzytu vlana z QinQ

#4

#4 Post autor: nell » 08 cze 2020, 07:47

Soft mam 7.X, ale testowałem też na 9 i problem jest ten sam.
Co do MTU, to mam Jumbo 9216, tyle, że to Jumbo jak to w Nexusie, nie jest tak konfigurowane jak na IOSach

Kod: Zaznacz cały

n3k-sw(config)# policy-map type network-qos JumboFrames
n3k-sw(config-pmap-nq)# class type network-qos class-default
n3k-sw(config-pmap-nq-c)# mtu 9216
n3k-sw(config-pmap-nq-c)# system qos
n3k-sw(config-sys-qos)# service-policy type network-qos ?
n3k-sw(config-sys-qos)# service-policy type network-qos class-default
n3k-sw(config-sys-qos)# show policy-map type network-qos
policy-map type network-qos JumboFrames
class type network-qos class-default
mtu 9216

felix
wannabe
wannabe
Posty: 134
Rejestracja: 13 lis 2014, 21:46

Re: Problem podczas tranzytu vlana z QinQ

#5

#5 Post autor: felix » 13 cze 2020, 01:30

Nx3064 nie sprawdza, czy ramka ma jeden tag, czy więcej. Port ustawiony w tryb trunk powinien bez problemu przenosić ramki podwójnie tagowane jeżeli nie jest początkiem/końcem tunelu. Z tego co pamiętam, to uruchomienie jumbo frame wymaga restartu przełącznika. Aby sprawdzić aktualne ustawienie mtu na porcie wydaj komendę

Kod: Zaznacz cały

show queuing interface e1/x
Natomiast jeżeli problemem jest mtu, to w statystykach interfejsu będziesz widział ramki typu giants.

ODPOWIEDZ