MTU - prosba o pomoc w zrozumieniu

Problemy związane ze switchingiem

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
dacula
wannabe
wannabe
Posty: 497
Rejestracja: 28 lip 2008, 20:49
Lokalizacja: Katowice

MTU - prosba o pomoc w zrozumieniu

#1

#1 Post autor: dacula » 12 lis 2010, 08:52

Prosba o wyjasnianienie jak to jest z tym MTU na switcach L3 np. 3750.

Przykladowo:

Kod: Zaznacz cały

show system mtu 
System MTU size is 1536 bytes 
On next reload, System MTU will be 1546 bytes System Jumbo MTU size is 1536 bytes
On next reload, System Jumbo MTU will be 9000 bytes Routing MTU size is 1500 bytes

Czym sie roznia typy tych MTU? Routing jak sie domyslam mowi pewnie o mtu dla pakietow, ktore routuje dany switch. System MTU to jest to co widac na intefesjach?

Jak wyswietle jakis vlan np. show vlan id 1000 to tam widze, ze mtu to 1500.

Moge prosic o wyjasnienie?
Nie udalo mi sie nigdzie nic skondensowanego znalesc na ten temat.

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3936
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: MTU - prosba o pomoc w zrozumieniu

#2

#2 Post autor: lbromirs » 12 lis 2010, 09:15

dacula pisze:Prosba o wyjasnianienie jak to jest z tym MTU na switcach L3 np. 3750.

[...]

Moge prosic o wyjasnienie?
Nie udalo mi sie nigdzie nic skondensowanego znalesc na ten temat.
http://www.cisco.com/en/US/products/hw/ ... edab.shtml

Awatar użytkownika
dacula
wannabe
wannabe
Posty: 497
Rejestracja: 28 lip 2008, 20:49
Lokalizacja: Katowice

#3

#3 Post autor: dacula » 12 lis 2010, 10:26

Dziekuje, ale to nie do konca to. Na poczatku dokumentu jest informacja, ze trzeba byc juz zaznajomionym z mtu dobrze, a to tylko config guide.

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3936
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#4

#4 Post autor: lbromirs » 12 lis 2010, 10:27

dacula pisze:Dziekuje, ale to nie do konca to. Na poczatku dokumentu jest informacja, ze trzeba byc juz zaznajomionym z mtu dobrze, a to tylko config guide.
A przeczytałeś go? Bo widać że nie.

Awatar użytkownika
dacula
wannabe
wannabe
Posty: 497
Rejestracja: 28 lip 2008, 20:49
Lokalizacja: Katowice

#5

#5 Post autor: dacula » 12 lis 2010, 11:04

Ok. Odrzucilo mnie jak przeczytalem poczatek. Wroce do niego. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
vamos
wannabe
wannabe
Posty: 104
Rejestracja: 29 lip 2013, 11:27
Lokalizacja: Wroclaw
Kontakt:

Re: MTU - prosba o pomoc w zrozumieniu

#6

#6 Post autor: vamos » 19 sty 2017, 11:01

Pozwole sobie odswiezyc troche temat jako ze machnalem artykul dotyczacy MTU. Moze komus z Was sie przyda :)

http://nastykusieci.pl/mtu-i-mss/

ODPOWIEDZ