Problem z konfiguracją " światełka" SFP

Problemy związane ze switchingiem

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
rutek666
rookie
rookie
Posty: 11
Rejestracja: 02 sie 2013, 10:56

Problem z konfiguracją " światełka" SFP

#1

#1 Post autor: rutek666 » 02 sie 2013, 11:37

Witam Wszystkich Bardzo Serdecznie :)
Bardzo, ale to bardzo potrzebuję pomocy.
Mam dwa Switche:
S1 - WS-C3560X-24P
S2 - 3560G
Włożyłem do nich 2 takie same moduły CISCO GLC-SX-MM SFBR-5766PZ (1/1, 0/28)
Po podłączeniu porty err-disable, down.
Męczyłem się tydzień próbując i ucząc się na błędach z wiedzy zaczerpniętej z wszelakich stron i nic.
Zresetowałem Switche do ustawień fabrycznych i zaczynam pisać wniosek o zwolnienie z pracy.
No chyba, że ktoś mi pomoże jak rolnikowi skonfigurować interfejsy.
Z góry dziękuję za okazaną pomoc. :(

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1560
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE
Kontakt:

#2

#2 Post autor: drake » 02 sie 2013, 11:41

Hej,

1. sprawdz czy dane moduly sa kompatybilne z danym przelacznikiem, ale wychodze z zalozenia ze skoro je kupiles, to zostalo to sprawdzone

2. sprawdz w logu czemu porty zostaly wylaczone:

Kod: Zaznacz cały

show logging
3. podnies te interfejsy manualnie (shut/no shut) zeby pozbyc sie stanu err-disable

Moze masz po prostu walniety kabel swiatlowodowy i swieci nie tak jak trzeba. Sprobuj tez zamienic tx z rx na jednym switchu.

Zbytnio nie ma co tam konfigurowac - wkladasz wkladke do przelacznika, podlaczasz kablem, porty powinny wstac do Up/Up i po sprawie. Konfigurujesz je jako trunk lub routowany L3 w zaleznosci od potrzeb, gotowe.

Pozdruffka!
Never stop exploring :)

https://iverion.de

horac

#3

#3 Post autor: horac » 02 sie 2013, 11:55

Nie zabrudziles czasem kabli swiatlowodowych ? jest komenda ktora sprawdza poziom sygnalu, nie pamietam jaka

t0m4szek
wannabe
wannabe
Posty: 62
Rejestracja: 19 lis 2007, 20:09

#4

#4 Post autor: t0m4szek » 02 sie 2013, 12:31

horac pisze:Nie zabrudziles czasem kabli swiatlowodowych ? jest komenda ktora sprawdza poziom sygnalu, nie pamietam jaka
chyba to:

Kod: Zaznacz cały

 show interfaces interface-id transceiver detail

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1560
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE
Kontakt:

Re: Problem z konfiguracją " światełka" SFP

#5

#5 Post autor: drake » 02 sie 2013, 12:54

rutek666 pisze:Witam Wszystkich Bardzo Serdecznie :)
Bardzo, ale to bardzo potrzebuję pomocy.
Wrzuc jakeis outputy z procesu troubleshootingu:

Kod: Zaznacz cały

show interface gigXX/XX
show logging
show interface gigX/X summary
show interface gigX/X counters errors
Never stop exploring :)

https://iverion.de

rimowals
wannabe
wannabe
Posty: 617
Rejestracja: 11 mar 2008, 22:47

#6

#6 Post autor: rimowals » 02 sie 2013, 13:11

Czasem moze byc potrzebne

Kod: Zaznacz cały

service unsupported-transceiver
;)

Awatar użytkownika
frontier
wannabe
wannabe
Posty: 1849
Rejestracja: 16 lis 2004, 13:55
Lokalizacja: Edinburgh

#7

#7 Post autor: frontier » 02 sie 2013, 15:32

rimowals pisze:Czasem moze byc potrzebne

Kod: Zaznacz cały

service unsupported-transceiver
;)
A to ciekawe, komenda nie pojawia sie przy helpie... btw.

Kod: Zaznacz cały

Rack1SW1(config)#service unsupported-transceiver 
 Warning: When Cisco determines that a fault or defect can be traced to
the use of third-party transceivers installed by a customer or reseller,
then, at Cisco's discretion, Cisco may withhold support under warranty or
a Cisco support program. In the course of providing support for a Cisco
networking product Cisco may require that the end user install Cisco
transceivers if Cisco determines that removing third-party parts will
assist Cisco in diagnosing the cause of a support issue.
Jeden konfig wart więcej niż tysiąc słów

rutek666
rookie
rookie
Posty: 11
Rejestracja: 02 sie 2013, 10:56

#8

#8 Post autor: rutek666 » 02 sie 2013, 16:06

Tak więc zaczynam od początku podpowiedzi, czyli drake sprawdziłem kompatybilność (zaczynam przygodę z fiber) i sfp jest kompatybilne:

Catalysty:
WS-C3560X-24T
WS-C3560X-48T
WS-C3560X-24P
WS-C3560X-48P
WS-C3560X-48PF

Transceivery kompatybilne:
GLC-T (10/100/1000)
GLC-SX-MM
GLC-LH-SM
GLC-SX-MMD
GLC-LH-SMD
GLC-ZX-SM
GLC-ZX-SMD
GLC-BX-D
GLC-BX-U
SFP-GE-S
SFP-GE-L
SFP-GE-Z
CWDM SFP
DWDM SFP
DWDM SFP (add.)

Niemniej Minimum Software Release Required to:
12.2(53)SE
12.2(53)SE
12.2(53)SE

I to właśnie to dało mi dużo do myślenia, u mnie na 100% jest starszy soft, więc dam znać jak się sprawa ma jak zrobię upgrade :)

DZIĘKUJĘ za pomoc :)
horac
t0m4szek
rimowals
frontier

Po upgrade spr. kable i wrzucę show .... co tylko się da
Raz jeszcze dzięki :)

JulietCharlie
wannabe
wannabe
Posty: 195
Rejestracja: 06 lut 2012, 01:31

#9

#9 Post autor: JulietCharlie » 02 sie 2013, 22:05

Po podłączeniu porty err-disable, down.
To mi daje troche do myslenia.
Wkleil bys konfigi show int Gi....

Ponizej krotka lista co moze powodowac przejscie portow w stan errdisable:



Duplex mismatch

Port channel misconfiguration

BPDU guard violation

UniDirectional Link Detection (UDLD) condition

Late-collision detection

Link-flap detection

Security violation

Port Aggregation Protocol (PAgP) flap

Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP) guard

DHCP snooping rate-limit

Incorrect GBIC / Small Form-Factor Pluggable (SFP) module or cable

Address Resolution Protocol (ARP) inspection

Inline power
Shoot for the moon.
Even if you miss it you will land among the stars.

rutek666
rookie
rookie
Posty: 11
Rejestracja: 02 sie 2013, 10:56

testy

#10

#10 Post autor: rutek666 » 05 sie 2013, 20:46

Witam ponownie.
Tak więc:
wyczyściłem światełka, przypomnę, że są po resecie, na interfejsach dałem no shut i dalej nic. Nadmienię, że na media converterach DIGITUS działa. Trafi mnie totalnie...
Dwa identyczne zrzuty ze switch-y/ (ver. IOS 12.2 SE2)
Poniżej parę zrzutów.

Switch#sh logging
Syslog logging: enabled (0 messages dropped, 0 messages rate-limited, 0 flushes, 0 overruns, xml disabled, filtering disabled)

No Active Message Discriminator.



No Inactive Message Discriminator.


Console logging: level debugging, 14 messages logged, xml disabled,
filtering disabled
Monitor logging: level debugging, 0 messages logged, xml disabled,
filtering disabled
Buffer logging: level debugging, 14 messages logged, xml disabled,
filtering disabled
Exception Logging: size (4096 bytes)
Count and timestamp logging messages: disabled
File logging: disabled
Persistent logging: disabled

No active filter modules.

Trap logging: level informational, 16 message lines logged

Log Buffer (4096 bytes):

*Mar 1 00:00:04.613: Read env variable - LICENSE_BOOT_LEVEL =
*Mar 1 00:00:07.054: %IOS_LICENSE_IMAGE_APPLICATION-6-LICENSE_LEVEL: Module name = c3560x Next reboot level = ipbase and License = ipbase
*Mar 1 00:00:52.957: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface Vlan1, changed state to down
*Mar 1 00:00:54.702: %SPANTREE-5-EXTENDED_SYSID: Extended SysId enabled for type vlan
*Mar 1 00:00:58.695: %PLATFORM_ENV-6-FRU_PS_OIR: FRU Power Supply 1 inserted
*Mar 1 00:01:16.999: %SYS-5-RESTART: System restarted --
Cisco IOS Software, C3560E Software (C3560E-UNIVERSALK9-M), Version 12.2(55)SE3, RELEASE SOFTWARE (fc1)
Technical Support: http://www.cisco.com/techsupport
Copyright (c) 1986-2011 by Cisco Systems, Inc.
Compiled Thu 05-May-11 15:57 by prod_rel_team
*Mar 1 00:01:18.685: MKA-LLI: Failover Event
*Mar 1 00:01:19.222: %LINK-3-UPDOWN: Interface FastEthernet0, changed state to down
*Mar 1 00:01:20.857: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet0, changed state to down
*Mar 1 00:01:21.444: %USB_CONSOLE-6-MEDIA_USB: Console media-type is USB.
*Mar 1 00:01:25.412: %PLATFORM-6-FRULINK_INSERTED: FRULink 10G ST module inserted.
*Mar 1 00:05:12.433: %SYS-5-CONFIG_I: Configured from console by console
*Mar 1 00:07:54.686: %SYS-5-CONFIG_I: Configured from console by console
*Mar 1 00:08:47.341: %SYS-5-CONFIG_I: Configured from console by console
Switch#
**********************************************************************
Switch#sh run
Building configuration...

Current configuration : 1504 bytes
!
version 12.2
no service pad
service timestamps debug datetime msec
service timestamps log datetime msec
no service password-encryption
!
hostname Switch
!
boot-start-marker
boot-end-marker
!
!
!
!
no aaa new-model
system mtu routing 1500
!
!
!
!
!
spanning-tree mode pvst
spanning-tree extend system-id
!
!
!
!
vlan internal allocation policy ascending
!
!
!
interface FastEthernet0
no ip address
!
interface GigabitEthernet0/1
!
interface GigabitEthernet0/2
!
interface GigabitEthernet0/3
!
interface GigabitEthernet0/4
!
interface GigabitEthernet0/5
!
interface GigabitEthernet0/6
!
interface GigabitEthernet0/7
!
interface GigabitEthernet0/8
!
interface GigabitEthernet0/9
!
interface GigabitEthernet0/10
!
interface GigabitEthernet0/11
!
interface GigabitEthernet0/12
!
interface GigabitEthernet0/13
!
interface GigabitEthernet0/14
!
interface GigabitEthernet0/15
!
interface GigabitEthernet0/16
!
interface GigabitEthernet0/17
!
interface GigabitEthernet0/18
!
interface GigabitEthernet0/19
!
interface GigabitEthernet0/20
!
interface GigabitEthernet0/21
!
interface GigabitEthernet0/22
!
interface GigabitEthernet0/23
!
interface GigabitEthernet0/24
!
interface GigabitEthernet1/1
!
interface GigabitEthernet1/2
!
interface GigabitEthernet1/3
!
interface GigabitEthernet1/4
!
interface TenGigabitEthernet1/1
!
interface TenGigabitEthernet1/2
!
interface Vlan1
no ip address
!
ip classless
ip http server
ip http secure-server
!
ip sla enable reaction-alerts
!
!
line con 0
line vty 5 15
!
end
************************************************************************
Switch#sh interfaces gig1/1
GigabitEthernet1/1 is down, line protocol is down (notconnect)
Hardware is Gigabit Ethernet, address is ccef.48a5.8419 (bia ccef.48a5.8419)
MTU 1500 bytes, BW 10000 Kbit, DLY 1000 usec,
reliability 255/255, txload 1/255, rxload 1/255
Encapsulation ARPA, loopback not set
Keepalive not set
Auto-duplex, Auto-speed, link type is auto, media type is 1000BaseSX SFP
input flow-control is off, output flow-control is unsupported
ARP type: ARPA, ARP Timeout 04:00:00
Last input never, output never, output hang never
Last clearing of "show interface" counters never
Input queue: 0/75/0/0 (size/max/drops/flushes); Total output drops: 0
Queueing strategy: fifo
Output queue: 0/40 (size/max)
5 minute input rate 0 bits/sec, 0 packets/sec
5 minute output rate 0 bits/sec, 0 packets/sec
0 packets input, 0 bytes, 0 no buffer
Received 0 broadcasts (0 multicasts)
0 runts, 0 giants, 0 throttles
0 input errors, 0 CRC, 0 frame, 0 overrun, 0 ignored
0 watchdog, 0 multicast, 0 pause input
0 input packets with dribble condition detected
0 packets output, 0 bytes, 0 underruns
0 output errors, 0 collisions, 1 interface resets
0 babbles, 0 late collision, 0 deferred
0 lost carrier, 0 no carrier, 0 PAUSE output
0 output buffer failures, 0 output buffers swapped out
Switch#
*************************************************************************
Switch#sh interface gig1/1 summary

*: interface is up
IHQ: pkts in input hold queue IQD: pkts dropped from input queue
OHQ: pkts in output hold queue OQD: pkts dropped from output queue
RXBS: rx rate (bits/sec) RXPS: rx rate (pkts/sec)
TXBS: tx rate (bits/sec) TXPS: tx rate (pkts/sec)
TRTL: throttle count

Interface IHQ IQD OHQ OQD RXBS RXPS TXBS TXPS TRTL
-------------------------------------------------------------------------
GigabitEthernet1/1 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Switch#
*************************************************************************
Switch#sh interface gig1/1 counters errors

Port Align-Err FCS-Err Xmit-Err Rcv-Err UnderSize OutDiscards
Gi1/1 0 0 0 0 0 0

Port Single-Col Multi-Col Late-Col Excess-Col Carri-Sen Runts Giants
Gi1/1 0 0 0 0 0 0 0
Switch#
*************************************************************************


HELP ??? :(

horac

Re: testy

#11

#11 Post autor: horac » 05 sie 2013, 20:59

rutek666 pisze:Witam ponownie.

]*Mar 1 00:01:21.444: %USB_CONSOLE-6-MEDIA_USB: Console media-type is USB.
*Mar 1 00:01:25.412: %PLATFORM-6-FRULINK_INSERTED: FRULink 10G ST module inserted.
*
Kolego albo ja czegos nie rozumiem, albo ty sprawdzasz zle interfejsy ? w logach masz ze wlozyles modul 10G, to czemu sprawdzasz interfejsy Gi1/1 zamiast TenGigabit ?

Na modulach 10G, mimo ze wlozyles 1Gb wkladki, to i tak sprawdzasz stan interfejsow TenGigabit !

I co ty masz tam za modul C3KX-NM-10G czy C3KX-NM-10GT ?

jezeli ten GT to:

Switch(config)#hw-module switch

sluzy do zmiany speed z 10Gb na 1Gb

rutek666
rookie
rookie
Posty: 11
Rejestracja: 02 sie 2013, 10:56

#12

#12 Post autor: rutek666 » 06 sie 2013, 08:38

Jakos komenda owa jest nierozpoznawalna:

hw-module switch

niemniej sprawdzam porty.

Awatar użytkownika
mstan
wannabe
wannabe
Posty: 92
Rejestracja: 18 lip 2013, 18:21

#13

#13 Post autor: mstan » 06 sie 2013, 21:14

Zacznijmy od poczatku... masz 3560X i 3560G w ktorych instalujesz po jednym GLC-SX-MM, zgadza sie ?

Jaki jest dokladnie IOS na obu switchach ?
Ktore porty sprawdzasz po obu stronach ?
Jakiego uzywasz swiatlowodu ?
Czy switche sa polaczone bezposrednio czy jest jakis patch-panel miedzy nimi ?
Czy probowales zamienic Tx/Rx ze soba ?

Jesli faktycznie interfejs dostaje status 'err-disabled' (bo w logach ktore podeslales nic takiego nie widac) to podeslij:

#show interfaces status err-disabled
#show inventory

Nastepnie na interfejsach ktore sa 'err-disabled' (po obu stronach?) zrob shut/no shut i podeslij:
#show log
#show interface <typ/numer>

horac

#14

#14 Post autor: horac » 06 sie 2013, 21:20

Ludzie nie da sie wlozyc do 3560-X zadnych wkladek SFP do uplinkow bez modulu

rutek666
rookie
rookie
Posty: 11
Rejestracja: 02 sie 2013, 10:56

#15

#15 Post autor: rutek666 » 06 sie 2013, 21:39

To zacznę od początku.
Teraz mam dwa takie same Switche po resecie do ustawień fabrycznych.- WS-C3560X-24P (IOS 12.2 (55) SE3)
z modułami - C3KX-NM-10G x2
oraz 1000BaseSX SFP - GLC-SX-MM x2


Porty, które sprawdzam to gig1/4
Tak zamieniałem Tx z Rx -diody przy porcie nawet nie mrugną.
Światłowody przeczyszczone.
Tak mam patch-panel między switchami - 100m.
Na media converterach (DIGITUS) wszystko chodzi, a na switchach nic.
Aktualnie nie pojawia się err-disable. (reset)
Po komendach shutdown/no shut consola od razu podaje interface down. Nie podnosi inter.
Sprawdziłem kompatybilność switcha i reszty i jest o.k.
Brak mi sił.
Proszę o pomoc.

***************************************************
Switch#sh inter gi1/4 capabilities
GigabitEthernet1/4
Model: WS-C3560X-24P
Type: 1000BaseSX SFP
Speed: 1000
Duplex: full
Trunk encap. type: 802.1Q,ISL
Trunk mode: on,off,desirable,nonegotiate
Channel: yes
Broadcast suppression: percentage(0-100)
Flowcontrol: rx-(off,on,desired),tx-(none)
Fast Start: yes
QoS scheduling: rx-(not configurable on per port basis),
tx-(4q3t) (3t: Two configurable values and one fixed.)
CoS rewrite: yes
ToS rewrite: yes
UDLD: yes
Inline power: no
SPAN: source/destination
PortSecure: yes
Dot1x: yes
***************************************************

Switch#sh inventory
NAME: "1", DESCR: "WS-C3560X-24P"
PID: WS-C3560X-24P-S , VID: V02 , SN: FDO1536V09D

NAME: "Power Supply 0", DESCR: "FRU Power Supply"
PID: C3KX-PWR-715WAC , VID: V01 , SN: LIT152903B9

NAME: "FRULink Slot 1 - FRULink Module", DESCR: "FRULink 10G ST Module"
PID: C3KX-NM-10G , VID: V01 , SN: FDO15331HK8

NAME: "GigabitEthernet1/4", DESCR: "1000BaseSX SFP"
PID: Unspecified , VID: , SN: AGM12301ECP

******************************************************
Aktualny running:

Switch#sh runn
Building configuration...

Current configuration : 1652 bytes
!
version 12.2
no service pad
service timestamps debug datetime msec
service timestamps log datetime msec
no service password-encryption
service unsupported-transceiver
!
hostname Switch
!
boot-start-marker
boot-end-marker
!
!
!
!
no aaa new-model
system mtu routing 1500
!
!
!
!
!
spanning-tree mode pvst
spanning-tree extend system-id
!
!
!
no errdisable detect cause gbic-invalid
!
vlan internal allocation policy ascending
!
!
!
interface FastEthernet0
no ip address
!
interface GigabitEthernet0/1
!
interface GigabitEthernet0/2
!
interface GigabitEthernet0/3
!
interface GigabitEthernet0/4
!
interface GigabitEthernet0/5
!
interface GigabitEthernet0/6
!
interface GigabitEthernet0/7
!
interface GigabitEthernet0/8
!
interface GigabitEthernet0/9
!
interface GigabitEthernet0/10
!
interface GigabitEthernet0/11
!
interface GigabitEthernet0/12
!
interface GigabitEthernet0/13
!
interface GigabitEthernet0/14
!
interface GigabitEthernet0/15
!
interface GigabitEthernet0/16
!
interface GigabitEthernet0/17
!
interface GigabitEthernet0/18
!
interface GigabitEthernet0/19
!
interface GigabitEthernet0/20
!
interface GigabitEthernet0/21
!
interface GigabitEthernet0/22
!
interface GigabitEthernet0/23
!
interface GigabitEthernet0/24
!
interface GigabitEthernet1/1
speed nonegotiate
!
interface GigabitEthernet1/2
speed nonegotiate
!
interface GigabitEthernet1/3
speed nonegotiate
!
interface GigabitEthernet1/4
speed nonegotiate
!
interface TenGigabitEthernet1/1
!
interface TenGigabitEthernet1/2
!
interface Vlan1
no ip address
!
ip classless
ip http server
ip http secure-server
!
ip sla enable reaction-alerts
!
!
line con 0
line vty 5 15
!
end
*********************************************************

ODPOWIEDZ