Problem z konfiguracją " światełka" SFP

Problemy związane ze switchingiem

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
mstan
wannabe
wannabe
Posty: 92
Rejestracja: 18 lip 2013, 18:21

#16

#16 Post autor: mstan » 06 sie 2013, 21:44

horac pisze:Ludzie nie da sie wlozyc do 3560-X zadnych wkladek SFP do uplinkow bez modulu
Dlatego chcemy upewnic sie co jest w 'show inventory' :)

horac

#17

#17 Post autor: horac » 06 sie 2013, 21:52

mstan pisze:
horac pisze:Ludzie nie da sie wlozyc do 3560-X zadnych wkladek SFP do uplinkow bez modulu
Dlatego chcemy upewnic sie co jest w 'show inventory' :)
zgadzam sie, ale autor watku gdzies sie zapadl

JulietCharlie
wannabe
wannabe
Posty: 195
Rejestracja: 06 lut 2012, 01:31

#18

#18 Post autor: JulietCharlie » 06 sie 2013, 21:59

HELP ???
Masz przewod single czy multimode?
Shoot for the moon.
Even if you miss it you will land among the stars.

rutek666
rookie
rookie
Posty: 11
Rejestracja: 02 sie 2013, 10:56

#19

#19 Post autor: rutek666 » 06 sie 2013, 22:00

Multimode
Nie zapadłem się, lecz dostanę zapaści...

Awatar użytkownika
mstan
wannabe
wannabe
Posty: 92
Rejestracja: 18 lip 2013, 18:21

#20

#20 Post autor: mstan » 06 sie 2013, 22:09

Czy moglbys wytlumaczyc dokladnie kwestie "Na media converterach (DIGITUS) wszystko chodzi, a na switchach nic. " ?
Jak dokladnie wyglada polaczenie w przypadku switchy a jak w przypadku konwerterow?
Ktore elementy sa wspolne w obu przypadkach ?

Przy troubleshootingu jedna z podstawowych kwestii jest okreslenie w jakich okolicznosciach cos dziala, a w jakich nie dziala, i mozliwie szczegolowo ustalic jakie sa roznice pomiedzy sytuacjami "dziala" a "nie dziala" :)

rutek666
rookie
rookie
Posty: 11
Rejestracja: 02 sie 2013, 10:56

#21

#21 Post autor: rutek666 » 06 sie 2013, 22:17

Convertery coś tego typu, lecz modelu teraz nie pamiętam:
http://www.digitus.info/en/products/pro ... tion/prof/
Z converterów wychodzę skrętką i na pierwszego lepszego switcha i ping - o.k.
Teraz z path-panel zmieniam światełko (path cord - inne wtyczki) i pod gbic w 3560 i cała reszta opisana.
:(
Wspólne jest tylko światełko (100m) między path panelami.
Jestem głupi. A może to przez tą pogodę...

JulietCharlie
wannabe
wannabe
Posty: 195
Rejestracja: 06 lut 2012, 01:31

#22

#22 Post autor: JulietCharlie » 06 sie 2013, 22:26

Modul wykryty poprawnie. Nie przejmuj sie tym ze PID: Unspecified.
Tak sie czesto zdarza z modulami, ale zazwyczaj dzialaja.
NAME: "GigabitEthernet1/4", DESCR: "1000BaseSX SFP"
PID: Unspecified , VID: , SN: AGM12301ECP

Sprobuj ustawic po obu stronach:

Kod: Zaznacz cały

nonegotiate auto
speed 1000
duplex full
Jak nie pomoze to sprobuj dac loope na krotko (transmit == receive) i sprawdzic czy sie port podniesie.
W ten sposob sprawdzisz czy problem jest na jednym z modulow czy w okablowaniu.

I upewnij sie ze cala siec jest multimode. Nie raz mialem sytuacje ze technik na miejscu sie zarzekal ze jest ok (wszysko SM // lub vice-versa), a sie okazalo ze cos bylo pomieszane.
Shoot for the moon.
Even if you miss it you will land among the stars.

rutek666
rookie
rookie
Posty: 11
Rejestracja: 02 sie 2013, 10:56

#23

#23 Post autor: rutek666 » 08 sie 2013, 07:59

JulietCharlie
Zawinąłem switche do jednego pomieszczenia i spiąłem krótkim patchkordem (bez path panel).
W pierwszym port gi1/1 o dziwo wstał ! :) swieci dioda na zielono.
W drugim echo. Dalej "down". Po shut consola wyrzuca "down"
Zaadresowałem vlany1 192.168.0.1 oraz 192.168.0.2 - ping nie idzie.
Okablowanie MM-2 - sprawdziłem

Speed 1000 - nie wchodzi.
duplex jest auto.

*******************************************************************
Switch#sh idp inter gig1/1

General SFP Information
-----------------------------------------------
Identifier : 0x03
Connector : 0x07
Transceiver : 0x00 0x00 0x00 0x01 0x00 0x00 0x00 0x00
Encoding : 0x01
BR_Nominal : 0x0D
Vendor Name : CISCO-AVAGO
Vendor Part Number : SFBR-5766PZ
Vendor Revision : 0x20 0x20 0x20 0x20
Vendor Serial Number : AGM12301ECP
-----------------------------------------------

Other Information
-------------------------------------------------------
Port asic num : 00
Port asic port num : 06
SFP presence index : 00
SFP iter cnt : 27272
SFP failed oper flag : 0x00000000
IIC error cnt : 0
IIC error dsb cnt : 0
IIC max sts cnt : 6
Chk for link status : 01
Link status : 01
Autoneg enable : 00
Flow control Pause : 00
Flow control asymPause: 00
Duplex mode : 00
PcsInfo : 0x05331AA0
MacInfo : 0x05331A88 0x05331A80
AutoNeg : 0x05331A80 0x05331A88

Sfp selection asic reg map
--------------------------------
stbi : 0x00
sfpControl : 0x4E
Regs Loc : 0xF0000000
--------------------------------
miscStatus
rps300Stat1 1
rps300Stat2 1
rps300Present 1
modeSwitchActive 0
stackPhyControl
sPhyLoopback 0
sPhyALock1 1
sPhyALock0 1
sPhyBLock1 0
sPhyBLock0 1
stackCable
cableIdA_1 0
cableIdA_0 1
eqSelectA_1 0
eqSelectA_0 0
cableIdB_1 0
cableIdB_0 1
eqSelectB_1 0
eqSelectB_0 0

SFF-8472 MSA EEPROM Data
===========================================
000 : 03 04 07 00 00 00 01 00 00 00
010 : 00 01 0D 00 00 00 37 1B 00 00
020 : 43 49 53 43 4F 2D 41 56 41 47
030 : 4F 20 20 20 20 20 00 00 17 6A
040 : 53 46 42 52 2D 35 37 36 36 50
050 : 5A 20 20 20 20 20 20 20 20 20
060 : 03 52 00 ED 00 1A 00 00 41 47
070 : 4D 31 32 33 30 31 45 43 50 20
080 : 20 20 20 20 30 38 30 37 32 35
090 : 20 20 00 00 00 D4 00 00 06 7A
100 : 4B 2E 0B FD CD 98 5B DC 1F 04
110 : 8A 29 51 74 86 00 00 00 00 00
120 : 00 00 00 00 F2 43 EA C0
YETI INTERNAL REGS
-----------------------------------------------
Location=0xD8000500 : Value=0x00
Location=0xD8000501 : Value=0x00
Location=0xD8000502 : Value=0x00
Location=0xD8000503 : Value=0x00
Location=0xD8000504 : Value=0x00
Location=0xD8000505 : Value=0x00
Location=0xD8000506 : Value=0x00
Location=0xD8000507 : Value=0x02
Location=0xD8000508 : Value=0x00
Location=0xD8000509 : Value=0x40
Location=0xD800050A : Value=0x00
Location=0xD800050B : Value=0x00
Location=0xD800050C : Value=0x05
Location=0xD800050D : Value=0x00
Location=0xD800050E : Value=0x01
Location=0xD800050F : Value=0x00
Location=0xD8000510 : Value=0x0F
yetiIICinited : Value=0x00000001
yetiIICLockPassCnt : Value=0
yetiIICLockFailCnt : Value=0
yetiIICLockApp : Value=35
-----------------------------------------------
*************************************************************
Switch#sh ver
Cisco IOS Software, C3560E Software (C3560E-UNIVERSALK9-M), Version 12.2(55)SE3, RELEASE SOFTWARE (fc1)
Technical Support: http://www.cisco.com/techsupport
Copyright (c) 1986-2011 by Cisco Systems, Inc.
Compiled Thu 05-May-11 15:57 by prod_rel_team
Image text-base: 0x00003000, data-base: 0x02800000

ROM: Bootstrap program is C3560E boot loader
BOOTLDR: C3560E Boot Loader (C3560X-HBOOT-M) Version 12.2(53r)SE2, RELEASE SOFTWARE (fc1)

Switch uptime is 1 hour, 0 minutes
System returned to ROM by power-on
System image file is "flash:/c3560e-universalk9-mz.122-55.SE3/c3560e-universalk9-mz.122-55.SE3.bin"


This product contains cryptographic features and is subject to United
States and local country laws governing import, export, transfer and
use. Delivery of Cisco cryptographic products does not imply
third-party authority to import, export, distribute or use encryption.
Importers, exporters, distributors and users are responsible for
compliance with U.S. and local country laws. By using this product you
agree to comply with applicable laws and regulations. If you are unable
to comply with U.S. and local laws, return this product immediately.

A summary of U.S. laws governing Cisco cryptographic products may be found at:
http://www.cisco.com/wwl/export/crypto/tool/stqrg.html

If you require further assistance please contact us by sending email to
export@cisco.com.

License Level: ipbase
License Type: Permanent
Next reload license Level: ipbase

cisco WS-C3560X-24P (PowerPC405) processor (revision B0) with 262144K bytes of memory.
Processor board ID FDO1536V09D
Last reset from power-on
1 Virtual Ethernet interface
1 FastEthernet interface
28 Gigabit Ethernet interfaces
2 Ten Gigabit Ethernet interfaces
The password-recovery mechanism is enabled.

512K bytes of flash-simulated non-volatile configuration memory.
Base ethernet MAC Address : CC:EF:48:A5:84:00
Motherboard assembly number : 73-12555-05
Motherboard serial number : FDO15361GBA
Model revision number : B0
Motherboard revision number : D0
Model number : WS-C3560X-24P-S
Daughterboard assembly number : 800-32786-01
Daughterboard serial number : FDO15360C3Q
System serial number : FDO1536V09D
Top Assembly Part Number : 800-31329-02
Top Assembly Revision Number : E0
Version ID : V02
CLEI Code Number : COMJS00ARB
Hardware Board Revision Number : 0x03


Switch Ports Model SW Version SW Image
------ ----- ----- ---------- ----------
* 1 30 WS-C3560X-24P 12.2(55)SE3 C3560E-UNIVERSALK9-M


Configuration register is 0xF
*********************************************************************
Switch#sh runn
Building configuration...

Current configuration : 3300 bytes
!
version 12.2
no service pad
service timestamps debug datetime msec
service timestamps log datetime msec
no service password-encryption
service unsupported-transceiver
!
hostname Switch
!
boot-start-marker
boot-end-marker
!
!
!
!
no aaa new-model
system mtu routing 1500
!
!
!
!
crypto pki trustpoint TP-self-signed-1218806784
enrollment selfsigned
subject-name cn=IOS-Self-Signed-Certificate-1218806784
revocation-check none
rsakeypair TP-self-signed-1218806784
!
!
crypto pki certificate chain TP-self-signed-1218806784
certificate self-signed 01
3082023F 308201A8 A0030201 02020101 300D0609 2A864886 F70D0101 04050030
31312F30 2D060355 04031326 494F532D 53656C66 2D536967 6E65642D 43657274
69666963 6174652D 31323138 38303637 3834301E 170D3933 30333031 30303031
32325A17 0D323030 31303130 30303030 305A3031 312F302D 06035504 03132649
4F532D53 656C662D 5369676E 65642D43 65727469 66696361 74652D31 32313838
30363738 3430819F 300D0609 2A864886 F70D0101 01050003 818D0030 81890281
8100C88C EF241877 24B0441E BDDC8A90 A6505A21 35F3C17F A62FEB85 04940363
C3201331 DDA767FF F78AE7BC 7EA326B3 FDC0385E E871E1E8 29D0C912 5EFEBB1C
4EB7AA24 611D8C75 9AF5F288 1A3C8F90 B7D2470B 71B47E9C 9849A1E8 636C9B32
DEDE8112 7D1391EC B12D6ED1 F24A4C61 69D8DF1F FCBAA3EF 6D6DCDEB A767DAB1
5F150203 010001A3 67306530 0F060355 1D130101 FF040530 030101FF 30120603
551D1104 0B300982 07537769 7463682E 301F0603 551D2304 18301680 1471FECC
C14AB1D2 6B947571 8A54621A D16FBD39 8F301D06 03551D0E 04160414 71FECCC1
4AB1D26B 9475718A 54621AD1 6FBD398F 300D0609 2A864886 F70D0101 04050003
81810036 07E4C958 BC358C2A 934C8EC8 83EEF5AC 3CFE7A96 E7FC54DE A9216FE9
11986898 3D3A9663 E516A971 68FA225C C387C12D 77606551 50FBAD91 31A5C3FE
70EACE07 021EBEAD 4072AA28 C80CD3A3 C9A73C52 4B0F121D 42A82FB8 02B3CDB1
B91C0CDC F2DF8079 37CE197B E4335AF3 3EB1D5CF D37D12F6 7DB18CE2 C2CE5B9F 215F6C
quit
spanning-tree mode pvst
spanning-tree extend system-id
!
!
!
no errdisable detect cause gbic-invalid
!
vlan internal allocation policy ascending
!
!
!
interface FastEthernet0
no ip address
!
interface GigabitEthernet0/1
!
interface GigabitEthernet0/2
!
interface GigabitEthernet0/3
!
interface GigabitEthernet0/4
!
interface GigabitEthernet0/5
!
interface GigabitEthernet0/6
!
interface GigabitEthernet0/7
!
interface GigabitEthernet0/8
!
interface GigabitEthernet0/9
!
interface GigabitEthernet0/10
!
interface GigabitEthernet0/11
!
interface GigabitEthernet0/12
!
interface GigabitEthernet0/13
!
interface GigabitEthernet0/14
!
interface GigabitEthernet0/15
!
interface GigabitEthernet0/16
!
interface GigabitEthernet0/17
!
interface GigabitEthernet0/18
!
interface GigabitEthernet0/19
!
interface GigabitEthernet0/20
!
interface GigabitEthernet0/21
!
interface GigabitEthernet0/22
!
interface GigabitEthernet0/23
!
interface GigabitEthernet0/24
!
interface GigabitEthernet1/1
speed nonegotiate
!
interface GigabitEthernet1/2
speed nonegotiate
!
interface GigabitEthernet1/3
!
interface GigabitEthernet1/4
!
interface TenGigabitEthernet1/1
!
interface TenGigabitEthernet1/2
!
interface Vlan1
ip address 192.168.0.1 255.255.255.0
!
ip classless
ip http server
ip http secure-server
!
ip sla enable reaction-alerts
!
!
line con 0
line vty 0 4
login
line vty 5 15
login
!
end


**********************************************************


HELP?

JulietCharlie
wannabe
wannabe
Posty: 195
Rejestracja: 06 lut 2012, 01:31

#24

#24 Post autor: JulietCharlie » 08 sie 2013, 08:40

rutek666 pisze:HELP?
Mozliwe ze jeden modul jest uszkodzony.
Zamien moduly miedzy switchami i przetestuj jeszcze raz z hardlopa czy sie port podniesie. Moze byc tez kwestia (chociaz to sie rzadko zdarza) uszkodzonego portu na switchu.

Dlaczego Ci nie dziala speed 1000 ? Jakis log ktory by to potwierdzil ?

/// Edit: Moze ten modul nie potrafi pracowac z inna predkoscia jak 1000.
Zaadresowałem vlany1 192.168.0.1 oraz 192.168.0.2 - ping nie idzie.
przeciez nie ma prawa jesli port jest down.

A... zapomnialem wspomniec ze jak testujesz z loopa to skonfiguruj port uzywajac:

Kod: Zaznacz cały

no switchport
Shoot for the moon.
Even if you miss it you will land among the stars.

rutek666
rookie
rookie
Posty: 11
Rejestracja: 02 sie 2013, 10:56

#25

#25 Post autor: rutek666 » 08 sie 2013, 10:29

Witaj.

#speed 1000 (na inter gig1/1)

Invalid input detect at ^ marker "1"

tak więc mam 3 x sfp i zamieniałem je oraz porty w switchu

Bez zmian.

W jednym switcu port up w drugim down.

switche mają takie same inter gig1/1 :
no switchport
no ip address
speed nonegotiate

:(

Awatar użytkownika
m4ver
CCIE
CCIE
Posty: 49
Rejestracja: 14 kwie 2009, 13:30
Lokalizacja: Gdańsk, Polska

#26

#26 Post autor: m4ver » 08 sie 2013, 10:42

wciaż nie podałeś przyczyny wylaczania sie portów jeżeli dobrze widze. zrob sh int status err i podeslij output. Może masz uszkodzony fiber i UDLD Ci wylacza.
There is no place like 127.0.0.1

rutek666
rookie
rookie
Posty: 11
Rejestracja: 02 sie 2013, 10:56

#27

#27 Post autor: rutek666 » 08 sie 2013, 11:02

sh inter gig1/1 status err-disabled

Port Name Status Reason err-disabled Vlans
Gi1/1 notconnect none


sh inter gig1/1 status

Port Name Status Vlan Duplex Speed Type
Gi1/1 notconnect routed auto auto 1000BaseSX SFP

:(

JulietCharlie
wannabe
wannabe
Posty: 195
Rejestracja: 06 lut 2012, 01:31

#28

#28 Post autor: JulietCharlie » 08 sie 2013, 11:53

m4ver pisze: i UDLD Ci wylacza.
Nie. Zeby UDLD wylaczyl port musi najpierw dojsc do negocjacji protokolu. Pozatym udld nie jest skonfigurowane.
Shoot for the moon.
Even if you miss it you will land among the stars.

rutek666
rookie
rookie
Posty: 11
Rejestracja: 02 sie 2013, 10:56

#29

#29 Post autor: rutek666 » 08 sie 2013, 12:00

UDLD?
Niemożliwe!!!
Po tym jak na jednym mam inter up, a na drugim down zrobiłem :

S1 copy runn tftp

S2 copy tftp runn

Jak mam takie same config. to co teraz?

Aby skonfigurować poprawnie udld wystarczy:

config t
inter gig1/1
udld port aggresive



:(

JulietCharlie
wannabe
wannabe
Posty: 195
Rejestracja: 06 lut 2012, 01:31

#30

#30 Post autor: JulietCharlie » 08 sie 2013, 12:04

rutek666 pisze: to co teraz?
1) Porownaj IOSy na obu switchach,
2) Otworz TAC u CISCO.


BTW:
S2 copy tftp runn
Zastanow sie czy przy tym poleceniu uzyskasz to co zamierzales.

poczytaj o "configure replace"
Ostatnio zmieniony 21 sie 2013, 01:12 przez JulietCharlie, łącznie zmieniany 1 raz.
Shoot for the moon.
Even if you miss it you will land among the stars.

ODPOWIEDZ