VLAN i co dalej?

Problemy związane ze switchingiem

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
mokry80
fresh
fresh
Posty: 5
Rejestracja: 28 sty 2016, 21:38

VLAN i co dalej?

#1

#1 Post autor: mokry80 » 28 sty 2016, 21:45

Witam
Mam pytanie odnośnie konfiguracji switcha Cisco Catalyst 2960 otóż mam 6 stanowisk po dwa komputery na każdym stanowisku. Dwa komputery z każdego stanowiska mają widzieć siebie ale nie mogą widzieć komputerów z innych stanowisk (wiem powiecie VLANy, switchport protected) ale 6 stanowisko ma komputer i drukarkę które powinny wiedzieć wszystkie komputery nie mogę dodawać sprzętu mam do dyspozycji tylko jeden switch.

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3428
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23

Re: VLAN i co dalej?

#2

#2 Post autor: Kyniu » 28 sty 2016, 21:53

Masz wędkę: private vlan i community vlan. Rybę złów sam ;)

mokry80
fresh
fresh
Posty: 5
Rejestracja: 28 sty 2016, 21:38

#3

#3 Post autor: mokry80 » 28 sty 2016, 22:11

Nie mógłbyś pomóc jest późno a jutro rano musi to działać a ja chcę do domu :(

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3428
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23

#4

#4 Post autor: Kyniu » 28 sty 2016, 22:15

A jaki dokładnie masz model tego 2960?

mokry80
fresh
fresh
Posty: 5
Rejestracja: 28 sty 2016, 21:38

#5

#5 Post autor: mokry80 » 28 sty 2016, 22:18

Cisco IOS Software, C2960 Software (C2960-LANBASE-M), Version 12.2(25)SEE2, RELEASE SOFTWARE (fc1)
Copyright (c) 1986-2006 by Cisco Systems, Inc.
Compiled Fri 28-Jul-06 04:33 by yenanh

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3428
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23

#6

#6 Post autor: Kyniu » 28 sty 2016, 22:20

WS-C2960..... ????? Interesuje mnie co jest w miejscu kropek.

mokry80
fresh
fresh
Posty: 5
Rejestracja: 28 sty 2016, 21:38

#7

#7 Post autor: mokry80 » 28 sty 2016, 22:23

WS-C2960-24TT-L

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3428
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23

#8

#8 Post autor: Kyniu » 28 sty 2016, 22:27

mokry80 pisze:WS-C2960-24TT-L
To o private vlan chyba można zapomnieć. O ile mnie pamięć nie myli.

dorvin
CCIE
CCIE
Posty: 1688
Rejestracja: 21 sty 2008, 13:21
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

#9

#9 Post autor: dorvin » 28 sty 2016, 22:30

To jest jeszcze druga wędka: "vlan access list". Żyłka jest w google a haczyk w pierwszym linku. Ewentualnie jak nie pasuje Ci wędka to jest jeszcze kuter 802.1X. :)

Edit: VACL na 2960 oficjalnie jest niewspierany, ale pamiętam, że kiedyś robiłem i nawet działało. :)
Ostatnio zmieniony 28 sty 2016, 22:40 przez dorvin, łącznie zmieniany 1 raz.

mokry80
fresh
fresh
Posty: 5
Rejestracja: 28 sty 2016, 21:38

#10

#10 Post autor: mokry80 » 28 sty 2016, 22:31

racja :(

Awatar użytkownika
borostfor
wannabe
wannabe
Posty: 99
Rejestracja: 01 sie 2009, 23:20
Lokalizacja: Festung Breslau

#11

#11 Post autor: borostfor » 29 sty 2016, 14:19

jak masz jakis tam router do tego podlaczony to mozna zrobic router on the stick i tam access lists zrobic. Ale wtedy kazdy musialby byc w innym vlan z inna adresacja. duzo grzebania sie z tym :)

IMHO VACL, PVLAN najlepsze rozwiaznie.

Awatar użytkownika
vamos
wannabe
wannabe
Posty: 104
Rejestracja: 29 lip 2013, 11:27
Lokalizacja: Wroclaw
Kontakt:

Re: VLAN i co dalej?

#12

#12 Post autor: vamos » 05 maja 2017, 16:08

Imo poświęciłem trochę czasu i rozpisałem szczegółowo temat PVLAN. Może i coraz rzadziej używane ale znać warto ;)
Zachęcam do lektury - http://nastykusieci.pl/prywatne-vlany/

ODPOWIEDZ