MS-NLB-Multicast

Problemy związane ze switchingiem

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
Vuko_Drakkainen
member
member
Posty: 21
Rejestracja: 22 lut 2016, 11:36

MS-NLB-Multicast

#1

#1 Post autor: Vuko_Drakkainen »

Witam,
mam problem i jest on powiazany z tematem ktory poruszalem predzej mianowicie wysokie zuzycie CPU na CAT 6500. Ze SPAN na CPU wyszlo ze duzo ruchu TCP do jednej z podsieci przerabia procesor ,a mac dest jest to MS multicast.
Ponizej przesylam arp dla tego vlanu i dla tego mac:

xxx#show ip arp 03:bf:5c:2b:73:aa
Protocol Address Age (min) Hardware Addr Type Interface
Internet 11.11.11.170 - 03bf.5c2b.73aa ARPA
Internet 11.11.11.171 - 03bf.5c2b.73aa ARPA
Internet 11.11.11.172 - 03bf.5c2b.73aa ARPA
Internet 11.11.11.173 - 03bf.5c2b.73aa ARPA
Internet 11.11.11.174 - 03bf.5c2b.73aa ARPA

xxx#sho ip arp vlan 431
Protocol Address Age (min) Hardware Addr Type Interface
Internet 11.11.11.163 - 001e.xxxx.7700 ARPA Vlan431
Internet 11.11.11.165 0 0050.xxxx.0643 ARPA Vlan431
Internet 11.11.11.166 0 0050.xxxx.0646 ARPA Vlan431
Internet 11.11.11.162 1 001e.xxxx.c300 ARPA Vlan431
Internet 11.11.11.169 3 0050.xxxx.0644 ARPA Vlan431
Internet 11.11.11.161 - 0000.xxxx.f1f5 ARPA Vlan431

Moje pytanie jest nastepujace dlaczego w komendzie sho ip arp vlan 431 nie ma powiazanego mac 03:bf:5c:2b:73:aa, a pojawia sie on w komendzie show ip arp 03:bf:5c:2b:73:aa
(i nie jest powiazany z vlan 431) ?

Dlaczego ten ruch trafia do CPU?
Jak z tym zyc ?
Czy moze to powodowac zwiekszone zuzycie CPU czy bladze?

Z gory dzieki za odpowiedz.

meeple
member
member
Posty: 28
Rejestracja: 27 mar 2012, 09:19

#2

#2 Post autor: meeple »

A dodałeś statyczny wpis arp w konfiguracji svi dla vlan 431?

Vuko_Drakkainen
member
member
Posty: 21
Rejestracja: 22 lut 2016, 11:36

#3

#3 Post autor: Vuko_Drakkainen »

meeple pisze:A dodałeś statyczny wpis arp w konfiguracji svi dla vlan 431?
nie mam zadnych statycznych wpisow
mam powiazac statycznie ponizsze IP/mac :

Internet 11.11.11.170 - 03bf.5c2b.73aa ARPA
Internet 11.11.11.171 - 03bf.5c2b.73aa ARPA
Internet 11.11.11.172 - 03bf.5c2b.73aa ARPA
Internet 11.11.11.173 - 03bf.5c2b.73aa ARPA
Internet 11.11.11.174 - 03bf.5c2b.73aa ARPA

meeple
member
member
Posty: 28
Rejestracja: 27 mar 2012, 09:19

#4

#4 Post autor: meeple »


Vuko_Drakkainen
member
member
Posty: 21
Rejestracja: 22 lut 2016, 11:36

#5

#5 Post autor: Vuko_Drakkainen »

meeple pisze:tak

zgodnie z tym dokumentem: http://www.cisco.com/c/en/us/support/do ... lb-00.html
mam statyczne wpisy jak nizej , jednak zuzycie proca caly czas jest na wysokim poziomie.
NIe wiem czy to pomoze ale jest to MS NLB
arp 11.11.11.170 03bf.5c2b.73aa ARPA
arp 11.11.11.171 03bf.5c2b.73aa ARPA
arp 11.11.11.172 03bf.5c2b.73aa ARPA
arp 11.11.11.173 03bf.5c2b.73aa ARPA
arp 11.11.11.174 03bf.5c2b.73aa ARPA

mierztom
member
member
Posty: 19
Rejestracja: 20 lis 2008, 11:25
Lokalizacja: Heidelberg

#6

#6 Post autor: mierztom »

meeple pisze:tak

zgodnie z tym dokumentem: http://www.cisco.com/c/en/us/support/do ... lb-00.html
A powizałeś 03bf.5c2b.73aa z fizycznymi portami switcha?
Normalnie switch ignoruje pakiety z unikastowym IP a multicastowym MAC adresem. Dlatego konieczne jest fizyczne dodanie ich do tablicy MAC (wszystko opisane w dokumencie powyżej).

ODPOWIEDZ