MST i interakcja z innymi STP

Problemy związane ze switchingiem

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
rack
wannabe
wannabe
Posty: 83
Rejestracja: 28 sie 2010, 12:22

MST i interakcja z innymi STP

#1

#1 Post autor: rack »

Witam,

studiuje ccie official cert guide i jest tam coś takiego:
PVST Simulation consistency criteria require that for an MST Boundary port toward a PVST+ region to be Forwarding, one of the following conditions must be met:

Either the boundary port’s own IST BPDUs are superior to all received PVST+ BPDUs regardless of their VLAN (in this case, the port becomes Designated; “if be Designated Port for VLAN 1, then be Designated Port for all VLANs”)

Or the boundary port’s own IST BPDUs are inferior to received PVST+ BPDUs for VLAN 1, and they are in turn identical or inferior to received PVST+ BPDUs for other VLANs (in this case, the port becomes Root Port; “if be Root Port for VLAN 1, then be Root Port for all VLANs”)
Ogólnie do tej pory zrozumiałem, że roota powinienem mieć w MSTP i to mi tez wynika z pierwszego stwierdzenia, ale z drugie stwierdzenia wychodzi mi ze mogę miec roota poza MSTP pod warunkiem że BPDU otrzymane na porcie będzie lepsze od mojego i takie musi być dla wszystkich moich vlanów, wtedy mogę ustaiwc port w forwarding. Wyjasni to ktoś jakoś bardziej przystępnie? Ja już sam nie wiem czy root może być tylko w regionie MST czy może być tez poza nim.

Awatar użytkownika
myszasty
wannabe
wannabe
Posty: 175
Rejestracja: 02 lip 2007, 09:16

Re: MST i interakcja z innymi STP

#2

#2 Post autor: myszasty »

rack pisze:Witam,

studiuje ccie official cert guide i jest tam coś takiego:
PVST Simulation consistency criteria require that for an MST Boundary port toward a PVST+ region to be Forwarding, one of the following conditions must be met:

Either the boundary port’s own IST BPDUs are superior to all received PVST+ BPDUs regardless of their VLAN (in this case, the port becomes Designated; “if be Designated Port for VLAN 1, then be Designated Port for all VLANs”)

Or the boundary port’s own IST BPDUs are inferior to received PVST+ BPDUs for VLAN 1, and they are in turn identical or inferior to received PVST+ BPDUs for other VLANs (in this case, the port becomes Root Port; “if be Root Port for VLAN 1, then be Root Port for all VLANs”)
Ogólnie do tej pory zrozumiałem, że roota powinienem mieć w MSTP i to mi tez wynika z pierwszego stwierdzenia, ale z drugie stwierdzenia wychodzi mi ze mogę miec roota poza MSTP pod warunkiem że BPDU otrzymane na porcie będzie lepsze od mojego i takie musi być dla wszystkich moich vlanów, wtedy mogę ustaiwc port w forwarding. Wyjasni to ktoś jakoś bardziej przystępnie? Ja już sam nie wiem czy root może być tylko w regionie MST czy może być tez poza nim.
Kiedyś z TEGO korzystałem przy wdrożeniu produkcyjnym MSTP

Awatar użytkownika
rack
wannabe
wannabe
Posty: 83
Rejestracja: 28 sie 2010, 12:22

#3

#3 Post autor: rack »

No własnie to już mam za sobą i na podstawie tego zrozumiałem że root ma być w MSTP a w official cert jest znowu napisane to co wkleiłem.

Awatar użytkownika
myszasty
wannabe
wannabe
Posty: 175
Rejestracja: 02 lip 2007, 09:16

#4

#4 Post autor: myszasty »

rack pisze:No własnie to już mam za sobą i na podstawie tego zrozumiałem że root ma być w MSTP a w official cert jest znowu napisane to co wkleiłem.
Z tego co pamiętam - to nawet musiał być - inaczej nie działało :)

martino76
CCIE
CCIE
Posty: 858
Rejestracja: 17 gru 2010, 15:23
Lokalizacja: Barczewo

#5

#5 Post autor: martino76 »

To co jest napisane w CCIE Guide jest poprawne, so dwie możliwe topologie, z tym ze ta druga nie jest zalecana zerknij na link

Pozdro,

meeple
member
member
Posty: 28
Rejestracja: 27 mar 2012, 09:19

#6

#6 Post autor: meeple »

region mst ma jeden priorytet dla cist i tą wartość replikuje w bpdu wysyłanych do wszystkich instancji pvst na brzegu. tak samo wszystkie bpdu jakie przychodzą w kazdym vlan na brzegu są przetwarzane przez cist. na tym polega "symulacja" pvst
czyli albo ta wartość priorytetu cist jest dla lepsza od wszystkich vlan w pvst albo gorsza. inaczej to nie może działać

ps
ta funkcjonalność "symulacji" pvst jest tylko na Cisco...
inne przełączniki tego nie robią

Awatar użytkownika
rack
wannabe
wannabe
Posty: 83
Rejestracja: 28 sie 2010, 12:22

#7

#7 Post autor: rack »

W takim razie jak to zasymulować? W labie mam region MST skladajacy sie z 2 switchy + 1 switch z RPVST. Na switchu rpvst ustawiłem priorytet 0 dla wszystkich vlanów przez spanning-tree vlan 1-4094 prio 0 a na switchach mst wszystkie vlany są w instance 0 i efekt jest taki:

Region MST:

Kod: Zaznacz cały

SW1#sh spanning-tree mst 0

##### MST0    vlans mapped:   1-4094
Bridge        address aabb.cc00.0b00  priority      32768 (32768 sysid 0)
Root          address aabb.cc00.0d00  priority      1     (0 sysid 1)
              port    Et4/0           path cost     2000000
Regional Root this switch
Operational   hello time 2 , forward delay 15, max age 20, txholdcount 6
Configured    hello time 2 , forward delay 15, max age 20, max hops    20

Interface        Role Sts Cost      Prio.Nbr Type
---------------- ---- --- --------- -------- --------------------------------
Et0/0            Desg FWD 2000000   128.1    Shr
Et0/1            Desg FWD 2000000   128.2    Shr
Et1/0            Desg FWD 2000000   128.5    Shr
Et1/1            Desg FWD 2000000   128.6    Shr
Et1/3            Desg FWD 2000000   128.8    Shr
Et2/0            Desg FWD 2000000   128.9    Shr
Et2/1            Desg FWD 2000000   128.10   Shr
Et3/0            Desg FWD 2000000   128.13   P2p
Et3/1            Desg FWD 2000000   128.14   P2p
Et4/0            Root BKN*2000000   128.17   P2p Bound(PVST) *PVST_Inc
Et4/1            Altn BLK 2000000   128.18   P2p Bound(PVST)
Et5/2            Desg FWD 2000000   128.23   Shr

Kod: Zaznacz cały

SW2#sh spanning-tree mst 0

##### MST0    vlans mapped:   1-4094
Bridge        address aabb.cc00.0c00  priority      32768 (32768 sysid 0)
Root          address aabb.cc00.0d00  priority      1     (0 sysid 1)
              port    Et3/0           path cost     2000000
Regional Root address aabb.cc00.0b00  priority      32768 (32768 sysid 0)
                                      internal cost 2000000   rem hops 19
Operational   hello time 2 , forward delay 15, max age 20, txholdcount 6
Configured    hello time 2 , forward delay 15, max age 20, max hops    20

Interface        Role Sts Cost      Prio.Nbr Type
---------------- ---- --- --------- -------- --------------------------------
Et0/0            Desg FWD 2000000   128.1    Shr
Et0/1            Desg FWD 2000000   128.2    Shr
Et3/0            Root FWD 2000000   128.13   P2p
Et3/1            Altn BLK 2000000   128.14   P2p
Et5/0            Altn BLK 2000000   128.21   P2p Bound(PVST)
Et5/1            Altn BLK 2000000   128.22   P2p Bound(PVST)
RPVST:

Kod: Zaznacz cały

SW3#sh spanning-tree vlan 1

VLAN0001
  Spanning tree enabled protocol ieee
  Root ID    Priority    1
             Address     aabb.cc00.0d00
             This bridge is the root
             Hello Time   2 sec  Max Age 20 sec  Forward Delay 15 sec

  Bridge ID  Priority    1      (priority 0 sys-id-ext 1)
             Address     aabb.cc00.0d00
             Hello Time   2 sec  Max Age 20 sec  Forward Delay 15 sec
             Aging Time  300 sec

Interface           Role Sts Cost      Prio.Nbr Type
------------------- ---- --- --------- -------- --------------------------------
Et0/0               Desg FWD 100       128.1    Shr
Et4/0               Desg FWD 100       128.17   P2p
Et4/1               Desg FWD 100       128.18   P2p
Et5/0               Desg FWD 100       128.21   P2p
Et5/1               Desg FWD 100       128.22   P2p
Jezeli dobrze rozumiem aby MST widzialo switch w RPVST jako roota, musze ustawic na nim prio na 0 dla kazdego vlanu?

Co chcę osiągnąć: chcę zasymulować tę niezalecaną konfigurację z rootem poza regionem MST.

Awatar użytkownika
konradrz
CCIE
CCIE
Posty: 372
Rejestracja: 23 sty 2008, 14:21
Lokalizacja: Singapore, SG
Kontakt:

#8

#8 Post autor: konradrz »

rack pisze:RPVST:

Kod: Zaznacz cały

SW3#sh spanning-tree vlan 1

VLAN0001
  Spanning tree enabled protocol ieee
  Root ID    Priority    1
             Address     aabb.cc00.0d00
             This bridge is the root
(...)
Co chcę osiągnąć: chcę zasymulować tę niezalecaną konfigurację z rootem poza regionem MST.
Eeee, pewnie ślepy jestem, rano jest - ale już to zrobiłeś.

Awatar użytkownika
rack
wannabe
wannabe
Posty: 83
Rejestracja: 28 sie 2010, 12:22

#9

#9 Post autor: rack »

Niby tak, ale:

Kod: Zaznacz cały

SW1#sh spanning-tree vlan 1

MST0
  Spanning tree enabled protocol mstp
  Root ID    Priority    1
             Address     aabb.cc00.0d00
             Cost        2000000
             Port        17 (Ethernet4/0)
             Hello Time   2 sec  Max Age 20 sec  Forward Delay 15 sec

  Bridge ID  Priority    32768  (priority 32768 sys-id-ext 0)
             Address     aabb.cc00.0b00
             Hello Time   2 sec  Max Age 20 sec  Forward Delay 15 sec

Interface           Role Sts Cost      Prio.Nbr Type
------------------- ---- --- --------- -------- --------------------------------
Et0/0               Desg FWD 2000000   128.1    Shr
Et0/1               Desg FWD 2000000   128.2    Shr
Et1/0               Desg FWD 2000000   128.5    Shr
Et1/1               Desg FWD 2000000   128.6    Shr
Et1/3               Desg FWD 2000000   128.8    Shr
Et2/0               Desg FWD 2000000   128.9    Shr
Et2/1               Desg FWD 2000000   128.10   Shr
Et3/0               Desg FWD 2000000   128.13   P2p
Et3/1               Desg FWD 2000000   128.14   P2p
Et4/0               Root BKN*2000000   128.17   P2p Bound(PVST) *PVST_Inc
Et4/1               Altn BLK 2000000   128.18   P2p Bound(PVST)
Et5/2               Desg FWD 2000000   128.23   Shr
No chyba, że tak ma to działać...

Awatar użytkownika
rack
wannabe
wannabe
Posty: 83
Rejestracja: 28 sie 2010, 12:22

#10

#10 Post autor: rack »

OK. Zagadka rozwiazana. Tutaj jest dokumentacja z ladnymi przykladami:

http://www.cisco.com/c/en/us/support/do ... st-00.html

ODPOWIEDZ