Wkładka SFP err-disable C2960

Problemy związane ze switchingiem

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
JakubS
member
member
Posty: 21
Rejestracja: 11 paź 2015, 21:42
Lokalizacja: 51.418083, 21.169213

Wkładka SFP err-disable C2960

#1

#1 Post autor: JakubS »

Dzień dobry,
Posiadam wkładki SFP JD494A-C (kupowane dawno do HP)
Czy ktoś próbował z powodzeniem, lub może zna patent jak takie wkładki wykorzystać z Cisco?

Ja kombinuje z:
WS-C2960-24TC-L 12.2(55)SE10 C2960-LANBASEK9-M
poniżej wklejka z tego co wyrzuca konsola:

Kod: Zaznacz cały

LPD_24(config-if)#do sh int status

Port      Name               Status       Vlan       Duplex  Speed Type
Fa0/1                        notconnect   100          auto   auto 10/100BaseTX
.
.
.
Fa0/24                       notconnect   66           auto   auto 10/100BaseTX
Gi0/1                        err-disabled 1            auto   auto unknown

Kod: Zaznacz cały

LPD_24#term monit
00:48:33: %GBIC_SECURITY_CRYPT-4-VN_DATA_CRC_ERROR: GBIC in port Gi0/1 has bad crc

Kod: Zaznacz cały

LPD_24#sh int status err-disabled
Port      Name               Status       Reason               Err-disabled Vlans
Gi0/1                        err-disabled gbic-invalid

Kod: Zaznacz cały

LPD_24#show interfaces g0/1
GigabitEthernet0/1 is down, line protocol is down (err-disabled)
  Hardware is Gigabit Ethernet, address is 001b.0dd9.e219 (bia 001b.0dd9.e219)
  MTU 1500 bytes, BW 10000 Kbit, DLY 1000 usec,
     reliability 255/255, txload 1/255, rxload 1/255
  Encapsulation ARPA, loopback not set
  Keepalive not set
  Auto-duplex, Auto-speed, link type is auto, media type is unknown
  input flow-control is off, output flow-control is unsupported
  ARP type: ARPA, ARP Timeout 04:00:00
  Last input never, output never, output hang never
  Last clearing of "show interface" counters never
  Input queue: 0/75/0/0 (size/max/drops/flushes); Total output drops: 0
  Queueing strategy: fifo
  Output queue: 0/40 (size/max)
  5 minute input rate 0 bits/sec, 0 packets/sec
  5 minute output rate 0 bits/sec, 0 packets/sec
     0 packets input, 0 bytes, 0 no buffer
     Received 0 broadcasts (0 multicasts)
     0 runts, 0 giants, 0 throttles
     0 input errors, 0 CRC, 0 frame, 0 overrun, 0 ignored
     0 watchdog, 0 multicast, 0 pause input
     0 input packets with dribble condition detected
     0 packets output, 0 bytes, 0 underruns
     0 output errors, 0 collisions, 2 interface resets
     0 babbles, 0 late collision, 0 deferred
     0 lost carrier, 0 no carrier, 0 PAUSE output
     0 output buffer failures, 0 output buffers swapped out

Makz
wannabe
wannabe
Posty: 79
Rejestracja: 04 kwie 2008, 16:25

Re: Wkładka SFP err-disable C2960

#2

#2 Post autor: Makz »

probowales tych komend?

Kod: Zaznacz cały

no errdisable detect cause gbic-invalid

Kod: Zaznacz cały

service unsupported-transceiver

piter1789
wannabe
wannabe
Posty: 211
Rejestracja: 01 wrz 2014, 10:46

Re: Wkładka SFP err-disable C2960

#3

#3 Post autor: piter1789 »

musisz na 99% przeprogramować wkładkę albo kupić zamiennik programowany do Cisco,;)
no chyba że chcesz kupić oryginał;)

Te opcje czasem zadziałały mi, ale nie z wkładkami z HP próbowałem już kiedyś, ale może Tobie się uda.

JakubS
member
member
Posty: 21
Rejestracja: 11 paź 2015, 21:42
Lokalizacja: 51.418083, 21.169213

Re: Wkładka SFP err-disable C2960

#4

#4 Post autor: JakubS »

Kod: Zaznacz cały

probowales tych komend?
Code:

no errdisable detect cause gbic-invalid


Code:

service unsupported-transceiver
Spróbowałem po Twojej podpowiedzi.
Jest UP, dzięki.

Kod: Zaznacz cały

LPD_24#show interfaces status

Port      Name               Status       Vlan       Duplex  Speed Type
Fa0/1                        notconnect   100          auto   auto 10/100BaseTX
.
.
.
Fa0/24                       notconnect   66           auto   auto 10/100BaseTX
Gi0/1                        connected    1          a-full a-1000 unsupported

piter1789
wannabe
wannabe
Posty: 211
Rejestracja: 01 wrz 2014, 10:46

Re: Wkładka SFP err-disable C2960

#5

#5 Post autor: piter1789 »

posprawdzaj czy nie ma błędów na transmisji albo czy się nie wywali przy większym ruchu itp.

ODPOWIEDZ