Dziwne zachowanie CDP

Problemy związane ze switchingiem

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
ja1987
fresh
fresh
Posty: 7
Rejestracja: 22 lut 2017, 14:44

Dziwne zachowanie CDP

#1

#1 Post autor: ja1987 » 22 lut 2017, 15:10

Witam
Mam problem ze zrozumieniem pewnej sytuacji, otóż w sieci mam 8 switchy zarządzalnych(z serwii small biznes 300), dziś chciałem rozpisać zależności między nimi(kto z kim jest połączony i na jakim porcie), jednak na 3 switchach mam coś dziwnego,np.
Switch .240 jest połączony ze switchami .245, .238 oraz .243(końcówki IP) i na .240 portem z którego wychodzi sygnał do każdego z pozostałych jest port G0/18. Pierwszy raz coś takiego widzę co fizycznie jest niemożliwe. Podobnie z tym że z portami docelowymi jest na połączeniu .240,.238 z .243 tam portem docelowym jest za każdym razem fa 0/48.

Dodam że uruchomiony jest Rapid STP oraz wszystkie porty działają jako trunk(ustawienia domyśle switcha), taki stan rzeczy zastałem i to działa bez problem, jednak chce wprowadzić VLAN'y ze względu na kończący się zakres adresów IPv4.
Wrzucam na szybko rysowany rysunek tych połączeń -https://zapodaj.net/cb06813af1e24.jpg.html

Chciałbym prosić o pomoc

Awatar użytkownika
judge dredd
wannabe
wannabe
Posty: 146
Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23

Re: Dziwne zachowanie CDP

#2

#2 Post autor: judge dredd » 22 lut 2017, 15:16

Może tak być, że pomiędzy switchami .240, .245, .238 i .243 jest jakiś HUB, albo niezarządzalny switchyk. Rozumiem, że skoro musisz posługiwać się CDP, to nie widziałeś tej topologii fizycznie na oczy, więc takie rozwiązanie też wchodzi w grę. Chyba, że sam to kiedyś podłączałeś i masz pewność, że nic innego tam nie ma, a tylko chciałeś sobie przypomnieć które porty są połączeniowe, to wtedy faktycznie dziwna rzecz. Wklej listing z sh cdp nei i sh cdp nei det (czy jakoś podobnie na SMB).

Pozdrawiam,

JD

ja1987
fresh
fresh
Posty: 7
Rejestracja: 22 lut 2017, 14:44

Re: Dziwne zachowanie CDP

#3

#3 Post autor: ja1987 » 22 lut 2017, 17:54

Dostęp fizyczny mam, ale nikt tego nie pilonował I dokładało się switche jakie popadnie I gdzie popadnie, więc jest masakryczny bałagan, a ja jestem sam I to od niedawna
Czyli szukać gdzieś dodatkowych urządzeń
Jutro podeśle zrzuty z show cdp.


judge dredd pisze:Może tak być, że pomiędzy switchami .240, .245, .238 i .243 jest jakiś HUB, albo niezarządzalny switchyk. Rozumiem, że skoro musisz posługiwać się CDP, to nie widziałeś tej topologii fizycznie na oczy, więc takie rozwiązanie też wchodzi w grę. Chyba, że sam to kiedyś podłączałeś i masz pewność, że nic innego tam nie ma, a tylko chciałeś sobie przypomnieć które porty są połączeniowe, to wtedy faktycznie dziwna rzecz. Wklej listing z sh cdp nei i sh cdp nei det (czy jakoś podobnie na SMB).

Pozdrawiam,

JD

ja1987
fresh
fresh
Posty: 7
Rejestracja: 22 lut 2017, 14:44

Re: Dziwne zachowanie CDP

#4

#4 Post autor: ja1987 » 22 lut 2017, 17:58

A nie jest to spowodowane również tym że te switche na dole rysunku są połączone każdy z każdym.
seba766 pisze:Miałem podobny zonk jak na jednym porcie CDP widziałem po kilkanaście urządzeń.
Pierwsza myśl: Jak to?? Przecież wszystkie książki mówią, że może być tylko jedno pudło, ale później się okazało, że w L2 jest juniperek który przekazywał ramki dalej :)


Awatar użytkownika
judge dredd
wannabe
wannabe
Posty: 146
Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23

Re: Dziwne zachowanie CDP

#6

#6 Post autor: judge dredd » 23 lut 2017, 10:38

Wydaje się, że Twoja topologia wygląda jakoś tak:

Obrazek

Przynajmniej tak można wnioskować z cdp. Ten, co jest na szaro może być jednym, albo kilkoma switchami niezarządzalnymi lub hubami podłączonymi różnie w zależności od stopnia fantazji podłączającego.

Jak podjedziesz na miejsce to sprawdzić, to daj znać, czy trafiłem.

A i jeszcze jedno. Zwróć uwagę, czy cdp nie jest przypadkiem wyłączone na niektórych interfejsach, bo jeśli tak, to mogą być jeszcze jakieś połączenia, których po cdp nie widać. Można to próbować dopasować do listingu z komendy sh span.

Pozdrawiam,

JD

ODPOWIEDZ