CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 14 gru 2017, 22:00

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Post #1 : 22 lut 2017, 15:10 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 22 lut 2017, 14:44
Posty: 7
Witam
Mam problem ze zrozumieniem pewnej sytuacji, otóż w sieci mam 8 switchy zarządzalnych(z serwii small biznes 300), dziś chciałem rozpisać zależności między nimi(kto z kim jest połączony i na jakim porcie), jednak na 3 switchach mam coś dziwnego,np.
Switch .240 jest połączony ze switchami .245, .238 oraz .243(końcówki IP) i na .240 portem z którego wychodzi sygnał do każdego z pozostałych jest port G0/18. Pierwszy raz coś takiego widzę co fizycznie jest niemożliwe. Podobnie z tym że z portami docelowymi jest na połączeniu .240,.238 z .243 tam portem docelowym jest za każdym razem fa 0/48.

Dodam że uruchomiony jest Rapid STP oraz wszystkie porty działają jako trunk(ustawienia domyśle switcha), taki stan rzeczy zastałem i to działa bez problem, jednak chce wprowadzić VLAN'y ze względu na kończący się zakres adresów IPv4.
Wrzucam na szybko rysowany rysunek tych połączeń -https://zapodaj.net/cb06813af1e24.jpg.html

Chciałbym prosić o pomoc


Na górę
Post #2 : 22 lut 2017, 15:16 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23
Posty: 113
Może tak być, że pomiędzy switchami .240, .245, .238 i .243 jest jakiś HUB, albo niezarządzalny switchyk. Rozumiem, że skoro musisz posługiwać się CDP, to nie widziałeś tej topologii fizycznie na oczy, więc takie rozwiązanie też wchodzi w grę. Chyba, że sam to kiedyś podłączałeś i masz pewność, że nic innego tam nie ma, a tylko chciałeś sobie przypomnieć które porty są połączeniowe, to wtedy faktycznie dziwna rzecz. Wklej listing z sh cdp nei i sh cdp nei det (czy jakoś podobnie na SMB).

Pozdrawiam,

JD


Na górę
Post #3 : 22 lut 2017, 17:54 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 22 lut 2017, 14:44
Posty: 7
Dostęp fizyczny mam, ale nikt tego nie pilonował I dokładało się switche jakie popadnie I gdzie popadnie, więc jest masakryczny bałagan, a ja jestem sam I to od niedawna
Czyli szukać gdzieś dodatkowych urządzeń
Jutro podeśle zrzuty z show cdp.


Cytuj:
Może tak być, że pomiędzy switchami .240, .245, .238 i .243 jest jakiś HUB, albo niezarządzalny switchyk. Rozumiem, że skoro musisz posługiwać się CDP, to nie widziałeś tej topologii fizycznie na oczy, więc takie rozwiązanie też wchodzi w grę. Chyba, że sam to kiedyś podłączałeś i masz pewność, że nic innego tam nie ma, a tylko chciałeś sobie przypomnieć które porty są połączeniowe, to wtedy faktycznie dziwna rzecz. Wklej listing z sh cdp nei i sh cdp nei det (czy jakoś podobnie na SMB).

Pozdrawiam,

JD


Na górę
Post #4 : 22 lut 2017, 17:58 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 22 lut 2017, 14:44
Posty: 7
A nie jest to spowodowane również tym że te switche na dole rysunku są połączone każdy z każdym.
Cytuj:
Miałem podobny zonk jak na jednym porcie CDP widziałem po kilkanaście urządzeń.
Pierwsza myśl: Jak to?? Przecież wszystkie książki mówią, że może być tylko jedno pudło, ale później się okazało, że w L2 jest juniperek który przekazywał ramki dalej :)


Na górę
Post #5 : 23 lut 2017, 09:47 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 22 lut 2017, 14:44
Posty: 7
Poniżej screeny z show cdp nei:
https://zapodaj.net/2e1c9f9645f1d.png.html
https://zapodaj.net/7ab0ce40accd8.png.html
https://zapodaj.net/ba6ce3d0cbcbd.png.html
https://zapodaj.net/0085383d41622.png.html

Poniżej screeny z show cdp nei det:

https://zapodaj.net/9700227bbbefd.png.html
https://zapodaj.net/770723764e868.png.html
https://zapodaj.net/827686c7b8234.png.html
https://zapodaj.net/aaec6bb63ce38.png.html


Na górę
Post #6 : 23 lut 2017, 10:38 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23
Posty: 113
Wydaje się, że Twoja topologia wygląda jakoś tak:

Obrazek

Przynajmniej tak można wnioskować z cdp. Ten, co jest na szaro może być jednym, albo kilkoma switchami niezarządzalnymi lub hubami podłączonymi różnie w zależności od stopnia fantazji podłączającego.

Jak podjedziesz na miejsce to sprawdzić, to daj znać, czy trafiłem.

A i jeszcze jedno. Zwróć uwagę, czy cdp nie jest przypadkiem wyłączone na niektórych interfejsach, bo jeśli tak, to mogą być jeszcze jakieś połączenia, których po cdp nie widać. Można to próbować dopasować do listingu z komendy sh span.

Pozdrawiam,

JD


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl