Cisco 3850 Problemy ze Stackiem - reload

Problemy związane ze switchingiem

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
kurđ
wannabe
wannabe
Posty: 215
Rejestracja: 13 kwie 2005, 07:15
Lokalizacja: München
Kontakt:

Cisco 3850 Problemy ze Stackiem - reload

#1

#1 Post autor: kurđ » 16 maja 2017, 08:32

Hej, no chyba mnie coś trafi. Mam problem ze stackiem na 3850.
W stacku są dwa switche WS-C3850-24XS, zmieniałem już ze 4 kable stakujące, mam też dodatkowy rezerwowy switch więc sprawdziłem praktycznie wszystkie możliwe konfiguracje 2 switchy z 3 możliwych a problemy ciągle te same. Ostatnio po zmianie kabla stakującego stack działał ok 2 tyg bez zająknięcia (nawet zamknąłem ticket) a dziś znów zaczął się restartować ale tak w tempie średnio ok. co 5 minut.
Wersja
WS-C3850-24XS 03.07.05E cat3k_caa-universalk9 INSTALL

W konsoli mam czasem
May 16 06:15:28.238: %STACKMGR-1-FAULTY_STACK_CABLE: 1 stack-mgr: High hardware interrupt seen on switch 1 on stack port 2
MUC-RZ-CORE-02#
May 16 06:15:28.639: %STACKMGR-1-FAULTY_STACK_CABLE: MEMBER: 2 stack-mgr: High hardware interrupt seen on switch 2 on stack port 1

do każdej wysypki jest też log w crashinfo gdzie pierwszy wpis sugeruje chyba przyczynę
<Mon Mar 20 05:33:23 2017> hap_sup_reset: Reason Code:[4] Reset Reason:Reset/Reload requested by [stack-manager]. [ASIC ballot failed]


Nie wiem już co robić, kable sprawdziłem ze 4 więc raczej wykluczam tutaj uszkodzenie. Switche też sprawdzałem 2 z 3 więc albo 2 mają problem albo leży on całkowicie gdzieś w innym miejscu, nie wiem konfiguracja, fale elektromagnetyczne?

Co jeszcze mogę sprawdzić?
MfG
Kurđ
[CCNA+W][CCNP][MCSE 2000/2003+M+S][MCTS][MCITP Ex2010]
Windowsinfo

jwidel
member
member
Posty: 16
Rejestracja: 14 gru 2016, 00:26

Re: Cisco 3850 Problemy ze Stackiem - reload

#2

#2 Post autor: jwidel » 16 maja 2017, 14:28


kurđ
wannabe
wannabe
Posty: 215
Rejestracja: 13 kwie 2005, 07:15
Lokalizacja: München
Kontakt:

Re: Cisco 3850 Problemy ze Stackiem - reload

#3

#3 Post autor: kurđ » 16 maja 2017, 15:25

Brzmi znajomo ale chyba nie to skoro moja wersja 03.07.05E a w 3.7.0 ma już być rozwiązane...
MfG
Kurđ
[CCNA+W][CCNP][MCSE 2000/2003+M+S][MCTS][MCITP Ex2010]
Windowsinfo

tdewille
member
member
Posty: 26
Rejestracja: 01 gru 2016, 17:45

Re: Cisco 3850 Problemy ze Stackiem - reload

#4

#4 Post autor: tdewille » 18 maja 2017, 14:17

znasz to?

http://www.cisco.com/c/en/us/support/do ... y-sta.html


These can be collected several times over a few minutes to compare the deltas in the count:

show platform port-asic <0-1> read register SifRacDataCrcErrorCnt switch <switch#>
Segment with data CRC error
show platform port-asic <0-1> read register SifRacRwCrcErrorCnt switch <switch#>
Incremented on any failed CRC check
show platform port-asic <0-1> read register SifRacPcsCodeWordErrorCnt switch <switch#>
Incremented on invalid PCS code, unknown PCS codeword, running disparity error is detected
show platform port-asic <0-1> read register SifRacInvalidRingWordCnt switch <switch#>
Bit error on stack caused ringword CRC error

no chyba że to:
a) http://www.zakobn.republika.pl/antykuna ... header.jpg
b) https://www.paragonint.net/content/imag ... rubber.png

kurđ
wannabe
wannabe
Posty: 215
Rejestracja: 13 kwie 2005, 07:15
Lokalizacja: München
Kontakt:

Re: Cisco 3850 Problemy ze Stackiem - reload

#5

#5 Post autor: kurđ » 01 cze 2017, 09:57

Na razie Problem został zlokalizowany w Hardware, Cisco zdecydował wymienić jeden ze Stack members. Tydzień działa bez restartu, zobaczymy jak długo wytrzyma.
MfG
Kurđ
[CCNA+W][CCNP][MCSE 2000/2003+M+S][MCTS][MCITP Ex2010]
Windowsinfo

ODPOWIEDZ