CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 16 gru 2017, 23:41

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Post #1 : 19 maja 2017, 15:17 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 12 sie 2009, 09:01
Posty: 63
Potrzebuję przesłać przez swoją sieć Ethernet transmisję MPLS wystawioną przez jednego z operatorów opisaną jak poniżej. Ponieważ nie mam doświadczenia z MPLS chciałbym zapytać czy da się coś takiego przenieść transparentnie przez moje switche włączając jumbo-frames czy moje urządzenia musiałyby w tym MPLSie uczestniczyć jako aktywne węzły.
Cytuj:
łącze 20/20 pod MPLS. Wymogiem koniecznym jest zapewnienie na łączu przez "obcego operatora" przenoszenia MTU przynajmniej 1574 - ten sam wymóg przenoszenia MTU 1574 dotyczy radiolinii co w praktyce przekłada na to, że musi ona mieć porty GigabitEthernet i klienta trzeba z nich podłączać


Na górę
Post #2 : 22 maja 2017, 09:35 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 cze 2008, 23:15
Posty: 420
Lokalizacja: Warsaw
To jest łacze MPLS w sensie używanej technologii przez operatora. W żaden sposób nie uczestniczysz w wymianie labelek mplsowych. Jeśli zapewnisz odpowiednie MTU powinno być po sprawie.

_________________
It doesn't matter how many certs you've got... it's really all about the pure knowledge behind them...


Na górę
Post #3 : 22 maja 2017, 11:25 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 12 sie 2009, 09:01
Posty: 63
Ok, dzięki za info. Mam natomiast jeszcze jedno pytanie. Załóżmy, że mam punkt styku, na którym latają VLANy ze standardowym MTU i chciałbym dodać kolejny VLAN, gdzie przejdzie wyższe MTU. Czy jeżeli podniosę MTU na styku to dotychczasowe VLANy przekazują pakiety z MTU jak do tej pory? Co się stanie w sytuacji, kiedy MTU będzie przestawione tylko po jednej stronie styku (czy stare VLANy będą działały normalnie, czy pojawią się jakieś anomalie)?


Na górę
Post #4 : 22 maja 2017, 20:05 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 12 sty 2017, 10:02
Posty: 6
Jeżeli ustawisz MTU per VLAN to każdy powinien puszczać tyle bajtów ile ustawisz. Nie wiem, jak się do tego ma MTU globalne oraz na interfejsach fizycznych, ale przypuszcam ze musi być wyższe niż to na VLANach. Oczywiście nie wystarczy ustawienie na styku, musisz to zrobić na całej trasie VLANu dedykowanego (od styku do styku).


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl