CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 14 gru 2017, 22:00

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Post #1 : 22 maja 2017, 14:05 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 13 kwie 2016, 12:45
Posty: 7
Witajcie, mam problem z połączeniem LAG pomiędzy dwoma switchami SG300-52.
Najpierw czyste dane:
Dwa switche Cisco SG300-52. Nazwijmy je S1 i S2. Wszystkie porty 1Gbps
S1 jest skonfigurowany aby działał w L3 mode, S2 działa w L2 mode tego nie mogę/nie chce zmieniać.
Oba switche posiadają identyczną tablicę VLANów. identyczna wersja softu

Zakładam Link Aggregation pomiędzy dwoma switchami. Po oby stronach w statusie samych portów które biora udział w LAG widze prędkość 1000M
LAG oparty na 2 linkach, Auto-Negotiation Włączona, Flow Control - Disabled, MDI/MDIX Auto, Administrative Speed 1000M, LACP wyłączony.

Do S1 jest podpięty NAS. Jak próbuje pobrać dane z NASa podpinając się do innego portu w tym samym switchu uzyskuję prędkości ok 1Gbps czyli tyle ile miało być.
Problem polega na prędkości przesyłania danych poiędzy switchami. Jeżeli LAG jest skonfigurowany ale "rozpięty", tzn jeden kabel podłączony drugi rozłączony wszystko jest normalnie, po wpięciu do drugiego switcha sciągam z ok 1Gbps.
Jak tylko wepnę drugi link pomiędzy switchami, mierzona prędkość pobierania z NASa spada do 100M - pomimo, że wszędzie w statusie widze, że wynegocjowano 1000M. na LAgu, na portach będących członkami LAGa - wszędzie piękne 1000M. Problemem nie jest Patchcord - był wymieiniany.


Co może być przyczyną, na co zwrócić uwagę? Ewentualnie jakich danych dostarczyć do dalszej analizy problemu?


Na górę
Post #2 : 22 maja 2017, 15:53 
Offline
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Posty: 4837
Lokalizacja: Warsaw, PL
Rozumiem, że patrzyłeś na instrukcję TU i próbowałeś wymuszać parametry jak i testować autonegocjację? Czy jeżeli wiele komputerów korzysta z NAS to sumaryczna przepustowość jest także 100Mbit? Problemy z wydajnością często może powodować zły algorytm hashujący. Popatrz też, czy gdzieś Ci się nie sypią dropy lub errory w statystykach

_________________
Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: http://www.twitter.com/PiotrW_CCIE
Blog: http://blog.it-playground.eu

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"


Na górę
Post #3 : 24 maja 2017, 09:49 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 13 kwie 2016, 12:45
Posty: 7
Tak, testowałem różne parametry autonegocjacji, próbowałem włączać/wyłączać LACP na obu Switchach ale niestety to nie pomogło.

Co do prędkości to nie chodzi mi o to aby dokładnie mieć transfer ok 1Gbps bo wiadomo, że cięzko to uzyskać, zwgłaszcza w "żywym" środowisku, problem polega na tym, że mam przyzwoite transfery do momentu podłączenia drugiego kabelka LAGa. Właczam i jakbym balast zarzucił, od razu ściąganie na poziomie 10-12MB/s czyli powiedzmy 100Mbps.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl