CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 14 gru 2017, 19:40

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post #1 : 25 maja 2017, 11:48 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 31 lip 2012, 09:16
Posty: 304
Staram się trochę ogarnąć temat PoE od strony elektrycznej, ale elektryk ze mnie jak... :o
Generalnie Cisco podaje w sh power inline wartości w W.
Natomiast urządzeniach zazwyczaj podają, że chcą np 12 Volt.

Pojęcia elektyczne rozumiem jakoś tak:
VOLT - jednostką napięcia, czyli takie ciśnienie wody
AMPER - jednostka natężenia, czyli grubość rury
WATT (P) - jednostka mocy, czyli ile jesteśmy w stanie wody dostarczyć (biorąc pod uwagę ciśnienie i grubość rury)

Ogólna zasada P = V x A

No i teraz... Jak sprawdzić ile switch dostarcza V urządzeniu? Czy muszę sprawdzić sh power inline i potem podzielić przez A, które jest na opisię urządzenia?
Aruba AP ma naprzykład napisane na obudowie "48V=350mA".
Na switchu widzę, że dostaje 15W. 15/0,35=42,86.
W dobrym kierunku idę?
Nie mam problemu z tymi Arubami, ale chciałbym to zrozumieć. Wydaje mi się, że jeszcze powinno się trochę brać pod uwagę długość kabla?

Czy na switchu da się na sztywno podać zasilanie na porcie bez negocjowania? Mam bardzo stare urządzenia, które zasilane są przez zewnętrzne zasilacze PoE, ale nie potrafią negocjować zasilania.


Na górę
Post #2 : 25 maja 2017, 12:02 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Posty: 3388
Cytuj:
Staram się trochę ogarnąć temat PoE od strony elektrycznej, ale elektryk ze mnie jak... :o
Generalnie Cisco podaje w sh power inline wartości w W.
Natomiast urządzeniach zazwyczaj podają, że chcą np 12 Volt.

Pojęcia elektyczne rozumiem jakoś tak:
VOLT - jednostką napięcia, czyli takie ciśnienie wody
AMPER - jednostka natężenia, czyli grubość rury
WATT (P) - jednostka mocy, czyli ile jesteśmy w stanie wody dostarczyć (biorąc pod uwagę ciśnienie i grubość rury)

Ogólna zasada P = V x A

No i teraz... Jak sprawdzić ile switch dostarcza V urządzeniu? Czy muszę sprawdzić sh power inline i potem podzielić przez A, które jest na opisię urządzenia?
Aruba AP ma naprzykład napisane na obudowie "48V=350mA".
Na switchu widzę, że dostaje 15W. 15/0,35=42,86.
W dobrym kierunku idę?
Nie mam problemu z tymi Arubami, ale chciałbym to zrozumieć. Wydaje mi się, że jeszcze powinno się trochę brać pod uwagę długość kabla?

Czy na switchu da się na sztywno podać zasilanie na porcie bez negocjowania? Mam bardzo stare urządzenia, które zasilane są przez zewnętrzne zasilacze PoE, ale nie potrafią negocjować zasilania.
Uzbrój się w cierpliwość. Właśnie piszę artykuł o PoE, PoE+, passive PoE, etc. Mam nadzieje niedługo skończyć. A tak na szybko:

Owszem wzór jest poprawny P = V x A ale ... musisz odróżniać moc potrzebną do wykonania pracy przez odbiornik (w PoE taki odbiornik to PD - Powered Device) i moc maksymalną, którą może dostarczyć żródło (w PoE to PSU czyli Power Source Unit). Kluczowa zasada jest taka, że moc potrzebna PD musi być mniejsza (nie równa bo dochodzą straty przesyłowe) niż moc, jakiej może dostarczyć PSU. W standardzie IEEE 802.3af określono minimalną moc dostarczaną przez źródło na 15,4W, a maksymalną pobieraną przez PD na 12,95 W. Często zresztą błędnie wiele osób uważa, że te 15,4W jest do dyspozycji odbiornika ale to nie prawda - standard zakłada straty na przesyle i dopuszcza zapotrzebowanie PD jak wyżej, na 12,95 W. To jest też odpowiedź, chociaż nie pełna, na Twoje rozważania dotyczące długości kabla.

Co do kabla, to właśnie straty na kablu zdecydowały o tym, by PoE pracowało z napięciem nie niższym niż 44V, a typowo 48V, ponieważ lepiej przesyłać prąd o wyższym napięciu i mniejszym prądzie, niż odwrotnie, czyli prąd o niższym napięciu a wyższym prądzie. Tu już musielibyśmy głębiej wniknąć w konstrukcje przewodników, to jak prąd płynie, jak się ma natężenie prądu do średnicy przewodnika, itd. więc na tym zakończmy.

To ile V odbiornik wymaga nie interesuje Cię tak długo, jak długo jest on zgodny z IEEE 802.3af lub IEEE 802.3at. Po prostu w odbiorniku, np. telefonie, który typowo wymaga zasilacza np. 5V, 2A (czyli jak łatwo policzyć pobiera maksymalnie 10W) a jest przystosowany do pracy z PoE na wejściu Ethernet znajduje się zasilacz (z dużym prawdopodobieństwem wysokosprawna przetwornica DC-DC), której zadaniem będzie odebrać zasilanie z kabla Ethernet i dostarczyć do obwodów telefonu zasilanie o stabilizowanym napięciu 5V, bez względu na to, co w wyniku strat dotrze do telefonu.

I na koniec w skrócie. W PoE jest zapewniony mechanizm detekcji PD, by PSU wiedziało, czy ma podawać zasilanie czy nie. Podanie zasilania do urządzenia do tego nie przystosowanego, może w tym bardziej optymistycznym wariancie usmażyć obwody karty sieciowej urządzenia. Dlatego tak niebezpieczne są wszelkie niestandaryzowane rozwiązania passive PoE, polegające najczęściej na podawaniu zasilania po niewykorzystywanych żyłach w transmisji 100 Mbps. Standardowo takie rozwiązanie stosuje np. Ubiquiti, gdzie większość urządzeń ma zasilanie 24V. Jeśli z rozpędu do takiego kabelka podepniesz kompa to ....... zrobił tak raz kolega, jego szczęście w nieszczęściu, że karta sieciowa była nie w notebooku (ach te nowe chude zabawki) tylko na przejściówce Eth-USB i żywota dokonał tylko adapter.

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.


Na górę
Post #3 : 25 maja 2017, 13:58 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 15 kwie 2009, 18:31
Posty: 262
Cytuj:
Staram się trochę ogarnąć temat PoE od strony elektrycznej, ale elektryk ze mnie jak... :o
...
Czy na switchu da się na sztywno podać zasilanie na porcie bez negocjowania? Mam bardzo stare urządzenia, które zasilane są przez zewnętrzne zasilacze PoE, ale nie potrafią negocjować zasilania.
Tak, poleceniem power inline static ....


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl