CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 16 gru 2017, 23:41

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Post #1 : 26 maja 2017, 19:37 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 09 lis 2005, 14:39
Posty: 64
Witam,
Mam następujący problem:
[Switch NR 1 Cisco 3750 (baza VLAN, VTP ver 2 server. L3)]------TRUNK 802.11q----[Switch NR 2 3560G, VTP client, L2]-----TRUNK 802.11q (konwerter światłowodowy)--------------[Switch NR 3 2950, VTP client, L2].
Wszystko działało ok długi czas (nie bło nic zmieniane w configach), obecnie po kilku/kilkudziesięciu minutach (losowo) urządzenia NR 2 i 3 nie widzą się, pomaga restart urządzenia NR 3 i znowu tak samo, kilka/kilkadziesiąt minut i ciemność. W tym czasie konwertery dają sygnał i jak w nie wepnę np. kompa i zrobię accessa po drugiej stronie (na NR 2) to wszystko gra ale po przepięciu ciemność do restartu switcha NR 3. Dałem nowe Switche NR 2 i 3 (żeby wykluczyć urządzenia), nadal to samo. Może coś blokować (odcinać) ruch co jest wpięte w przełącznik NR 3 w któryś port access (są tam VLANy) ?. Urządzenia nie widzą się jak zrobię: komendę sh cdp n (gdy tracę komunikację). Oczywiście interfejsy są podniesione i świeca na zielono gdy niema komunikacji. W momencie gdy tracę połączenie restart konwerterów światłowodowych nic nie daje, nadal ciemność, tak jakby coś uwalało przełącznik NR 3 i tylko restart mu pomaga.


Na górę
Post #2 : 26 maja 2017, 19:58 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 12 sty 2017, 10:02
Posty: 6
1. Co pokazuje "show interface" na switchu 3?
2. Jaki konwerter?
3. Jakie wkładki?


Na górę
Post #3 : 26 maja 2017, 20:21 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 09 lis 2005, 14:39
Posty: 64
Cytuj:
1. Co pokazuje "show interface" na switchu 3?
2. Jaki konwerter?
3. Jakie wkładki?
Konwertery TP-LINK MC111CS i TP-LINK MC112CS
wkładek brak, są konwertery ;), wpięte w zwykłe porty przełączników.

Nie mam dostępu do przełącznika NR 3 w tej chwili (znowu go wysadziło). Oczywiście przełącznik NR 2 działa jak należy i jest widoczny, ale nie widzę na nim NR 3.

Zrobię tak że, wszystko odepnę, zostawię sam przełącznik z przełącznikiem po drugiej stronie, wepnę tylko jeden komp i poczekam co się będzie działo. W ten sposób będę wiedział czy problem jest po stronie LANu za przełącznikiem NR 3 lub pomiędzy przełącznikami (światłowód). Urządzenia wykluczam (przełączniki) bo były podmienione i nic to nie dało.

Daje info odnośnie portu z przełącznika NR 2 do którego podpięty jest przełącznik nr 3. Wypięcie kabli z portów przełączników i wpięcie ponownie (trunków ) też nic nie daje, tylko restart to ogarnia.
Kod:
GigabitEthernet0/47 is up, line protocol is up (connected)
  Hardware is Gigabit Ethernet, address is 0021.1b24.282f (bia 0021.1b24.282f)
  MTU 1500 bytes, BW 1000000 Kbit, DLY 10 usec,
     reliability 255/255, txload 1/255, rxload 1/255
  Encapsulation ARPA, loopback not set
  Keepalive set (10 sec)
  Full-duplex, 1000Mb/s, media type is 10/100/1000BaseTX
  input flow-control is off, output flow-control is unsupported
  ARP type: ARPA, ARP Timeout 04:00:00
  Last input 00:00:01, output 00:00:00, output hang never
  Last clearing of "show interface" counters never
  Input queue: 0/75/0/0 (size/max/drops/flushes); Total output drops: 391
  Queueing strategy: fifo
  Output queue: 0/40 (size/max)
  5 minute input rate 3136000 bits/sec, 297 packets/sec
  5 minute output rate 127000 bits/sec, 214 packets/sec
     7645960629 packets input, 9519596971025 bytes, 0 no buffer
     Received 19837747 broadcasts (12377483 multicasts)
     0 runts, 3435 giants, 0 throttles
     0 input errors, 0 CRC, 0 frame, 0 overrun, 0 ignored
     0 watchdog, 12377483 multicast, 0 pause input
     0 input packets with dribble condition detected
     3669423032 packets output, 1223178984131 bytes, 0 underruns
     0 output errors, 0 collisions, 1 interface resets
     0 babbles, 0 late collision, 0 deferred
     0 lost carrier, 0 no carrier, 0 PAUSE output
     0 output buffer failures, 0 output buffers swapped out


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl