CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 18 gru 2017, 19:35

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Post #1 : 21 cze 2017, 13:21 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 13 lis 2014, 21:46
Posty: 80
Hej. Mam problem z nexusem 3064. Urządzenie pracowało kilka lat w jednej z serwerowni aż przyszedł czas na zmianę na inny sprzęt. 3064 natomiast przeszedł upgrade do wersji jak niżej i został przeniesiony na jeden z węzłów w sieci.
Cytuj:
Software
BIOS: version 4.0.0
NXOS: version 7.0(3)I5(1)
BIOS compile time: 12/05/2016
NXOS image file is: bootflash:///nxos.7.0.3.I5.1.bin
NXOS compile time: 10/29/2016 6:00:00 [10/29/2016 15:46:41]
Switch uruchamia się prawidłowo, konfiguruje się prawidłowo, działa na nim routing unicast i mcast, protokoły routingu, itd. Problem dotyczy przenoszenia ruchu L2 przez vlany. Mam przykładowo vlan 1000 na routerze wpiętym do nexusa na tym vlanie adres 10.10.0.1. Vlan w trunku wciągnięty na nexusa i tam interfejs vlan z ip 10.10.0.2. Ping z nexusa do routera i z routera do nexusa działa prawidłowo. Teraz podłączam kolejne urządzenia do nexusa (obojętne co by to nie było, router, switch, pc) konfiguruje na nim vlan i interface vlan z adresem 10.10.0.3 i tutaj rozpoczyna się kłopot. Ping z 10.0.0.3 do 10.0.0.2 działa. Ale z 10.0.0.1 do 10.0.0.2 już nie. W tablicy mac są prawidłowe mac adresy. W tablicy arp, ip jest prawidłowo "mapowany" do mac (na routerze widzę maca i prawidłowy IP urządzenia za nexusem). Na chwilę obecną udało mi się ustalić, że ruch icmp nie dociera w ogóle do urządzenia 10.0.0.3 (sprawdzone tcpdump). Po drodze nie ma żadnego firewalla, dla pewności wyłączyłem urpf na nexusie, ale nie przyniosło to żadnego skutku. Zachowuje się to tak, jakby nexus blokował ruch, ale dlaczego ? Aha no i testowane to było na wielu vlanach i różnej adresacji.

Jeżeli macie jakiś pomysł to bardzo proszę o pomoc, bo komunikacja 3 urządzeń w L2 zabiera mi już 2 dzień :)



Jeden z adminów usuną konfigurację z nexusa i po ponownej konfiguracji wszystko zaczęło działać prawidłowo. Na szczęście urządzenie było jeszcze na miejscu i nie było problemu z usunięciem konfiguracji.


Na górę
Post #2 : 22 cze 2017, 12:01 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 paź 2008, 12:24
Posty: 252
Cytuj:
Jeden z adminów usuną konfigurację z nexusa i po ponownej konfiguracji wszystko zaczęło działać prawidłowo.
Czyli problem rozwiązany?


Na górę
Post #3 : 22 cze 2017, 21:23 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 13 lis 2014, 21:46
Posty: 80
Tak, problem rozwiązany. Niestety przez zbyt szybkie działania, nieznana przyczyna. Dzięki za zainteresowanie ;)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl