CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 18 gru 2017, 19:17

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post #1 : 26 cze 2017, 09:30 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 24 sty 2012, 11:36
Posty: 104
Lokalizacja: Warszawa
Na przełączniku C6500 mam skonfigurowane VTP v2 w trybie klient. Chciałbym aby ten switch był serwerem dla wszystkich innych w obrębie domeny i jako, że ten przełącznik ma zdefiniowanych kilkaset VLAN-ów to mam szybkie pytanie czy zmiana trybu z klient na serwer niesie za sobą konsekwencje w postaci wyczyszczenia istniejących VLAN-ów lub innego ryzyka. W obrębie domeny VTP, o której mówię nie ma innego serwera.


Na górę
Post #2 : 26 cze 2017, 09:54 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 paź 2008, 12:24
Posty: 252
Nie będzie problemu tylko upewnij się, że revision number zgadza się z vtp server i czy ilość vlanów się zgadza.
W zasadzie możesz mieć więcej niż jeden switch w trybie server w domenie.


Na górę
Post #3 : 26 cze 2017, 10:29 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 sie 2011, 06:09
Posty: 91
Lokalizacja: Gdynia, PL
Cytuj:
Na przełączniku C6500 mam skonfigurowane VTP v2 w trybie klient. Chciałbym aby ten switch był serwerem [...]. W obrębie domeny VTP, o której mówię nie ma innego serwera.
Z tego wynika, że nie ma w tej chwili serwera. A był wcześniej? Skąd te VLANy się wzięły na kliencie?
Jeśli nie ma serwera, to zmiana roli będzie bezproblemowa. Tylko się upewnij, że masz najwyższy rev no. ze wszystkich switchy w tej domenie VTP.

_________________
.ılı..ılı. CCNP


Na górę
Post #4 : 26 cze 2017, 12:07 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 24 sty 2012, 11:36
Posty: 104
Lokalizacja: Warszawa
Dopiero poznaje tą sieć ale wydaje mi się, że ktoś coś zmienił bo jakiś czas temu tworzyłem na tym switchu standard vlan a w tej chwili nie mogę tego zrobić, VTP status pokazuje mi że Configuration last modified by <ip switcha> at 6-6-17... W sieci jest również Prime ale czy on sam może zarządzać VTP i jak to sprawdzić?


Na górę
Post #5 : 26 cze 2017, 15:47 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23
Posty: 113
Cześć,

Generalnie zmiana klient-serwer nie jest inwazyjna. Ludzie błędnie uważają, że jak switch jest vtp-clientem to nie może zrobić niczego złego innym switchom w domenie, a jak się go przestawi na vtp-server, to raptem może zacząć coś rozsyłać i zepsuć vlany w domenie. Prawda natomiast jest taka, że zepsuć domenę może zarówno vtp-server jak i vtp-client jeśli się go podłączy do istniejącej domeny i jeśli będzie miał złe vlany i wyższy revision no. W Twojej sytuacji nie ma obawy, bo nie podłączasz żadnego nowego switcha do domeny, tylko zmieniasz tryb na switchu będącym od dawna cześcią domeny. Jeśli ten switch miałby coś złego zrobić, to już by dawno to zrobił - zmiana z klienta na serwer nie wyzwoli tu niczego nowego.

Bardzo często to powtarzam: VTP Server od VTP Clienta różni się TYLKO tym, że na serwerze można edytować bazę vlanów, a na kliencie nie. Tyle.

Wielokrotnie robiłem takie rzeczy na dość dużej domenie, gdzie był 6500 jako vtp-server i wiele 3560 jako vtp-clienty. Sytuacja była taka, że po zmianie vlanów na 6500 losowo poszczególne klienty nie przyjmowały nowszej konfiguracji - nie pojawiały się na nich nowe vlany i nie aktualizowało się revision. Żeby to naprawić wchodziłem na takiego 3560 i zmieniałem go na chwilę na vtp-server - wtedy przyjmował nową bazę vlanów, a potem zmieniałem z powrotem na vtp-client. I tak losowo na różnych switchach - taka zabawa w kotka i myszkę.

Pozdrawiam!

JD


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl