zmiana trybu VTP

Problemy związane ze switchingiem

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
wowie
wannabe
wannabe
Posty: 113
Rejestracja: 24 sty 2012, 11:36
Lokalizacja: Warszawa

zmiana trybu VTP

#1

#1 Post autor: wowie » 26 cze 2017, 09:30

Na przełączniku C6500 mam skonfigurowane VTP v2 w trybie klient. Chciałbym aby ten switch był serwerem dla wszystkich innych w obrębie domeny i jako, że ten przełącznik ma zdefiniowanych kilkaset VLAN-ów to mam szybkie pytanie czy zmiana trybu z klient na serwer niesie za sobą konsekwencje w postaci wyczyszczenia istniejących VLAN-ów lub innego ryzyka. W obrębie domeny VTP, o której mówię nie ma innego serwera.

Awatar użytkownika
scoon
wannabe
wannabe
Posty: 271
Rejestracja: 28 paź 2008, 12:24

Re: zmiana trybu VTP

#2

#2 Post autor: scoon » 26 cze 2017, 09:54

Nie będzie problemu tylko upewnij się, że revision number zgadza się z vtp server i czy ilość vlanów się zgadza.
W zasadzie możesz mieć więcej niż jeden switch w trybie server w domenie.

Awatar użytkownika
psles
wannabe
wannabe
Posty: 108
Rejestracja: 04 sie 2011, 06:09
Lokalizacja: STL, USA

zmiana trybu VTP

#3

#3 Post autor: psles » 26 cze 2017, 10:29

wowie pisze:Na przełączniku C6500 mam skonfigurowane VTP v2 w trybie klient. Chciałbym aby ten switch był serwerem [...]. W obrębie domeny VTP, o której mówię nie ma innego serwera.
Z tego wynika, że nie ma w tej chwili serwera. A był wcześniej? Skąd te VLANy się wzięły na kliencie?
Jeśli nie ma serwera, to zmiana roli będzie bezproblemowa. Tylko się upewnij, że masz najwyższy rev no. ze wszystkich switchy w tej domenie VTP.
.ılı..ılı. CCNP

wowie
wannabe
wannabe
Posty: 113
Rejestracja: 24 sty 2012, 11:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: zmiana trybu VTP

#4

#4 Post autor: wowie » 26 cze 2017, 12:07

Dopiero poznaje tą sieć ale wydaje mi się, że ktoś coś zmienił bo jakiś czas temu tworzyłem na tym switchu standard vlan a w tej chwili nie mogę tego zrobić, VTP status pokazuje mi że Configuration last modified by <ip switcha> at 6-6-17... W sieci jest również Prime ale czy on sam może zarządzać VTP i jak to sprawdzić?

Awatar użytkownika
judge dredd
wannabe
wannabe
Posty: 137
Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23

Re: zmiana trybu VTP

#5

#5 Post autor: judge dredd » 26 cze 2017, 15:47

Cześć,

Generalnie zmiana klient-serwer nie jest inwazyjna. Ludzie błędnie uważają, że jak switch jest vtp-clientem to nie może zrobić niczego złego innym switchom w domenie, a jak się go przestawi na vtp-server, to raptem może zacząć coś rozsyłać i zepsuć vlany w domenie. Prawda natomiast jest taka, że zepsuć domenę może zarówno vtp-server jak i vtp-client jeśli się go podłączy do istniejącej domeny i jeśli będzie miał złe vlany i wyższy revision no. W Twojej sytuacji nie ma obawy, bo nie podłączasz żadnego nowego switcha do domeny, tylko zmieniasz tryb na switchu będącym od dawna cześcią domeny. Jeśli ten switch miałby coś złego zrobić, to już by dawno to zrobił - zmiana z klienta na serwer nie wyzwoli tu niczego nowego.

Bardzo często to powtarzam: VTP Server od VTP Clienta różni się TYLKO tym, że na serwerze można edytować bazę vlanów, a na kliencie nie. Tyle.

Wielokrotnie robiłem takie rzeczy na dość dużej domenie, gdzie był 6500 jako vtp-server i wiele 3560 jako vtp-clienty. Sytuacja była taka, że po zmianie vlanów na 6500 losowo poszczególne klienty nie przyjmowały nowszej konfiguracji - nie pojawiały się na nich nowe vlany i nie aktualizowało się revision. Żeby to naprawić wchodziłem na takiego 3560 i zmieniałem go na chwilę na vtp-server - wtedy przyjmował nową bazę vlanów, a potem zmieniałem z powrotem na vtp-client. I tak losowo na różnych switchach - taka zabawa w kotka i myszkę.

Pozdrawiam!

JD

ODPOWIEDZ